<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa kimin yanında? Çin mi ABD mi?----

Avrupa kimin yanında? Çin mi ABD mi?

Avrupa kimin yanında? Çin mi ABD mi?
29 Ağustos 2022 - 16:50 www.finansingundemi.com

ABD ve Çin arasında başlayan yeni ‘Soğuk Savaş’ta bazı küresel oyuncuların hangi tarafa yakın olduğunu söylemek güçleşiyor. Bu oyuncuların başında ise Avrupa geliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kartların yeniden dağıtıldığı uluslararası sistemde Avrupa nerede duruyor? Avrupa, ABD’nin mi yoksa Çin’in mi yanında?

Bloomberg’den Chris Anstey’in haberine göre, yeni uluslararası sistemde taşlar henüz yerine oturmadı. O kadar ki, sistemin büyük oyuncuları hala hangi tarafta olacağına karar verebilmiş değil. Bazı oyuncular için ise taraf meselesi çoktan kapanmışa benziyor. Örneğin Rusya, Çin’in yanındayken, Japonya’nın da ABD’nin yanında olduğu kolaylıkla gözlenebiliyor.

Peki ya Avrupa? Avrupa’nın nerede durduğu uluslararası sistem için büyük önem taşıyor. Uluslararası sistemi ve gelişmeleri yakında takip edenler, Avrupa’nın, özellikle de Almanya’nın bir süredir Çin Başkanı Xi Jinping’in istediği yerde durduğunu söyleyecektir. Ancak Avrupa’nın ekonomik anlamda motoru kabul edilen Almanya’nın Çin ile ticaret ve yatırım bağlarını bir süredir yeniden değerlendirmek istediğine dair işaretlerin de olduğunu görmezden gelmemek gerekiyor.

Çin pazarına muazzam bağımlılık

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Alman endüstrisi, Çin pazarına olan muazzam bağımlılığı göz önüne alındığında, herhangi bir politik kayma yaşanacağı ihtimali anlamında bir yanılsamaya izin vermiyor. Volkswagen AG’nin Çin pazarından sorumlu başkanı Stephan Wollenstein, şirketin ilk çeyrekte gerçekleştirdiği satışların yüzde 40’ını oluşturan ve Asya’nın en büyük ekonomisi olan Çin’in, Alman otomotiv devinin servetinin en önemli anahtarlarından biri olmaya devam ettiğini vurguluyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Alman ekonomisinin Çin’e olan bağımlılığını azaltma konusunda ‘çok ciddi’ olduğunu söylüyor.

İç siyasette çatlak sesler

Ancak Berlin’deki siyasi eğilim pek de aynı paralelde düşünmüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, geçen ay yaptığı açıklamada, Alman ekonomisinin Çin’e olan bağımlılığını azaltma konusunda ‘çok ciddi’ olduğunu söylüyor.

Nisan ayına dönüldüğünde ise, Şansölye Olaf Scholz’un, Çin'i ilk sıraya koyan selefi Angela Merkel'in aksine, Asya'ya ilk seyahatini Japonya'ya gerçekleştirdiği görülüyor. Scholz, lider olarak ilk seyahatinin kendisini Tokyo’ya götürmesinin bir ‘tesadüf olmadığını’ söyleyerek gezisinde siyasi sembolizmin bir öncelik olduğunu vurguluyor.

Jeopolitiğin artan önemi

Bu arada, Alman milletvekilleri, ülkelerinin Çin ile ticari bağları konusunda daha fazla inceleme yapılması için baskı yapıyor. Milletvekilleri 2021 yılında, sanayi sektörünün lobicilik faaliyetlerine rağmen, şirketlerin tedarikçiler üzerinde gerekli özeni göstermelerini ve köle emeği kullanmamalarını gerektiren bir tedarik zinciri yasasını zorlamışlardı. Bu yasa ile milletvekilleri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki uygulamalarla ilgili endişeler noktasında açıkça Çin'i hedef almışlardı.

Der Spiegel ve diğer basın yayın organlarında çıkan haberlere göre, Baerbock'un Yeşiller Partisi'nden meslektaşı Robert Habeck liderliğindeki Ekonomi Bakanlığı, Mayıs ayında Volkswagen'in Çin'deki yatırım garantilerini yenilemeyi insan hakları endişeleri nedeniyle reddetti. Bu ve benzeri çatışmalar, Almanya'nın Çin ile olan ekonomik ilişkilerinde jeopolitiğin artan önemini vurgulaması bakımından önem taşıyor.

Ticaret yoluyla değişim anlayışı terk ediliyor

Gaveka'da Çin politika analisti olan Yanmei Xie, “Almanya'nın bu yılın sonlarında Çin ile ilgili yeni bir stratejik oyun planı yayınlaması bekleniyor” diyor. Xie, bu yeni stratejiyle birlikte, Merkel'in ‘wandel durch handel’ yani ‘ticaret yoluyla değişim’ yaklaşımının resmi olarak terk edileceğini iddia ediyor. Xie, bu ay yayınladığı bir notta ise iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar hızlı değişeceğini, değerleri ve stratejik özerkliği önemseyen Almanlar ile ilişkilere büyüme ve kazanç odaklı yaklaşan Almanlar arasındaki tartışmanın nasıl sonuçlanacağının belirleyeceğinin altını çiziyor.

Çin ABD'yi Tayvan konusunda uyardı

 

Çin ekonomisi için büyüme tahminleri düştü

 

Petrol fiyatları zayıf Çin ekonomik verileriyle düştü

 

İki kutuplu yeni dünya: ABD ve Çin

 

Rusya Çin yakınlaşması Batı’yı neden rahatsız ediyor?

 

Kaybedenler kulübü: Avrupa ve Rusya

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Medeni29 Ağustos 2022 17:21

    Böyle bir soru olurmu yobazlar başta cin haritadan silinse insanlık huzura refaha az nüfusa cagdaşlıga medeniyete kaliteli insan birikimine kavuşur uygarlık yolunda ilerlenir