Reel efektif döviz kuru ve ihracat için rekabet gücü
Bilindiği üzere Merkez Bankası tarafından Türkiye’nin parasal olarak diğer bir değişle kura bağlı rekabet gücünü ölçmek için aylık olarak reel efektif döviz kuru (REK) verileri yayınlamaktadır. REK hesaplamasında önce nominal efektif döviz kuru (NEK) hesaplanmaktadır. NEK Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk Lirası’nın (TL) ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ise ikili ticaret miktarları kullanılarak belirlenmektedir. REK ise NEK’deki nispi fiyat etkileri arındırılarak diğer bir deyişle enflasyondan arındırılarak elde edilmektedir.
TÜFE bazlı REK endeksinin hesaplanmasında 45 ülkenin ağırlıkları kullanılmaktadır. Bu endeks için baz yılı olarak 2003 yılı seçilmiştir.
Diğer taraftan yine Merkez Bankası tarafından 2003 nominal birim iş gücü maliyeti baz alınarak 18 ülkenin ağırlıkları kullanılarak çeyrek dönemlerde Birim İşgücü Maliyeti Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru hesaplaması yapılmaktadır ve çeyrek dönmelerde bu veriler yayınlanmaktadır.
Aşağıdaki grafikler Temmuz 2015 ayına kadar TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru ile 2015 yılının birinci çeyreğine kadar Birim İşgücü Maliyeti Bazlı Reel Efektif Döviz Kurunun gelişimini göstermektedir.
Grafikten görüleceği gibi TÜFE Bazlı REK oldukça değer kaybetmiş diğer bir değişle ihracat için rekabet gücü artmış ancak Birim İşgücü Maliyeti Bazlı REK, TL kurundaki aşırı zayıflamaya rağmen karşılaştırma yapılan diğer ülkelere göre değer kazanma trendinde girmiştir. İkinci çeyrek verileri henüz yayınlanmamıştır ancak enflasyonun üzerine de gelen zamlar nedeniyle bu trendin devam etmesi kuvvetle muhtemeldir.
Dolayısyla TÜFE Bazlı REK reel sektörü zora sokma pahasına rekabetçi hale gelirken Birim İşgücü Maliyeti Bazlı REK bu rekabet gücünü yok etmeye çalışmaktadır.
Bu grafikler Merkez Bankası EVDS sisteminden alınmıştır.
-
11 Ocak 2021, Pazartesi
2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
Devamını Oku -
01 Eylül 2020, Salı
Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği
Devamını Oku -
13 Nisan 2020, Pazartesi
IMF’den kaynak temini ve muhtemel şartlar
Devamını Oku -
09 Mart 2020, Pazartesi
Küresel risklerin gerçekleşmesi
Devamını Oku -
25 Kasım 2019, Pazartesi
Metal fiyatlarındaki dalgalanmalar ve fiyat risk yönetimi
Devamını Oku - 22 Temmuz 2019, Pazartesi Devamını Oku
-
27 Mayıs 2019, Pazartesi
Türkiye’nin risk primindeki artış ve ekonomik beklentiler
Devamını Oku -
07 Mart 2019, Perşembe
Merkez Bankası’nın faiz kararı ve bütçe dengesi
Devamını Oku -
21 Ocak 2019, Pazartesi
Üfe ve Tüfe farkının kapanması
Devamını Oku -
12 Aralık 2018, Çarşamba
Startupların gelişmesi ve başarılı olması
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri