BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBank Asya'da değişimin perde arkası ----

Bank Asya'da değişimin perde arkası

Bank Asya'da değişimin perde arkası
14 Mart 2011 - 12:28 www.finansgundem.com

Cemil Özdemir’in sürpriz istifası finans kulislerini hareketlendirdi. Yeni Genel Müdür Abdullah Çelik kimdir, nasıl atandı?

Bank Asya kuruluşundan bu yana en hareketli yıllarını yaşıyor. 2010 yılının ilk günlerinde Genel Müdür Ünal Kabaca, genel müdürlük koltuğunu Bank Asya Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Özdemir'e bıraktı. Murat Ulus’tan sonra bankanın ikinci genel müdürü olan Ünal Kabaca, neredeyse bankanın kurulduğu ilk günden bu yana bankayı yönetiyordu. Cemil Özdemir’in atanması bankada büyük bir şaşkınlık yarattı. O dönemlerde Kabaca ve ekibinin kredi musluklarını çok fazla açması ve daha agresif bir politika izlemesi nedeniyle görevden alındığı konuşuluyordu. Finans çevrelerinde konuşulanlara göre Özdemir, Kabaca’nın aksine muslukları sıkarak kredi politikasında sert frene basmış.
Bilançolarında da bunu görmek mümkün, bankanın 2009 yılı sonunda 301 milyon olan karı 2010 yılı sonunda 260 milyon liraya geriledi. Bankanın piyasa değeri de 3.1 milyar liradan 2.6 milyar liraya geriledi. Bankanın aktif büyüme hızı 43’ten yüzde 25’e gerilerken, kredi büyüme hızı yüzde 36 ile yerinde saydı. Banka mevduatında ise yüzde 56’dan yüzde 22’ye gerilemiş.
Bu arada, bilanço rakamlarının etkisiyle yabancı takasında da düşüş başladığı biliniyor.

KESER’İN AYRILMASI BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA
Kulislerde konuşulanlara göre, Cemil Özdemir’in gitmesini perde arkasındaki en önemli gelişme bankanın büyüme rakamları ve rakiplerinin Bank Asya’yı yakalayacak konuma gelmesi.
Bir diğer önemli neden olarak da, Ayhan Keser’in bankadan gönderilmesiymiş. Keser, bankanın kurumsal hafızası olarak gösteriliyordu. Ayrıca bankada ikinci adam olarak bilinen Ünsal Sözbir de Ünal Kabaca’dan hemen sonra bankadan ayrılmıştı. Kabaca’dan sonra Sözbir’in genel müdür olması bekleniyordu. Ünsal Sözbir iyi bir yönetici olarak biliniyordu, ama ‘Abi’ değildi. Keser, bankada herkesin ‘Abi’si olarak tanınıyordu. Keser’in ayrılmasıyla özellikle banka çalışanları arasında büyük şok yaşandığı biliniyor.
Kısa sürede üst üste gelen bu gelişmelerin Cemir Özdemir’in sonunu hazırladığı konuşuluyor.

BDDK İLE İLİŞKİLER GÜÇLENDİRİLECEK
Bu arada, Bank Asya ile BDDK arasında bazı sıkıntılar yaşandığı uzun süredir konuşuluyor. Bankanın öne çıkan bir hakim ortağı olmadığı için BDDK’nın tepkilerine neden olduğu söyleniyor. BDDK’nın, “Bankayla ilgili ben hangi ortağı muhatap alacağım, bu sorunu giderin” diye banka yönetimini uyardığı kulislerde uzun süredir konuşuluyordu.
İşte bu noktada Ankara ile ilişkileri çok güçlü olan Abdullah Çelik’in isminin ön plana çıktığı kulislerde kulaktan kulağa fısıldanıyor. Çelik’in hem Ankara ile olan ilişkileri daha sağlıklı bir çizgiye oturtacağı hem de bankanın krediler ve kar rakamlarında yaşanan düşüşün önüne geçeceği beklentisi ön plana çıkıyor. Çelik’in BDDK kökenli olmasının da yeni görevine atanmasında etkili olduğu belirtiliyor.
FİNANSGUNDEM.COM

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat12 Ağustos 2011 15:17

    Zaten adam harcamada,çalışanının kadrini bilmemede Bank Asyanın üzerine banka yoktur.Bu kadar kötü insan kaynakları politikası olan bir banka daha görmedim ben.Kendi insan kaynağının kıymetini bilmez,sağa sola kaptırır,ondan sonrada ortaya düşer Müdür ararlar.Etme bulma dünyası ne diyeyim...

  • Denetim07 Ağustos 2011 15:47

    Bank Asya içindeki dengelerin savaşı bunlar.. Belirli kesimdekilerin savaşı..

  • bir dost23 Mart 2011 22:34

    Yaw hala unsal diyorsunuz.. o varken arkasından demedik bırakmazdınız..unutun onları artık. eski kaşardan tost olmaz

  • bnk20 Mart 2011 11:07

    satın gitsin bu bankayı

  • Bankacı15 Mart 2011 21:48

    Çok güzel bir söz var ''Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste'' Yalnız Kartal, düşüncelerinde çok haklısın. Yamalı bohçadan kaftan olmaz.

  • Yalnız Kartal15 Mart 2011 19:37

    Cemil beyin kişilik analizini yönetim becerisini analiz etmek çalıştığı sürede ona uzak olan alt kadrolarca analiz etek imkansız. Gelir Gelmez Yönetiminde gazıyla eski kadroları yok etme politikası yanlıştı. akabinde atanan GMY ler zaten eski ekibin Birim müdürleri değilmiydi. Başarısızlık varsa onların payı yokmuydu. İnsanları işlerinden ederek sonuca varmak mümkün değildir.İnsanları değil anlayışı değiştirerek başarı sağlana bilir ve sürdürüle bilirdi.Bu yapılmadı.Cadı avına gidildi taa Şube müdürlerine kadar. Neticede diken üstünde Şube müdürleri ve onun alt kadroları.Tüm gözlerde endişe hakimken kim müşterinin karşısında dik duracak. Allah Ordaki arkadaşlara sabır versin

  • Dengeler Değişiyor mu?15 Mart 2011 11:03

    Bu istifa bankadaki "birtakım" dengelerin değiştiği anlamına mı geliyor.

  • misafir15 Mart 2011 00:29

    syn bankacı arkadaş, orta ve alt kademe yöneticileri motive edecek GMY kalmadı.Ünsal sözbir hem ısırır hem de gerektiğinde severdi. mevcut GMY ler arasında kurum hafızası olan kalmadı.Zaten Ayhan etliye sütlüye karışmazdı. Ünsal'ın rolüne hiç kimse sahip çıkmadı.Hakikaten Abdullah beyin Allah yardımcısı olsun

  • bankacı14 Mart 2011 22:20

    birbilene katılıyorum..cemıl bey uzun zamandır bankasyada gorev yapan bırısı ıdı bu yonuyle bankayı tanıyan ısımdı.Fakat bankasyada bukadar cok ust duzey ısmın kısa surede degısmesı bende cıddı endıseler yaratıyor.Unsal bey gercekten bankaya cok ıyı hakımdı ve bankanın bu duruma gelmesınde cıddı emeklerı vardı..ne hıkmetse unsal beyın gıdısıyle banka ustduzey olarak bırturlu randıman alamadı..ama sunu ıfade etmek ısterım bence bu durum alttakı calısanlarada sirayet etmekte ve cıddı bır motıvasyon kaybına sebebp vermektedır. umarım bu durum fazlasurmez..ınsallah bankasya normale doner.eskı gunlerın heyacanına kavusur

  • BİR BİLEN14 Mart 2011 15:55

    Eksik veya hatalı bilgi nedeniyle yaptığınız haber analizi de eksik ve hatalı. Cemil Bey, bankacılık tecrübesi ve iş bilgisi ile şu anda dahi o şirkette çalışanların hepsinin üzerindedir. Bank Asya'ya da 6 yıldan fazla hizmet etmiştir. Ancak Genel Müdür olarak 1 yılını yeni doldurmuştur. Şirkette geçmişten gelen bir takım sıkıntılar var ise bunun baş sorumlusu kesinlikle Cemil Bey olamaz. Ayrıca Ayhan Keser'de Ünsal Bey ve ona bağlı takımın ayrılmaz bir parçası idi. Onun fiili desteği olmasaydı zamanında yapılanları ilgili ekip çok zor yapardı. İlave olarak Cemil Bey'in de BDDK kökenli bir üstad olduğunu da dikkate almakta fayda var. Sonuç itibariyle gelinen nokta Cemil Bey'in mütevazi, insana değer veren, beyefendi kişiliğinden kaynaklanan alt ekibine güvenin boşa çıkması, onların Cemil Bey'e gerekli desteği vermemesinden kaynaklanmıştır. Söz konusu değişiklik Bank Asya için hayırlı olur inşallah. Bunun dışındakilerin hepsi teferruattır. Ama gerçekleri de doğru ortaya koymakta fayda vardır.