Sigorta sektöründe ekosistem mimarisi
Sigorta sektöründe dijital dönüşüm sektörün farklı alanlarını etkilemeye devam ediyor. Bir önceki yazımızda bahsettiğimiz bankacılık sektöründeki dijital dönüşümün benzeri gelişmeleri sigorta sektöründe de görmek mümkün. Yaşanan gelişmelerin bazılarını aşağıda detaylandırmaya çalıştık.
- Sigorta operasyonları hızlı bir şekilde dijitalleşiyor. Farklı operasyonel alanlarda gördüğümüz bu dijitalleşme işlerin yapılış şeklini, kalitesini ve hızını önemli ölçüde iyileştiriyor. Poliçe yönetimi, underwriting ve hasar yönetimi gibi alanlarda dijital uygulamaların, yapay zekâ çözümlerinin ve robotik süreç otomasyonu çözümlerinin arttığını görüyoruz. Sigortaya özgü operasyonel alanlara ek olarak finans ve insan kaynakları gibi daha geleneksel faaliyet modeli alanlarında da dijitalleşme etkisini göstermeye devam ediyor.
- Veri yönetimi yapısı gelişiyor ve kullanılan kaynaklar çeşitleniyor. Hızla dijitalleşen günümüz ortamında risk görüntüsü hesaplamadan hasar tespit ve yönetimine kadar birçok alanda kurumlar iç ve dış veri kaynaklarını birlikte kullanacak çözümler üretiyorlar. Yurtdışı örneklere baktığımızda sadece sosyal medya bilgilerinden kişiye ilişkin risk hesaplamada kullanılacak bilgiler üreten çözümlere kadar farklı örnekler görmek mümkün. Veri yönetiminin giderek daha kritik bir hale geldiği ve içeride yer alan veri kadar dış verinin de kullanıldığı bir iş modeli oluşuyor.
- Finansal teknolojinin sigorta alanındaki izdüşümü olan “Insurtech” uygulamaları da hızla artış gösteriyor. Genel itibari ile rekabet etmekten çok tamamlayıcı nitelik gösteren bu şirketler ve çözümler sigorta alanındaki oyuncuların yetkinliklerini ve müşteriye erişim kabiliyetlerini artıracak çözümler sunuyorlar. Müşteri ile etkileşim, kanal yönetimi ve underwriting gibi alanlarda faaliyet gösteren bu çözümler geleneksel sigorta çözümlerinin yanı sıra farklı sigorta ürünlerini de ön plana çıkarıp müşteriye sunma ve yeni müşteri kitlelerine hitap etme olanağı sağlıyor. Insurtech şirketleri ile yapılacak işbirlikleri sigorta şirketlerinin kendi yetkinlik yapılarını geliştirmek ve yeni ürün ve çözümler sunmak açılarından da önemli yere sahip.
- Dağıtım kanalı yapısında da değişim görmek mümkün. Acente ve broker kanallarını dijital çözümler ile güçlendiren ve bunlara ek olarak dijital odaklı alternatif kanalları öne çıkaran örnekler bulunuyor. Müşteri profilinin çıkarılması, ürünün satılması ve sonrasındaki hasar ve diğer operasyonların yürütülmesinde chatbot uygulamaları kullanılmaya başlandı ve ilerleyen dönemde saydığımız alanlarda ve diğer sigortacılık işlemlerinde kullanım alanını genişletecek gibi görünüyor.
- Sektörler arası entegrasyonlar ve sektörler arası çizgilerin azalması bir diğer önemli gelişme. Önceki yazımızda da bahsettiğimiz ve bankacılık sektörünü de etkileyen bu gelişme sigorta alanında sunulacak çözümler açısından önem taşıyor. Sigorta sektörünün hizmet verdiği müşteri grupları, sektörler ve bunların arasındaki ilişkileri takip etmek, yeni kullanım senaryoları ve sigorta ürünleri geliştirmek açısından önem taşıyor. Kullanım bazlı sigorta ürünlerinin arttığı günümüzde bu alanlarda yakalanacak farklı kullanım senaryoları yeni ve rekabet avantajı sağlayacak ürünlerin önünü açabilir.
- Platform bazlı iş modelleri sigorta sektörü açısından da takip edilmesi gereken bir unsur. Alibaba’nın etrafında gelişen finansal hizmet modelleri, Ping An ve benzeri modeller sigorta çözümlerinin platform iş modelleri ile bağlantısını zorunlu kılıyor. Büyük sayıda kullanıcıyı bir araya getiren ve onlara farklı hizmet ve çözümler sunan bu platformlara bağlanacak sigorta çözümlerini geliştirmek rekabet avantajı açısından kritik önem taşıyor.
- Sigorta Bilgi Teknolojisi ekiplerinin yukarıda özetlediğimiz yeni trendlere destek olacak şekilde yetkinlik yapılarını geliştirmeleri önemli bir diğer nokta. Farklı paydaşlarla birlikte çözüm geliştirme, iç ve dış veriyi güvenli ve sonuç odaklı bir şekilde entegre edecek çözümler oluşturma gibi konular BT ekiplerinin kurum stratejisi ile eşgüdümlü bir şekilde hareket ederek yerine getirmesi gereken aktiviteler arasında yer alacak.
Dijitalleşmenin ivme kazandığı ve giderek karmaşık hale gelen bu ortamda ekosistemin tamamına bakmak ve buna göre mimari oluşturup karar almak önem taşıyor. Bu konuda atılması gereken adımları önceki yazımıza benzer şekilde aşağıda özetliyoruz.
- Önceki dönemde kurumsal mimari altında birleştirilen kurumun süreç ve sistemlerinin sadece kurum ile sınırlı kalmayıp ilgili ürün ve hizmetin verilmesini sağlayan tüm süreç ve bileşenleri içermesi gerekiyor. Müşteriye sunulan bir üründe dışarıdan bir finansal teknoloji şirketi (insurtech) ile ortaklık varsa bu ortaklığa ilişkin süreç ve sistem bileşenlerinin de ekosistem mimarisinde takibi gerekiyor.
- Ekosistem mimarisinin hedef müşteri kitlelerindeki çözüm alanının tespiti ve buna ilişkin mimaride alınması gereken kararların takibi önemli bir diğer konu. Örneğin; müşteriye sağlık konularında verilecek finansal bir hizmette sağlık sektörü, ilaç sektörü ve sigorta sektörü alanlarındaki kritik bileşenleri, entegrasyon noktalarını ve ana trendleri bilmek ve müşteriye buna ilişkin sunulacak çözümde gereken bileşenleri çıkarmak önem taşıyor.
- Ekosistem mimarisinin kurumun stratejisi ile hizalanmış olması ve bu doğrultuda teknoloji stratejisini de belirleyen ve destekleyen bir yapıda olması gerekiyor. Ekosistem mimarisinde öne çıkacak süreç ve teknoloji bileşenlerinin kurumun ilerleyen dönemde faaliyet modelinde ve teknoloji altyapısında yapacağı yatırımlara da belirleyici etkisi olacaktır.
Mimari yönetimini öncelikli olarak düşünmek ve bunu ekosistem boyutunda yapmak ilerleyen dönemde sigorta şirketlerinin özgün ve rekabet avantajı sağlayacak çözümler sunmaları açısından önem taşıyor.
-
21 Ocak 2019, Pazartesi
Sigorta sektöründe ekosistem mimarisi
Devamını Oku -
08 Ocak 2019, Salı
Bankacılık sektöründe ekosistem mimarisi
Devamını Oku - 24 Aralık 2018, Pazartesi Devamını Oku
-
11 Aralık 2018, Salı
Dijital dönüşüm çağında teknoloji stratejisi geliştirmek
Devamını Oku -
21 Kasım 2018, Çarşamba
Bankacılıkta dağıtım kanallarındaki değişim ve müşteri deneyimi
Devamını Oku -
29 Ekim 2018, Pazartesi
Dönüşüm programları – Geleceğin modelleri
Devamını Oku - 25 Ekim 2018, Perşembe Devamını Oku
-
20 Eylül 2018, Perşembe
Dijital ve fiziksel kanalları birlikte yönetmek
Devamını Oku - 03 Eylül 2018, Pazartesi Devamını Oku
-
13 Ağustos 2018, Pazartesi
Finansal hizmetlerde finansın rolü
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster