Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıl iş dünyasında ‘sessiz istifa’ hareketi moda olmuştu. Genç çalışanlar işlerinden zevk almadıkları ancak finansal açıdan ihtiyaç duydukları için işlerinden sessizce vazgeçmişlerdi. Şimdiyse çalışanlar bunun tam tersi bir stratejiyi benimsiyorlar. Fortune’un haberine göre bu yeni akımın adı “bilinçli istifa”.
Bu akımda çalışanlar sadece mental olarak ayrılmak yerine tepkilerini istifalarını vererek gösteriyorlar.
Net Positive Employee Barometer’ın ABD ve İngiltere'de 4.000'den fazla çalışanla yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, çalışanların çoğunluğu şu anda toplumsal refahı ve çevreyi iyileştirmeye yönelik kurumsal çabalardan memnun değil. Çalışanların neredeyse yarısı, bir işverenin değerleri ile kendi değerleriyle uyuşmuyorsa istifa etmeyi düşünüyor. Çalışanların üçte biri bu nedenle istifa etmiş. Bu rakamlar Z kuşağı ve Y kuşağı çalışanları arasında daha da yüksektir.
Araştırmayı yaptıran eski Unilever CEO'su Paul Polman konuyla ilgili açıklamasında "Bilinçli bir istifa dönemi yaklaşıyor" dedi.
Araştırmanın sonuçları KPMG’nin son verileriyle de uyuşuyor. Big Four devi İngiltere ofis çalışanlarının %20'sinin ESG faktörleri eksik olması halinde bir iş fırsatını reddedeceğini ortaya koydu. Glassdoor’un benzeri bir araştırması iş arayan her beş çalışandan birinin kendi değerleriyle uyuşan işverenlerle çalışmak istediğini gösterdi.
Çalışanlar neden 2023'te 'bilinçli istifa' ediyor?
Son üç yılda birçok farklı kariyer akımının ortaya çıktığını belirten Black Isle Group CEO’su Jeremy Campbell pandemi döneminin ‘bilinçli istifa’ akımına yol açtığını söyledi.
Campbell, “Birçok insanın iş hakkında tamamen farklı düşünmesini sağladı. Bu değişimi gezegeni öldürdüğümüzün farkındalığıyla birleştirin. İnsanların çalışma şekilleri ve çalıştıkları şirketlerden ne bekledikleri hakkındaki zihniyetlerini yeniden programlayan iki güçlü gelişme bir araya geliyor” dedi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kovid-19'un ardından devam eden işgücü kıtlığı, güç dengesini çalışanların lehine çevirdi. Pandemi sebebiyle azalan işgücü özellikle ABD’de istihdam piyasasını sıkılaştırdı. Çalışan kesiminse işlerinden vazgeçebilme opsiyonları güçlendi.
Glassdoor Kariyer Trendleri Uzmanı Jill Cotton söz konusu tablonun iş değiştirme konusunda artan hoşgörüyle de birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Cotton, “Çalışanlar, işverenlerinin verilen sözlerde ilerleme kaydetmediğini veya şirketin misyonunun artık kişisel değerleriyle uyuşmadığını hissederlerse başka yerlere göz atma konusunda daha fazla kendilerine güveniyorlar” dedi.
Üstelik Cotton’a göre bu güç değişiminin çalışanlarından "işyerinde değişim talep etmesi için kaldıraç" niteliği de görüyor. Kariyer trendleri uzmanı “çeşitlilik, kapsayıcılık ve kurumsal sosyal sorumluluk” gibi temel konularda ilerleme kaydedilmemesi halinde çalışanların artık işverenleri tolere etmediğini düşünüyor.
Sürekli değişen kariyer trendlerine karşın bilinçli istifa trendi yakın zamanda kaybolacak gibi de gözükmüyor.
Kariyer uzmanı çalışanların her zaman şirketlerin kültürü ve değerleri hakkında endişe duyduğuna dikkat çekti. Ancak Cotton’a göre, şimdi oluşan farksa yetenekli çalışanların değerleri ile işverenlerin değerlerinin çelişmesi halinde istifa edebilmeleri için daha fazla fırsata sahip olmaları.
Küresel ekonomideki ters rüzgarların ortaya çıkmasıyla birlikte bunun değişeceğini uman işverenlerse hayal kırıklığına uğrayabilir. Zira işe alımların küresel olarak yavaşlamasına ve istihdamdaki gücün bir nebze do olsa işverenler tarafına geçmesine rağmen işgücü piyasasındaki sağlamlığın 2023 ve sonrasında da devam etmesi bekleniyor.
Yeni yöneticilere ancak iki yıl tahammül ediliyor
Zamanınızı nasıl daha akıllıca kullanabilirsiniz?
Zengin olmak için 4 şeyi hayatınızdan çıkarın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.