Türkiye riski ve Kredi Temerrüt Takas Oranları
Bir ülkenin uluslararası piyasadan bono ve tahvil ihracı yolu ile borçlanmasının fiyatı o ülkenin risk primine bağlıdır. Bir ülkenin risk primi de uluslararası piyasalarda alınıp satılan CDS (Credit Default , Swap Kredi Temerrüt Takası ) kontrat oranları ile belirlenir. Mayıs ayında FED’in parasal genişlemeyi yavaşlatacağı sinyali ile gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı hızlanmış bu ülkelerden cari açık veren ve kırılgan beşli olarak adlandırılan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu Endonezya, Hindistan Brezilya ve Güney Afrika ülkelerinin CDS oranları yükselmeye başlamıştır.
Aşağıdaki tablo Hindistan hariç bu ülkelerin cari açık ve kamu borçlarının değerlerlerini ve bu ülkelerin merkezi yönetimlerinin ihraç etmiş olduğu bonolar için geçerli olan 5 yıl vadeli CDS oranlarını göstermektedir.
Tablodan görüleceği gibi cari açığı en yüksek olan ülke Türkiye’dir . Ancak Türkiye’nin kamu borcu oldukça iyi durumdadır. Son aylarda Amerika Merkez Bankası FED’ in parasal genişlemedeki azaltmayı yumuşak bir şekilde yapacağı ve faiz oranlarını uzun bir süre düşük tutacağı, diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası ECB’nin de parasal genişlemeye gideceği beklentisi ile bu ülkelerin CDS oranlarında önemli ölçüde düşme meydana gelmiştir. Ancak dikkat edilirse diğer üç ülkenin CDS oranları 31.05.2013’deki değerlerinin altına veya çok yakınına gelmiş olmasına rağmen Türkiye’nin CDS oranı hala %0.52 puan yukarıdadır. Cari açığın hızlı bir şekilde iyileşmeye başladığı hususu göz önüne alındığında siyasi istikrarı da göz ardı etmeksizin önümüzdeki günlere de Türkiye’nin CDS oranının daha da aşağı geleceği beklenebilir.
-
11 Ocak 2021, Pazartesi
2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
Devamını Oku -
01 Eylül 2020, Salı
Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği
Devamını Oku -
13 Nisan 2020, Pazartesi
IMF’den kaynak temini ve muhtemel şartlar
Devamını Oku -
09 Mart 2020, Pazartesi
Küresel risklerin gerçekleşmesi
Devamını Oku -
25 Kasım 2019, Pazartesi
Metal fiyatlarındaki dalgalanmalar ve fiyat risk yönetimi
Devamını Oku - 22 Temmuz 2019, Pazartesi Devamını Oku
-
27 Mayıs 2019, Pazartesi
Türkiye’nin risk primindeki artış ve ekonomik beklentiler
Devamını Oku -
07 Mart 2019, Perşembe
Merkez Bankası’nın faiz kararı ve bütçe dengesi
Devamını Oku -
21 Ocak 2019, Pazartesi
Üfe ve Tüfe farkının kapanması
Devamını Oku -
12 Aralık 2018, Çarşamba
Startupların gelişmesi ve başarılı olması
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri