Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Amerikan gazetesi Washington Post yazarı Alan Mikhael’in “Amerika’yı değiştiren Osmanlı Sultanı” başlıklı yazısında “Kahve zincirleri Osmanlı Sultanı 1. Selim’e teşekkür etmeli” ifadeleri yer alıyor. Yazı Dünya Kahve Günü şerefine yeniden gündeme geldi ve çok kez paylaşıldı.
Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberine göre, yazıda kahve bitkisinin 1. Selim’in ordusunun Yemen seferi sırasında keşfedildiği ve daha sonra bunun içecek olarak Osmanlı’da kullanıldığı belirtiliyor, şöyle deniliyor: “I. Selim döneminden 18’inci yüzyılın başlarına kadar imparatorluğun ekonomisini sürükleyen unsurlardan biri de küresel kahve ticaretinin kontrolü idi. Aslında bu bitkiyi ilk bulan Yemen seferi sırasında Sultan Selim’in ordusuydu. Osmanlılar bu taneleri nasıl içecek haline getirebileceklerini keşfettiler ve sadece kahve içmeye özgü mekânlar inşa ettiler. Biz Amerikalıların (ve tabii ki Starbucks’ın sahibi Howard Schultz’un) kahve dükkânları için Osmanlı Sultanı Selim’e teşekkür etmemiz gerekir. Çok azımız, bir Osmanlı sultanının dünyanın ilk özgün kitlesel tüketim ürünlerinden birinin arzını tekelleştiren kişi olmasını takdirle karşılıyoruz” ifadeleri yer alıyor.
KAHVE OSMANLI’DAN YAYILDI
Konunun detaylarını anlatan yemek yazarı Mehmet Yaşin şunları söyledi: “Osmanlı İmparatorluğu özellikle Batı’nın kahveyle tanışmasında etkin bir rol oynadı. Kahvenin dünyaya yayılmasında Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük bir katkısı var. Kahvenin özellikle de Avrupa’da sevilmesinde etkili bir rol oynadığımızı söyleyebiliriz. İlk kahvehaneler Osmanlı döneminde açılmıştır. Osmanlı kahve tanelerini içecek haline getirmeyi, kahveyi ağır ağır pişirmeyi keşfetti. Kahve hem saray mutfağına hem de halkın kültürüne girdi. Şimdiki zincir kahveler de bu kahve kültürünün keyfini sürüyorlar. Kahveyi bulan dedelerin torunları şu an Türkiye’de de o yabancı kahve zincirlerinin en büyük müşterisi.
"STARBUCKS VE DİĞERLERİ OSMANLI'YA TEŞEKKÜR ETMELİ"
Starbucks ve diğer kahve zincirleri elbette Osmanlı’ya teşekkür etmeliler ancak ben onların şu andaki kahve toplama yöntemlerine, çok düşük ücretlere işçi çalıştırmalarına bakarak zincir kahvelerden kahve içmek istemiyorum. Ben ustalık isteyen Türk kahvesi içmek istiyorum. Eskiden kahveye gideceğimiz zaman ocakçısı iyi olan kahveleri seçerdik. Bu ne demek? Yani kahve hemen cezveyi kaynatıp fincana dökmek değildir. Ağır ağır pişer, kahve miktarı su miktarı çok önemlidir. Maalesef kahve makineleri yüzünden artık kahveler arasında tat farklılığı ortadan kalktı.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.