Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre müşterilere iade edilen banka masraf Ve komisyonlarında BSMV sorunu
Bilindiği üzere 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun[1] kapsamında yapılan müşteri şikâyetleri süreci sonunda, bankalarca kredi kullandırımı sırasında bir defada alınan ücret, masraf ve komisyonların müşterilere iadesi söz konusu olabilmektedir.Aslında, “dosya masrafları” veya “kredi tahsis ücreti” olarak adlandırılan bu tahsilatlar bankaların o işlemde katlanmak zorunda kaldıkları masrafların karşılığıdır. Kredi sürecinin başında tarafların müzakere ederek karşılıklı mutabakat sağladıkları şeffaf bir konu olup, imzalanan kredi sözleşmesinde açıkça belirtilmektedir. Ayrıca bunun hukuki dayanağı da vardır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca yayımlanan Yönetmeliğe göre; bankalar, tüketicilere kullandırılacak krediler için kredi ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla tahsis ücreti alabilirler. Dolayısıyla, ticari bir işletme olan bankaların bu çerçevede ücret, komisyon veya dosya masrafı isteme hakkı vardır.
Buna rağmen müşteri şikâyetleri olmakta ve hukuki ihtilaflar sonucunda bu tutarların iadesine karar verilebilmektedir. Banka tarafından daha önce gelir yazılan tutarlar, bu safhada müşterilere geri ödendiğinde bankalarda gider kaydedilmektedir. Ancak ilk aşamada Maliye Bakanlığı’na ödenmiş olan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), Yasada açık bir hüküm olmadığından bankaların üzerinde yük/maliyet olarak kalmaktadır.
Esasen, iade işlemi neticesinde, banka lehine kalmış bir para söz konusu olmadığından “vergiyi doğuran olay” da ortadan kalkmaktadır. Bu durumda müşterilere geri ödenmiş olan BSMV tutarlarının bankalara iadesi gerektiği düşünülmektedir. Çünkü daha önceki gelir kaydı işlemi, yapılan iade sonrasında iptal edildiğinden ödenmiş olan BSMV’nin de yasal dayanağı ortadan kalkmaktadır.
Bankalar, Vergi Usul Kanunu’nun vergi hatalarına ilişkin “düzeltme hükümleri” çerçevesinde her bir işlem için bağlı oldukları Vergi Dairelerine müracaat edip BSMV iadesinde bulunabilirler. Ancak bu yol, gerek bankalar ve gerekse Maliye Bakanlığı açısından aşırı bir operasyon ve zaman kaybı yaratır, ayrıca gereksiz hukuki ihtilaflar söz konusu olabilir. Zira 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hk. Kanun kapsamında, bankalar son yıllarda oldukça fazla ücret-komisyon iadesi yapmaktadır.
Çok sayıda müşteri başvurusu olduğu bir gerçektir ve yıllık bazda yüksek tutarlara ulaşan iade toplamı bankaların karlarını aşağı çekmektedir. Buna ilaveten bir de, bu “gelir” tutarlarına ilişkin Banka Muamele Vergisi’nin bankalara geri verilmemesi maliyeti daha da arttırmaktadır.
Konunun kökten çözümü yasal değişiklik gerektirmektedir. Gider Vergileri Kanunu’nun 31. Maddesine aşağıdaki gibi bir ilave yapılarak sorun giderilebilir:
“………………...
“Sigorta şirketleri, iptal ettikleri sigorta muamelelerine ilişkin vergileri (yalnızca iptal tarihinden sonraki döneme ait olan kısmı), iptalin gerçekleştiği dönemde; Bankalar, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği tüketicilere geri ödedikleri ücret, komisyon ve bunun gibi işlemlere ilişkin vergileri, geri ödemenin gerçekleştiği dönemde hesaplanan banka ve sigorta muameleleri vergisinden indirebilirler. Bu dönemde indirilemeyen vergiler, sonraki dönem beyannamelerinde indirim konusu yapılabilir. Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
Buna benzer bir konu Sigorta Şirketleri açısından yukarıda kanun maddesi ile zamanında çözülmüştür. Aynı şekilde bu sorun da giderilebilir. Yeni Hükümet’in ilk vergi kanun tasarısında bu konunun da dikkate alınması, İstanbul Finans Merkezi hedefine yönelik adımlar açısından anlam ifade edebilecektir.
Bir başka konu da; tüketiciler ile yapılan sözleşmelere istinaden kredi kullandırım aşamasında müşteriden bir defada tahsil edilen bu tutarların, “faiz” niteliğini haiz oldukları gerekçesiyle KKDF tarhiyatına konu olduğunu duymaktayız. (KKDF mevzuatına göre; bireysel tüketici kredilerinde, faiz üzerinden %15 KKDF ödenmektedir.) Oysa bankaların kredi işlemleri sırasında verilen hizmet ve iş sebebiyle ortaya çıkan banka içi operasyonel maliyetleri dolayısıyla müşterilerden tahsil etmiş olduğu tutarlar, faiz tahsilatı değildir. Bu konuyu da başka bir yazımızda ele alacağız.
[1] 6502 nolu Tüketici Korunması Hakkında Kanun, Resmi Gazete: 28.11.2013/28835
-
Osman Donat 24 Temmuz 2018 11:12
Şimdi kullanmış olduğum kredinin kkdf ücretini geriye dönük olarak ala bilirmiyim bilgi verirseniz memnun olurum teşekkürler
-
Murat turan02 Kasım 2017 23:06
Mrb 01.10 2016 tarihinde İpotekli dairemi sattım ama krediyi kapatmadık bana 17.08.2017 tarihinde gelen yazıyla sizden kkdf bsmv. Tahsil edilmeye başlanacaktır dendi hesabında 400 tl para kesildi tüketici hakem heyetine başvurdum geri alırmıyım saygılar
-
04 Ekim 2024, Cuma
Bankalarla nakdi uzlaşmalı forward işlemi yapan şirketlerde Katma Değer Vergisi tarhiyatı
Devamını Oku -
08 Ağustos 2024, Perşembe
Gayrimenkul yatırım fonlarında (GYF) ve ortaklıklarında (GYO) yeni vergi durumu
Devamını Oku -
11 Haziran 2024, Salı
Forex işlemlerindeki kur farkı vergisinde yeni gelişmeler
Devamını Oku -
22 Mayıs 2024, Çarşamba
Enflasyon düzeltmesi ve 2023 yılı yeniden değerlemede son 3 ay amortismanları için itiraz gerekçesi
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Mevduat faizi ve TL yatırım fonu stopaj oranlarındaki yeni uygulama
Devamını Oku -
19 Nisan 2024, Cuma
Kurumlar vergisi beyanında örtülü sermaye kar payı istisnası nasıl ve ne zaman kullanılır?
Devamını Oku -
14 Mart 2024, Perşembe
Temettü (kâr payı) geliri olanlarda vergi beyanı
Devamını Oku -
05 Mart 2024, Salı
Ücret gelirlerinde vergi beyanı ve iade alma hakkı
Devamını Oku -
24 Ocak 2024, Çarşamba
Gerçek kişiler yönünden eurobond gelirlerinde vergi durumu (2024)
Devamını Oku -
29 Aralık 2023, Cuma
Yeni Torba Yasa’daki vergi mevzuatı konuları
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster