Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kapı çalındı. Baktım gene Ayşe Hanım Teyzem gelmiş.
“Altın fiyatları devamlı artıyor. ‘Fiyatlar bu kadar yüksek iken bilezikleri satsam mı?’ diye sormaya geldim” diyor.
“Nereden çıktı bilezikleri satmak? Paraya mı ihtiyacınız var” diyecek oldum. ”Komşular, ‘Altın fiyatı yüksek. Yarın düşmeden altını olan satmalı’ diyorlar. Ortaköy’de Kuyumcu Ercan’a gösterdim. Bileziklerin tanesi 10 grammış. 22 ayar, 10 g bileziği, gramı 120 TL’den 1.200 TL’ye satın alacaktı... Bileziklerime kıyamadım. Acaba satsa mıydım?” diyerek sorgu suali sürdürdü.
“ ‘Ayşe Hanım Teyzeciğim’ dedim, kimseye ‘Altın satın al, altın sat’ diye akıl verilmez. Altın alıp satmak kişinin kendi tercihidir. Kaldı ki altın fiyatlarının ne zaman artacağı, ne zaman ineceği de bilinmez.”
Ayşe Hanım Teyzem “Ama“ dedi, ”...altının gramı yılbaşında 102 TL idi, ağustosta 131 TL oldu. Ekimde bir ara 125 TL’ye kadar geriledi. Şimdilerde 133 TL dolayında... Her gün radyodan, TV ekranından altın fiyatındaki artışı izleyince, insanın aklı karışıyor. Parası olan “Neden almadım?” diye, altını olan ‘Neden satmadım?’ diye üzülüp duruyor.”
Her zaman artmaz
Anlatmaya çalıştım. “Ayşe Hanım Teyzeciğim” dedim, ”2016 yılında olan biten, her zaman olup bitmez. Yılbaşında altının ons fiyatı 1.080 dolardı, bir yılda 1.170 dolar oldu. Türkiye’de doların fiyatı yılbaşında 2.95 TL idi, 3.60 TL oldu. Bir yılda altının dünya fiyatı yüzde 8 dolayında, içeride doların fiyatı yüzde 21 dolayında arttı. Hem altının dünya fiyatındaki artış, hem dolar fiyatındaki artış, altının fiyatına binince, Türk Lirası ile fiyatı yüzde 30 dolayında yükseldi.”
Ayşe Hanım Teyzem “meraklı”... “Altın fiyatı bu kadar artarken Türkiye’de insanlar altın mı alıyorlar, altın mı satıyorlar?” diye sordu.
Anlattım.
“BİST’in yayınladığı bilgilere göre, 2016 yılında yurtdışından 70.8 ton altın ithal ettik. 2015 yılında ithalat 48.7 tondu. Demek ki 2016 yılında altın talebi artmış ki yurtdışından altın ithalatı da artmış.
Kuyumcular ise mutsuz.
İşlerin durgunluğundan yakınıyorlar.” İşlenmiş altının, bileziğin, altın zincirin alıcısı yok. Satıcısı var” diyorlar. Kullanılmış bilezikleri, zincirleri hurda olarak eritip, külçe altını Darphane’ye götürüyor, ziynet altını veya sikke bastırıyorlar.
İşlenmiş altına talep daralırken ziynet altını, sikke ve gram altında talebin canlılığını koruduğu anlaşılıyor.
Altın talebinin en sağlıklı göstergesi Darphane’nin bastığı ziynet altını ile sikkelerin ağırlığı ve de sayısıdır.
Halk altın alıyor
2013 yılında Darphane’de baskı için 98.8 ton altın kullanılmıştı. 2014 yılında kullanılan altında gerileme oldu. 44.2 tona düştü. 2015 yılında 21.5 ton altın kullanıldı. 2016 yılında altın kullanımı arttı, 24.8 tona yükseldi.
Halkımızın ziynet altını ve sikke talebi 2016 yılında, altın fiyatındaki tırmanışa rağmen artmış durumda.
Ne var ki Darphane’de basılan altınlara toplam talep artarken çeyrek altın talebi yavaşladı. Darphane’de basılan yarım, tam altın sayılarında artış var. Çeyrek altın genelde hediyelik altındır. Yarım tam ziynet altını ve sikkeyi birikim yapanlar satın alır. 2016 yılında altın fiyatlarının artmasına rağmen birikim için altın satın alındığı anlaşılıyor.
Ayşe Hanım Teyzem bunları dinledi, dinledi... “Lafı dolandırdın, durdun. Bir türlü ‘al-sat’ demedin... Bilezikleri satayım mı, yoksa bankadaki üç kuruş paramla altın mı satın alayım?” diye söylenerek kalktı, gitti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.