Merkez Bankası neden faizleri sabit tutmak istiyor?
Bilindiği üzere Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 27 Agustos tarihli konuşmasında piyasaların beklentilerinin aksine faizlerin arttırılmayacağını ve yıl sonuna kadar sabit tutulacağını belirtti. Buna göre yıl sonuna kadar ek parasal sıklaştırmanın olmadığı günlerde piyasanın yüzde 6,75 faizle, ek parasal sıklaştırmanının olduğu günlerde ise yüzde 7,75 faizle fonlanacağını açıkladı. Merkez Bankası TL’nin aşırı değerlenmesinden rahatsız olmasına rağmen faizleri artırmayıp yıl sonuna kadar da sabit tutacağını belirtti.
Bu uygulamanın muhtemel iki nedeni bulunuyor. Birincisi faizlerdeki artış beklentisini kırarak bono ve tahvil alım talebi yaratmak ve dolayısı ile işlem hacmini artırmak… İkincisi ise bankaların elinde bulunan bono ve tahvil portföyünün bankalara daha fazla zarar vermesini önlemek.
Federal Reserve’in açıklamaları ile Mayıs ayından itibaren yabancı fon çıkışıyla birlikte döviz kurlarında artış meydana geldi ve buna paralel olarak iki yıl ve üzeri tahvil piyasasında faizler yüzde 10’un üzerine çıktı. Bu çıkışa rağmen faizlerdeki yukarı yönlü artış beklentisi ile bono ve tahvil piyasasında talep azaldı, daha önce aylık 23-24 milyar lira civarında olan işlem hacmi Ağustos ayında 14 milyar lira seviyesine geriledi.
Diğer taraftan faizlerdeki artış bankaların portföylerinde bulunan düşük faizli bono ve tahvillerin fonlama maliyetini artırdı, alıcı olmadığı için de stop loss yapma imkanı ortadan kalktı. Ayrıca oluşacak ilave potansiyeli zarar nedeniyle banka hisselerinden çıkış da artmaya başladı.
İşte faizlerin yıl sonuna kadar sabit ve mevcut oranlarda tutulması taahüdü ile birlikte bankaların fonlama maliyetleri azalmaya; faizlerin artma beklentisi kırıldığı için de mevcut fonlama maliyetine göre yüksek getirisi olan tahvillere alım talebi gelmeye başladı. Bunu, bono ve tahvil faizlerindeki düşüşten ve banka hisselerine yeniden gelen alışlardan gözlemleyebiliyoruz.
-
11 Ocak 2021, Pazartesi
2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
Devamını Oku -
01 Eylül 2020, Salı
Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği
Devamını Oku -
13 Nisan 2020, Pazartesi
IMF’den kaynak temini ve muhtemel şartlar
Devamını Oku -
09 Mart 2020, Pazartesi
Küresel risklerin gerçekleşmesi
Devamını Oku -
25 Kasım 2019, Pazartesi
Metal fiyatlarındaki dalgalanmalar ve fiyat risk yönetimi
Devamını Oku - 22 Temmuz 2019, Pazartesi Devamını Oku
-
27 Mayıs 2019, Pazartesi
Türkiye’nin risk primindeki artış ve ekonomik beklentiler
Devamını Oku -
07 Mart 2019, Perşembe
Merkez Bankası’nın faiz kararı ve bütçe dengesi
Devamını Oku -
21 Ocak 2019, Pazartesi
Üfe ve Tüfe farkının kapanması
Devamını Oku -
12 Aralık 2018, Çarşamba
Startupların gelişmesi ve başarılı olması
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri