Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, son dönemde birincil enerji kaynağı fiyatlarının çok yüksek oranlarda arttığını hatırlattı. Bu gelişmenin elektrik üretim maliyetlerini yukarı taşıdığını kaydeden Kındap, “Elektrik fiyatlarının yükselmesinde etkili bir ikinci sebep de Türkiye özelinde son 2-3 senedir yağışların azalmasının hidro kaynakların katkısını düşürmesi” dedi.
Kındap, Enerji Günlüğü’ne yaptığı değerlendirmede “Bir taraftan da pandemiden sonra enerji talebinde çok hızlı bir artış yaşandı. Elektrik tüketimi geçen seneye göre yüzde 5 civarında artmış durumda” ifadesini kullandı.
'Yenilenebilir kaynaklar olmasaydı fiyatlar çok daha yükselirdi'
Artan yenilenebilir enerji yatırımlarının, elektrik fiyatlarını aşağı çekici etkisinin, mevsimsel etkiler, tüketimin artması ve yenilenebilir kaynakların üretimdeki payının düşmesi gibi nedenlerle yeterince hissedilemediğini vurgulayan Kındap, “Ama şu an her ne kadar fiyatlar yükselmiş olsa da, yenilenebilir kaynaklarımız olmasaydı fiyatlar çok daha yükseklere giderdi. O yüzden enerji fiyatları yükseldi ama yenilenebilir kaynakların katkısı sayesinde bunun düşük seviyede kaldı” diye konuştu.
Daha çok yerli enerji
Türkiye’nin her yıl belli miktarda yenilenebilir enerji santralini sisteme eklemeyi, ayrıca kullanılmayan atıl kömür kapasitelerini sisteme eklemeyi hedefl ediğini kaydedren JED Başkanı Kındap, güneş, rüzgâr ve jeotermaldeki yüksek potansiyelin harekete geçirilmesiyle yerli ve yenilenebilir kaynakların daha çok devreye gireceğini ifade etti. Jeotermal enerjiyi şu anda en düşük maliyetli kaynaklardan biri olarak nitelendiren Kındap “Hatta 30, 40 ve 50 yıllık perspektifl erle bakarsak bugün rüzgâr, güneş ve jeotermalin ülke enerji maliyetine katkı seviyesi hemen hemen aynı” ifadelerini kullandı.
RES ve GES dursa da JES’ler çalışır
Jeotermalin kesintisiz elektrik üretimiyle diğer yenilenebilir kaynaklardan önemli bir farkı bulunduğunu vurgulayan Ali Kındap, “Jeotermal, termik santral gibi şebekeyi düzenli ve sabit enerji ile besleyebiliyor. Yani, rüzgâr ve güneş santralleri durduğu zaman şebekeyi besleyebilen bir kaynak jeotermal. Dolayısıyla biz buna şebeke dostu enerji kaynağı diyoruz” dedi.
10 yılda15 MW’den 1650 MW’ye
Türkiye’nin geçmiş 10 yılda jeotermalde büyük bir ivme kazandığını anlatan Ali Kındap, JES kapasitesinin 15 MW’den 1650 MW’nin üzerine çıkarıldığını söyledi. Ancak Kındap, bugün, destekleme modelinde yapılan köklü değişikliklerin jeotermalde yatırım hızının kesilmesine yol açtığını vurguladı.
Destek azaldı, yatırım kesildi
Jeotermal elektriği için verilen destekleme fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 düşürüldüğünü ve döviz yerine TL bazlı uygulamaya geçildiğini anlatan kındap “Destek süresi de beş yıl ile sınırlandırıldı. Bu da jeotermal yatırımların önünü bir bıçak gibi kesti” dedi. Bir JES’i hayata getirmenin en az beş sene gerektirdiğini anlatan Kındap, “Destekleme süresinin kısa olması ve 2025’ten önceki yatırımlarla sınırlı tutulması büyük handikap. Bu sürede bir projenin başlatılması, sürdürülmesi ve tamamlanması mümkün gözükmüyor” dedi.
Devam eden JES yatırımı yok
Şu anda jeotermalde devam eden hiçbir yatırım bulunmadığını anlatan Ali Kındap “Çünkü sektör elindeki tüm projeleri önceki YEKDEM döneminde tamamlamaya odaklanmıştı. Bu konuda gayet de başarılı oldu. Çünkü biz uzun dönemli bir planlama yapıyoruz. Uzun dönemli bir yatırım dönemimiz var. Türkiye’nin şu anda 2000 MW’lik hazır baz yük potansiyeli şu an maalesef beklemede. Ülkenin enerji talebi artar ve enerji fiyatları yükselirken böyle bir potansiyelin kenarda beklemesi Türkiye için kayıp” diye konuştu.
Denenip başarılı olmuş YEKDEM'e dönelim
Ali Kındap, enerji fiyatlarındaki yükselişin jeotermal santral yatırımlarını teşvik edici bir yönü bulunsa da, uzun dönemli finansman sorunu yaşandığını anlattı. Ali Kındap, jeotermal enerji yatırımlarının yeniden geçmiş 10 yıldaki ivmesini kazanması için neler gerektiği sorusuna şu karşılığı verdi:
Denenmiş ve başarılı olmuş önceki mekanizmanın, hayatın yeni gerçekleri ve yeni piyasa şartları düşünülerek yeniden hayata geçirilmesi, yenilenebilir kaynakların aynı hızda enerji sektörüne kazandırılmasının önünü açacaktır.
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 300 milyon dolar 'jeotermal' kredisi
YEKDEM'den 1036 yenilenebilir enerji santraline destek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.