Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa Birliği birçok konuda yaşadığı aksaklıklara, üye devletlerin maliye politikalarının ortak para birimi olan Euro’nun varlığını tehdit etmesini de eklemiş durumda.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupalı devletler olası bir borç krizinin eşiğinde. Avrupa’nın böylesi bir krizi önleyecek bir planı olsa da Birlik üyesi ülkelerin ve parlamentonun bu planı henüz onaylamamış olması, özellikle Euro’nun geleceğine dair soru işaretleri yaratıyor.
‘Euro’nun varlığı tehdit altında
Bloomberg’ün analizine göre, Avrupa Birliği onlarca yıldır en temel görevlerinden birinde başarısız oldu: “Üye devletlerin maliye politikalarının ortak para birimi olan Euro'nun varlığını tehdit etmemesini sağlamak.” Oysa, işlev bozukluğu ne kadar uzun sürerse, yükselen devlet borçlarının yeni bir krizi tetikleme şansının da o kadar artacağı öngörülüyor.
Uzun bir gecikmeden sonra, AB yetkilileri daha iyi bir mali disiplin elde etmek için iddialı bir plan tasarladı. Bunu aylarca süren tartışmalar takip etti. Genel kanaat ise Avrupalı liderlerin artık bunun arkasında durması gerektiği yönünde. Teklifin kusursuz olmasa da statükoda büyük bir gelişme sağlayacağı düşünülüyor.
İstikrar ve Büyüme Paktı
Tüm faydalarına rağmen, ortak para biriminin kritik bir zayıflığı bulunuyor: “Bir üye devlet imkanlarının ötesinde borçlanırsa, bu, diğer üyelerin ekonomilerini bozabilir ve hatta tüm birliğin altını oyabilir." Bunu önlemek için Avrupa Birliği (AB), İstikrar ve Büyüme Paktı (Stability and Growth Pact) olarak bilinen mali kuralları kabul etti. Bu mali kurallarla birlikte üye devletler, bütçe açıklarını ve ülke borçlarını gayri safi yurtiçi hasılanın sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 60'ının altında tutmayı ve başarısız olmaları halinde para cezalarına boyun eğmeyi kabul ettiler.
Ancak mali kurallar işe yaramadı. 2003 yılında, Avrupa'nın en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa, bütçe açığı limitlerini ilk ihlal eden ülkeler arasına girdi. 2010'ların başlarında ise bazı üye devletlerdeki aşırı borçlar, özellikle de hükümet yükümlülüklerinin GSYİH'nın yüzde 180'inden fazlasına ulaştığı Yunanistan, Euro Bölgesi’ni neredeyse parçalayan bir krizi tetikledi.
Daha yakın zamanlarda ise, salgın ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle yapılan harcamalar borçları daha da yükseltti. Enflasyon, nominal GSYİH'yı yükselterek ve dolayısıyla ölçülen borç oranlarını sınırlayarak sorunun ölçeğini gizlemiş olsa da mali beklentiler iç karartıcı boyutta seyrediyor. 2022 yılının sonu itibariyle, İtalya'nın yükümlülükleri GSYİH'sının yaklaşık yüzde 145'i seviyesindeydi ve önümüzdeki birkaç on yılda herhangi bir noktada yüzde 60'a inmesi için makul bir olasılık gözükmüyordu.
Sistem neden uygulanmadı?
Peki yanlış giden neydi? Basit bir ifadeyle, sistem uygulanamayacak kadar katıydı. Pakt ile uygulanmak istenen kurallar, çoğu zaman üye devletlerden yanlış zamanda yanlış eylemleri talep etti. Bu örnekler arasında resesyon sırasında kemer sıkmayı dikte etmek gibi uçuk örnekler de yer aldı. Bu gibi durumlarda, para cezalarının işleri daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramadığı görüldü. 2020 yılında Kovid-19 vurduğunda ise AB çerçeveyi tamamen askıya aldı.
Avrupa Komisyonu'nun önerdiği revizyon ise odağı, cari yıl rakamlarından orta vadede borçların sürdürülebilirliğine kaydırarak gerekli esnekliği sunuyor. Buna göre, gerektiğinde, her ülkenin birkaç yıllık bir geçiş döneminden sonra borcunu azaltmak için bir yol planlaması gerekiyor. Bu kurala uyulmaması ise siyasi açıdan utanç verici sonuçlara yol açabiliyor. Örneğin, söz konusu devletin maliye bakanı Avrupa Parlamentosu'nun huzuruna çıkarak bir açıklama sunmak zorunda kalabiliyor.
Yeni teklif kusursuz olmasa da esnek
Teklif elbette kusursuz değil. Teklif, sürdürülebilirliğe doğru ilerleme düzeyini değerlendirmek için ayarlanmış kamu harcamalarının gereksiz ölçüde şeffaf bir ölçüsüne dayanıyor. Teklif, hükümetlerden bağımsız ancak yerel olarak hesap verme sorumluluğuna sahip ulusal mali konseylerin politik katılımı sağlamada oynayabileceği role çok az ağırlık veriyor. Bunun yanı sıra teklifte değinilen yaptırım mekanizmalarının da geliştirilmesinin bir ihtiyaç olarak doğacağı gözüküyor. Yine de, güvenilir, ulaşılabilir hedefler belirleyerek ve hükümetlere planlarını sahiplenme fırsatı vererek, yeni çerçeve öncekine göre çok büyük bir gelişme anlamına geliyor.
Ne yazık ki, teklifin geleceği hala şüpheli. Örneğin, Alman hükümeti, geçiş dönemlerinde bile borcun GSYİH'ya oranında yüzde 60'ı aşan önemli düşüşler gerektiren katı bir kural istiyor. Bu, önceki sistemin önemli bir kusurunun geri gelmesi anlamına geliyor. Diğer hükümetler de şüphelerini ve çekincelerini dile getiriyor.
Eski kuralların bu yılın sonunda tekrar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Avrupalı liderler o zamana kadar anlaşmaya varamazlarsa, piyasalar borç krizi riskinin bir gün aşılıp aşılmayacağını merak ederek bekleyecek ve bunun sonucunda borçlanma maliyetlerindeki artış, bu çabanın önlemeyi amaçladığı Euro krizini hızlandıracak. Avrupa hükümetlerinin daha fazla gecikmeden yeni teklife onay vermesi gerekiyor.
Avrupa Birliği, Türkiye ile ilişkileri canlandıracak
Avrupa'da gaz fiyatlarında arz-talep dengesi
Avrupa'daki tahvil alım zararları Almanya’yı sarstı
Avrupa'nın tüketim mal ve hizmetlerinde en pahalı ülkesi belli oldu
Avrupalı şirketlerin Çin ekonomisi korkusu
Avrupa ekonomisindeki karamsar tablo işten çıkarmaları tetikliyor
Euro Bölgesi'nde ekonomiye güven temmuzda da düştü
Euro Bölgesi'nde şirket kredileri ivme kaybetmeye devam ediyor
Euro Bölgesi'ndeki kredi talebinde keskin düşüş
Almanya'dan 20 milyar euroluk "savunma" yatırımı
Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivite beklentilerin altında
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.