Tüketici kredileri ve yeni kısıtlamalar
Bilindiği üzere Türkiye de son yıllarda nitelik kazanan yüksek orandaki cari işlemler açığı kötü huylu olup, yatırım harcamalarından çok tüketim harcamalarından kaynaklanmaktadır. Diğer bir değişle , cari açık yolu ile elde kaynaklar üretken yatırımlar yerine tüketim harcamalarında kullanılmaktadır. Bu durum cari açıktaki artışı tüketici kredileri ile doğrudan ilişkili hale getirmiştir.
Diğer taraftan cari açığın artması ile döviz kurlarında tansiyon yükseltmekte, döviz ve TL piyasalarında dalgalanmalar oluşmakta, kur, enflasyon ve faiz oranlarında önemli değişiklikler meydana gelmekte netice itibari ile ekonomi de istenmeyen durmalar ve kalkmalar oluşmaktadır.
Cari açıktaki artışı dizginlemek için son dönemlerde tüketici kredilerindeki büyümeyi yavaşlatma yönünde tedbirler alma gündeme gelmiştir. Bu nedenle 8.10.2013 tarihinde BDDK tarafından tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Özetle; tüketici kredileri için genel karşılık oranları, sermaye yeterlilik ölçümünde tüketici kredilerinin risk ağırlığı ve kredi kartı borcu için asgari ödeme oranı arttırılmış ayrıca kredi kartı limiti tesisinde önemli kısıtlamalar getirilmiştir. Son olarak da 26.11.2013 tarihinde açıklanan taslak düzenlemeler ile kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksitlendirme sürelerine ve kredilendirme tutarlarına yeni kısıtlamalar getirilecektir.
Bu kısıtlamalara aslında cari açıktaki artışı dizginleme isteğinin yanı sıra son dönemlerde kredi kartlarında ve tüketici kredilerinde meydana gelen takip oranlarının artmasında önemli bir neden teşkil etmektedir. Eylül ayı itibari ile takipteki kredilerin içindeki tüketici kredilerinin payı % 32 ,6 dan % 33,6 ya yükselmiş, Haziran sonu itibari ile karşılaştırıldığında ise takipteki alacaklarda en fazla artış 888 milyon TL (% 10,4) ile bireysel kredilerde gözlemlenmiştir. Bireysel kredilerin detayına bakıldığında ise son üç aylık dönemde en yüksek artış 517 milyon TL ile kredi kartı alacaklarında görülmüş; takipteki ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinde ise 353 milyon TL artış meydana gelmiştir.
BDDK bu uygulama ile cari açığın dizginlenmesine veya iyi huylu hale gelmesine katkıda bulunmakta , bankaların kredilerinin takibe dönüşme oranını azaltmaya yardımcı olmakta aynı zaman da tüketicilerin istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmasını engellemektedir.
-
11 Ocak 2021, Pazartesi
2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
Devamını Oku -
01 Eylül 2020, Salı
Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği
Devamını Oku -
13 Nisan 2020, Pazartesi
IMF’den kaynak temini ve muhtemel şartlar
Devamını Oku -
09 Mart 2020, Pazartesi
Küresel risklerin gerçekleşmesi
Devamını Oku -
25 Kasım 2019, Pazartesi
Metal fiyatlarındaki dalgalanmalar ve fiyat risk yönetimi
Devamını Oku - 22 Temmuz 2019, Pazartesi Devamını Oku
-
27 Mayıs 2019, Pazartesi
Türkiye’nin risk primindeki artış ve ekonomik beklentiler
Devamını Oku -
07 Mart 2019, Perşembe
Merkez Bankası’nın faiz kararı ve bütçe dengesi
Devamını Oku -
21 Ocak 2019, Pazartesi
Üfe ve Tüfe farkının kapanması
Devamını Oku -
12 Aralık 2018, Çarşamba
Startupların gelişmesi ve başarılı olması
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri