Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği (AB), Temmuz ayı ortasında yetişkin nüfusun yüzde 70’ini ve gelecek yaz sonundan önce 18 yaşını dolduranların hepsini yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı aşılamak amacıyla, üretim kapasitesini mevcut seviyenin dört katına çıkarmayı temel alan revize edilmiş aşılama strateji planını açıkladı.
Uzmanlar tahminlerini, ilk çeyrekte her ay ikiye katlanan dozların dağıtımının hızlanmasına, Ocak’ta 14 milyon doz olan aşıların Şubat’ta 28 milyona ve geçen ay 60 milyona yükselmesine dayandırıyor.
Aşı üretimin bu yılın ikinci çeyreğinde ayda 120 milyon doza ve Temmuz ortasında 420 milyon doza ulaşmasını bekliyorlar.
Ancak aşı geliştirme ve üretmeyle ilgili teknolojiyi transfer etme konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Christopher Howard, aşı endüstrisinin çok karmaşık olduğunu ve sürprizlerin yaşanmasının tuhaf olmadığını söyledi.
Howard, “Avrupa Komisyonu’nun tahminlerinde dayandığı veriler, ilaç şirketlerinden yöneticiler aracılığıyla elde ediliyor. Bu veriler de, şirketlerin çalışanları ve işçilerinden geliyor. Onlarca yıllık deneyim, üretim döngüsü sırasında bu tahminlerin gerçekleştirilmesini engelleyen birçok sorunun ortaya çıktığını göstermiştir” yorumunda bulundu.
Buna örnek olarak da Howard, ABD’nin Baltimore şehrinde Johnson&Johnson’ın yaklaşık 15 milyon doz aşısı, üretim tesisinde bileşenlerinin karıştırılması sonucu çöpe gitmesini hatırlattı.
Şarku’l Avsat’a konuşan Aşı ve Bağışıklık Küresel İttifakı (Gavi) Yürütme Kurulu üyesi Rafael Vilasanjuan ise, “Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı, bu yaz sonuna kadar yetişkin nüfusun yüzde 70’inin aşı kapsamına alma hedefi gerçekçi değil. Şu anda aşı üretme kapasitesinin yanı sıra ülkeler ve bölgesel sağlık kuruluşlarının bunları dağıtma yetenekleri ile mevcut stratejinin yeniden değerlendirilmesini gerektiren yeni viral mutasyonların ortaya çıkışı konusunda kesin bir cevabımız yok” dedi.
Soruları ve şüpheleri gün geçtikçe artan vatandaşlar arasında aşırı iyimserlik atmosferi yaymanın ters tepebileceği konusunda uyaran Vilasanjuan, “Avrupa artık, vatandaşların güvenli olduğunu bildiğimiz ve yan etkileri çok nadir görülen aşılara olan güvenini artıran büyük bir kampanyaya çaresizce ihtiyaç duyuyor” şeklinde konuştu.
Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği’nden sorumlu Komisyon üyesi Stella Kyriakides, Sağlık Bakanları Konseyi’nin son toplantısında üye devletlere, vatandaşlar arasında aşılara karşı belirsizlik ve kafa karışıklığını gidermek için bilimsel kanıtlara dayanan birleşik bir yaklaşımın benimsenmesi çağrısında bulundu.
Hintli doktordan kritik Kovid-19 uyarısı: Mutasyonlar konusunda aşılara güvenemeyiz
'Aşılarımızın etkisi düşük'diyen Çinli yetkili: Yanlış anlaşıldım
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.