Dr. Ekrem Öncü [email protected] Dr. Ekrem Öncü

O şirketler artık bankalara dert anlatmayacak!

25 Kasım 2016, 09:53 ---

KASA/ORTAKLAR CARİ AFFINDAN YARARLANAN ŞİRKETLER ARTIK ZARARLI GÖZÜKMEYECEK, BANKALARA DERT ANLATMAYACAK!

Kasa/ortaklar cari affından yararlanan mükellefler bankalara dert anlatmak için oldukça uğraşıyorlardı, hatta çok zaman da dertlerini anlatamıyorlardı. Bunun nedeni aftan yararlanılan tutarın zarara gitmesi ve bankaların şirketi zararlı olarak kabul etmesi idi. Hatta bu durum şirketlerin bilançolarında öz kaynaklarının eksiye düşmesine dahi neden olabiliyordu. Halka açık olsun olmasın şirketler bu durumdan oldukça muzdaripti.

Daha önceki af/yapılandırma kanunlarının aksine 6736 sayılı Kanun hakkında çıkarılan 1 seri numaralı Tebliğ ile bu durum açıklığa kavuşturulmuş oldu. Tebliğ düzenlemesine göre, mükellefler, bu beyanıyla ilgili muhasebe kayıtlarını yaparken düzeltmeden kaynaklanan işlemler nedeniyle “689. Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar” hesabı yerine bilançonun aktifinde bir geçici hesap oluşturma tercihinde bulunabileceklerdir. Tebliğde bu duruma ilişkin olarak aşağıdaki örnek muhasebe kaydına (Tebliğde 9 numaralı örnek) yer verilmiştir.

- Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan ortaklardan alacakların düşülmesi:

_____________________________ / ________________________________

296 GEÇİCİ HESAP 240.000 TL

 (6736 sayılı Kanun 6/3 md. uyarınca düzeltme hesabı)

                                               131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR 100.000 TL

                                               231 ORTAKLARDAN ALACAKLAR 140.000 TL

_____________________________ / ________________________________

- Verginin hesaplanması:

_____________________________ / ________________________________

689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİD. VE ZAR. 7.200 TL

 (6736 sayılı Kanun 6/3 md.)

 (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider)

                                               360 ÖDENECEK VERGĠ VE FONLAR 7.200 TL

_____________________________ / ________________________________

- Bilançoda görülmekle birlikte işletmede bulunmayan ortaklardan alacaklardan kaynaklanan giderlerin nazım hesaplara (kanunen kabul edilmeyen gider olarak) kaydı:

_____________________________ / ________________________________

950 KANUNEN KABUL EDİLMEYEN 7.200 TL

 GİDERLER

                                               951 KANUNEN KABUL EDİLMEYEN 7.200 TL

                                               GİDERLER ALACAKLI HESABI

_____________________________ / ________________________________

Bu örnek ile mükelleflere ödenen vergilerin 689 hesaba yararlanılan tutarın ise geçici hesaba gönderilmesinin mümkün olduğu söylenmektedir.

Bu çok önemli bir uygulama olacaktır, başta da söylediğimiz gibi aksi türlü uygulamada mükelleflerin bilançolarında yüklü miktarda zarar ettikleri gözükmekte idi. Gerçekte şirketler zarar etmemiş olsa dahi zarar etmiş olarak gözükmekte idiler.

Örrneğin, bir şirket 2014 döneminde faaliyetlerinden kaynaklı 2.000.000.-TL kar açıklamış ve 2014 döneminde de 10.000.000.-TL kasa/ortaklar cari affından yararlanmış ise bilançosunda yüklü miktarda zarar gözükmekte idi. Halbuki şirket gerçekte karlı bir şirketti. İşte bankalar bu durumu bir türlü anlamak istemiyorlardı. 2016’da aftan yararlana şirketler bu durumdan kurtulmuş olacaklardır. Daha önce bu yönde çıkan kanunlarda aftan yararlanılan tutar da geçici hesap yerine 689 numaralı Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesabına gönderilmekte idi.

KAR DAĞITIMINDAKİ SORUN DA ÇÖZÜME KAVUŞMUŞTUR!

Diğer bir sorun ise kasa/ortaklar cari affından yararlananların kar dağıtımında yaşadıkları problem idi. 1 numaralı Tebliğ ile bu sorun da çözülmüş oldu. Buna göre, mükelleflerce kâr dağıtımı yapılması hâlinde, ticari bilanço açısından dağıtılabilir ticari kar tutarı, 6736 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında beyan edilen ve "689. Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar" hesabı altında muhasebeleştirilen tutarlar dikkate alınmaksızın tespit olunacaktır.

[email protected]

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri