<
Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Mobil finansal hizmetlerin yükselişi dönüşüme öncülük ediyor

19 Eylül 2016, 16:02 ---

Başlangıçta limitli kullanımı olan ve bankacılık hizmetleri altyapısı olmayan coğrafyalar için başarı hikâyesi olarak görülen mobil finansal hizmetler artık öncekinden farklı ve yeni seviyelere doğru ilerliyor. Artık konu sadece mobil cihazların üzerine konulan bir add-on özellik değil. Bu alan artık kendi dinamikleri ve oyuncuları olan, sadece bankaların değil teknoloji şirketlerinin de dâhil olduğu büyük bir piyasa. İsterseniz bu yazımızda mobil finansal hizmetleri rakamlarla anlatalım. EY’nin son dönemde bu alanda yaptığı çalışma ve araştırmalar analizimize ışık tutuyor.

-“Financial Inclusion” denilen ve bankacılık sistemine dâhil olmayan insanlara ulaşmayı hedefleyen çalışmalarda mobil finans önemli bir yapıtaşı. Bu kapsama giren ülkelerde mobil para toplumun %85’ine ulaşmış durumda.

-Mobil finansal hizmetler ile 15 ülkede 434 milyon kişi finansal sisteme dâhil edildi.

-2015’de 19 ülkeyi birleştiren 29 farklı mobil para inisiyatifi uygulamaya geçirildi.

-Küresel düzeyde son dönemde yaklaşık 10 milyon mobil tasarruf hesabı açıldı.

-Mobil kredi alanında 2014’de %50’lik artış yaşandı.

-2014’de 10 adet yeni mobil sigorta servisi hayata geçti. Toplam servis sayısı 100’ü geçmiş durumda.

-Mobil ödeme kullanıcılarında 2019’a kadar yıllık bileşik büyüme oranı olarak %47 öngörülüyor.

-Finansal hizmet sağlayıcıları mobil bankacılık kanalı ile hizmet maliyetlerinde %96’ya varan tasarruflar sağlayabilirler.

-143 farklı yasal ortamda yapılan analizde, düzenleyicilerin %67’sinin bankacılığa dâhil olmayan nüfusun dâhil edilmesi ile ilgili aksiyon almayı hedeflediğini görüyoruz.

-Bu tablo dâhilinde dünya genelinde 2 milyar yetişkin (toplam yetişkin nüfusun %38’i) finansal hizmetler kapsamı dışında kalmaya devam ediyor.

Rakamlar bize şunu gösteriyor: Mobil finansal hizmetler gelip geçici bir teknoloji rüzgârı değil, başta banka ve sigorta sektörleri olmak üzere farklı sektörlerin içerisine yerleşiyor. Yeni iş modelleri yaratıyor ya da mevcut olanları değiştiriyor. Sunduğu kullanım olanakları ile müşteri deneyimini ve bu deneyimi yönetim şeklini temelden etkiliyor. Sadece ödeme alanına baktığımızda; önceden ağırlıklı nakit bazlı giden ve kart kullanımının da çok adımlı bir sürece bağlı olduğu bu dünya, giderek arka planda hızlı ve güvenli bir şekilde çalışan ve müşterinin vakit kaybetmeden ve etkin bir şekilde kullanabildiği bir araca dönüşüyor.

İlk adımlarını görmeye başladığımız bu dünya, önümüzdeki dönemde daha birçok gelişmeyi beraberinde getirecek gibi görünüyor. Bu gelişmeler sadece banka ve sigorta ile sınırlı kalmayacak, yatırım danışmanlığı ve varlık yönetimi alanlarına da yayılacak. Blockchain teknolojisi uygulaması buradaki birçok uygulamayı ve sektörü önemli şekilde dönüştürecek. Mobil finansal hizmetler geliştikçe bu alanda yeni bir müşteri profili ve müşteri deneyimi tanımı oluşacak. Mobil teknolojiler ve finansal hizmetlerin bu kesişim noktasında yakın zamanda yeni gelişmeler göreceğiz.

FATİH ÖĞÜN-EY Türkiye Kıdemli Müdür

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster