McKinsey nedir, ne değildir?
Çeşitli bankalardaki kariyerim boyunca McKinsey ve benzeri danışmanlık firmaları ile defalarca çalışmak durumunda kaldım. Bankaların ölçekleri bu tip önde gelen danışmanlık firmaları ile çalışmaya elverişlidir. Faydalı çalışma ve önerilerinin yanısıra, yararsız önerileri ve/veya yetersiz çalışmalarını da gördüm. Yaklaşık 10 yıl bankacılık sektöründe genel müdürlük yapmış, uluslararası mali sistemi bilen ve halen finans sektörünün tek sivil toplum kuruluşunun başındaki adam olarak taşları yerine oturtmak ve kafanızı faydalı konularda karıştırma gereği görüyorum.
Ülkemiz konusundaki sevdamı ve duyduğum sorumluluğu da; ana babası devlet memuru olup devlet okullarında okumuş, yalnızca yerli kurumlarda çalışmış, ülkemiz söz konusu olduğunda da riskleri çekinmeden almam sebebiyle, beni bilenler bilir..
Ekonomi rakamlarımız Kozmik Oda konusu mudur?
Değerli arkadaşlar söz konusu ekonomi ile ilgili rakamlar oldu mu kozmik odamız söz konusu olmaz. Uluslararası camianın bir üyesi ve açık bir ekonomi iseniz rakamlar konusunda gizli saklınız olmaz ve olmamalıdır da… Yönetimler ulusal bütçelerini ve merkez bankalarının verilerini, meclislerine dolayısı ile halklarına sunarlar. Halkın gözetimi için de bu gereklidir. Ayrıca uluslararası camianın parçası her ülke istatistik standartları ile birbirine bağlıdır.
Tüm rakamlar hafif bir makyaj kaldırır ancak bunun sadeleştirmesini zaten işin uzmanları ayıklayarak yapar. Makyaj akar arkadaşlar. Makyaj işi abartılıp, bir de estetik müdahaleler başladı mı bir daha size inanan da olmaz.
Peki, bir kozmik odanız varsa yani veriler açıkladığınızdan farklı ise -ki bu durumda çift bilançonuz var demektir- neler olur? Ekonomi ile konularda yatırımcılar ve borç verenler siz şeffaf davranmıyorsanız bir şeylerin ters gittiğini halkınızdan önce öğrenir en kötü ihtimali düşünerek pozisyon alır. Bu da sizin alacağınız kredi ve yatırımın kalitesini etkiler. Yeterince şeffaf değilseniz; az miktarda, bol teminatlı ve pahalı kredi kullanırsınız. Yatırım çekerken de fazlası ile iskonto talep ederler, garantiler isterler. Yani şeffaf olmamanızın bedelini her durumda fazlası ile ödersiniz. Keşke en baştan açık davransaydım dersiniz.
Tabi ki her ülkenin kendine has sırları olur ancak genel ekonomi rakamları bu kapsamda değildir.
McKinsey nasıl çalışır ve faydalı mıdır?
McKinsey ve benzer firmaların çalışma prensipleri hemen hepsinde aynıdır. Bu firmaların çalışma şekilleri, gerçekleştirmek istediğiniz amaç için size kendi kütüphanelerinde olan dünyadaki en iyi uygulama örneklerini sunmaktır. Eğer talep ederseniz teşhis (diognastic) çalışması ile sizin mevcut durumunuzu analiz ederek bir resminizi çekerler ve en iyi uygulamalara benzemek için yapacaklarınızı içeren bir reçete verirler. Reçeteye ne kadar uygun yaşadığınızı da danışmanlık ücretinizi ödediğiniz sürece size sürekli raporlarlar. Metodolojileri ise çok öğreticidir. Aslında bir diyetisyene benzetebiliriz. Siz kendiniz kilo veremiyorsanız bir diyetisyene başvurursunuz ve diyetisyen sizi analiz ederek kilo vermenize yardımcı bir metot sunar. Siz kilonuzun bilinmesini istemez, karnınızı içeri çekip atletik biriyim der, korse giyip giysilerinizle sakladığınızı da düşünseniz o fazla kilolar bir yerden kendini gösterir en son tartıda gerçek çıkar zaten. Bu arada siz dünyadan bir şey istemedikçe kimse kilonuzla da ilgilenmez. Kafasında sizle ilgili bir fikri vardır ona inanır.
Bu şirketler en çalışkan mezunları işe alır. Kendi kurum kültürleri ile çalışanları yetiştirirler. Çalışanların çoğunlukla icra tecrübeleri olmaz. Bu en zayıf yanlarıdır. Danışmanlık projelerinin başarısı konusunda diğer önemli bir zorluk, danışmanlık alınan konuların çoğu zaman sosyal bilim konusu olmasındadır. Yani önerilerin doğruluğu ve başarı getirmesi birçok faktöre göre değişkenlik gösterir.
McKinsey ve benzerleri eskiden daha faydalıydı. Zira bilgiye ve işin uzmanlarına erişim çok zordu. Google ve diğer açık kaynaklar bu denli gelişmemişken, bizim için “Google” gazetelerin kuponla dağıttığı “Ana Britannica Ansiklopedisi” idi. Yurtdışından zahmetle getirdiğimiz kitaplarla, sınırlı ingilizcemizle derinleşmeye çalışırdık. Eskiden derken 100 yıl öncesini değil 90’lar ve 2000’lerin başı böyleydi ve şimdiki 40 yaş üstü yönetici kuşak öyle yetişti. O zamanlar dünyadaki en iyi örnekleri detayıyla karşımızda bulmak paha biçilmezdi. Artık öyle değil. Açık kaynakların gelişimi ile artık “bilmek” belirleyici olmaktan çıktı. Yapabilmek ve icra becerisi ön plana çıktı. İyi fikrin öneminin bile bir işin olmasında ancak %15 önemli olduğu keşfedildi.
Ancak yararlanmayı bilirseniz, halen bu şirketler ile çalışmak çok faydalıdır. Şirketteki kadrolar ne yapılacağını çok iyi biliyor bile olsa değişim/dönüşüm sancılı ve paydaşları etkileyeceği için kararları duygusallıktan arındırmak için 3. bir kişiye söyletmek, “bak ben demiyorum danışmanlık firması diyor” demek için bile sıkça başvurulan bir yöntemdir.
Ancak önerileri arasındaki seçim yaparken ve uygulamaya geçildiğinde bünyedeki icra becerisinin ve hepsinden önemlisi işverenin niyetinin belirleyici olacağı unutulmamalıdır.
Peki, McKinsey güvenilir midir?
Güvenilirliğin tanımı muğlaktır. Kime göre neye göre? Örneğin siz fabrikanızı daha verimli ve rekabetçi hale getirmek, endüstri 4.0’a hazırlamak için dijital bir dönüşüm yapıyor ve bunun için McKinsey’i tutuyorsunuz diyelim. Bu projenin bir parçası olarak, fabrikanızdan dönüşüm nedeniyle personel çıkarmanız gerekiyor ve bunu şirketinizde en doğru personeliniz kalacak şekilde yapmak istiyorsunuz. McKinsey her bir işi ve ona karşılık gelen yetkinliği analiz ederek size öneriler getirecektir. İşten çıkarılanlar veya görev etkinliği azalanlara göre McKinsey güvenilir olmayan bir şirket olacaktır. Ayrıca çalışmanın kapsamını geniş tutturup, önerileriniz yönetim katını da kapsasın dediğiniz de pandoranın kutusunu açmış olursunuz ve genellikle değişim/dönüşüm orada durur. Zira işveren genellikle iç dengeleri ve yılların alışkanlıklarını değiştirmekte zorlanacağından önerinin o kısmını uygulamaz. Halbuki dönüşümün en önemli bacağı orasıdır. Şirket beklenen performansı göstermez ise suçlu genellikle danışmanlık şirketi olur.
Sonuç
İlk sonuç: McKinsey ekonomik sırlarımızı öğrenecek, elimizi görecek ve bunu bize karşı kullanmak isteyenlerin eline de verilerimiz geçecek korkusu yersizdir.
Tek başına bu danışmanlık firması ile çalışmak yerli ve milli tercihlerden sapıldığı anlamına gelmez. Dışarıdan paraya ihtiyaç duyuyorsanız para hangi dilden anlıyorsa aynı dilden konuşacaksınız.
İkinci sonuç: McKinsey’le çalışmak bir özgüven ifadesidir. Bakın hedeflerimi söylüyor ve açık bir yol haritası ortaya koyuyorum. Bunu uyguladığımı halkımızın yanı sıra dünya alem görebilir demektir. Gizlimiz saklımız yok anlamına gelir.
Üçüncü sonuç: McKinsey’le çalışmak faydalıdır. Bu konuda ödenecek ücretin tartışılması yersizdir. Ülkemizdeki pekçok özel kurum dahi hizmet alabilmektedir. Kaldı ki devlet kurumlarımız uzun yıllardır McKinsey, Boston Consulting vb. kurumlardan hizmet almaktadır.
Dördüncü sonuç: McKinsey’de birçok yabancı kurumda olduğu gibi ülkemizin en çalışkan ve parlak gençlerimiz de görev yapmaktadır. Ülkelerinin menfaatine olacak en iyi çalışmayı ellerinden geldiği ölçüde yapacaklardır.
Beşinci sonuç: Ülkemizde yetişen uygulamacı ve uzmanlar sürekli kriz tehdit, tecrübesi ve sınırlı kaynaklar ile başardıkları ile danışmanlık firmalarında çalışanlarından çok daha iyi donanıma sahip olabilirler. Ancak uluslararası geçerliliği olan bir kaşe bu işlerde önemlidir.
Altıncı sonuç: Ülkemiz ilk defa ödemeler dengesi problemine sürüklenmiş değil. Cari açığa dayalı ekonomik büyüme modellerimizin bir sonucu olarak son 35 yılda birçok defa benzer durumlar ile karşılaştık. McKinsey’e iş verirken işi yönetecek Bakanlık Ofisi’nin de deneyimli insanlarımızdan oluşması faydalı olacaktır. Böyle bir ofiste benzer eski krizleri yaşamış ve yönetmiş eski Hazine, Maliye, BDDK, SPK ve bankacılık kurumlarımızın yöneticilerinden insanlar bulunmalıdır. Çünkü McKinsey’in önerileri arasında faydalı olanların yanı sıra; yan etkisi sağlayacağı faydadan daha yüksek, parlak gözüken ancak yararsız, önerilmemiş ancak geçmişte faydaları görülmüş vb. birçok tecrübeye ihtiyaç bulunan kararlar almak gerekecektir.
Son Sonuç: Artık en azından ülkemizin önde gelen bir yerli danışmanlık şirketini ülkemiz çıkarabilmelidir. Bu konuda hepimize görevler düşmektedir.
-
SALİH BAYRAM18 Ekim 2021 02:24
BU ÜLKEDE ÖZEL BİR ORGANİZASYONLA BİLE ŞİRKET DİİL ÜLKE BİLE YÖNETECEK AHLAKLI KADROLAR YETİŞİR.DÜNYADA EN BÜYÜK ZENGİNLİK NİMETİ AKLINI KULLANA BİLMEYİ BİLMEKTİR.NE KADAR AKLINIZI KULLANIRSANIZ OKADAR AZ YORULURSUNUZ VE O KADAR ÇOKTA KAZNIRSINIZ...
-
Mehmet Akgün216 Mayıs 2020 22:06
yönetimindedir. 5)Danışmanlık konusuna gelince. Ben şahit olduğum hiçbir danışmanlık projesinden sonuç alınabildiğini görmedim. “Yapılmalı” denen şeyleri yapmak için bankanın çok ciddi insan kaynağı ve parası heba edilirdi. En fazla 1sene sonra zamanında McKinsey söyledi diye ciddi emek ve parayla yapılan birşeyi eski haline getirmek için de bir proje başlatılırdı. Trajikomik olan, ilkinin de ikincisinin de içinde “improvement” kelimesinin geçmesiydi. 6)Bankalarda son yıllarda orta kademe yöneticilerdeki turnoverın yüksek olması kurumsal hafızayı da yok etti. Neticede, 2yıl önce bu orojenin kimin eseri olduğunu hatırlamayan yöneticiler yangını çılartanın itfaiye memuru olabileceğini hiç düşünmediler ve itfaiyeyi göreve çağırdılar. 7)Bu devirde McKinsey’den danışmanlık talep eden yönetici “ben kifayetsizim” demektedir ve hemen değiştirilmelidir.
-
Mehmet Akgün16 Mayıs 2020 22:02
16 Yıl bankalarda çalıştım. McKisey, Accenture ... birçoklarıyla hatırı sayılır miltarda çalıştık. Gördüğüm şudur: 1)Gelen danışmanların tecrübesi de bilgisi de çok sınırlı. Benden aldığı bilgiyi süslü formatlarına oturtup sunumu da ingilizce yapınca üst yönetim ağzı açık dinliyor. 2)McKinsey’den danışmanlık alıp atılım yapan bir banka görmedim. 3)McKinsey danışmanlarından en az 1kişi o bankaya personel olarak alınır. O kişinin kariyer basamaklarını ikişer ikişer atlayıp kısa zamanda board member olduğunu görüp şaşkınlıktan donakalırsınız.
-
vatadaş7514 Aralık 2018 09:44
danışmanlık pişmanlıktır.
-
Bülent Hocaoğlu27 Ekim 2018 19:55
Bu fikir on beş sene önce kalbimizden çıktı ve çeşitli mecralarda dile getirdik. Beş sene önce de profesyonel alt yapımızı hazırladık , faaliye başladık . Katıkda bulunmak isteyen herkese kapımız açık .
-
salih bayram 18 Ekim 2021 02:08
sizinle çaşışabilirmiyiz bunumu demek istediniz
-
Mehmet turgut06 Ekim 2018 22:57
Adam mckinsey le çalışmış, iyi kötü deneyimlerini aktarıyor, nedir ne değildir diye açıklamaya çalışıyor, yüzde 95 gibi işkembeden sallamıyor en azından.
-
Kervansaray06 Ekim 2018 21:37
Reis "danisilmayacak, akıl alınmayacak" dedi. Yorumunuz ?
-
kerim 05 Ekim 2018 20:45
Boyle aptalca calinin sagindan solundan dolasmaya gerek yok adam gibi gidin imf ile gorusmelere baslayin gorusun gorusun gorusun bol bol gorusun ......gorusmenin lafi bile yeter ama ekonomik tedbirleri alip uygulamaya da baslayin yukte hafif pahada agir uretimlerde bulunalum.tasaruf edelim verimli calisalim paramizi emegimizi bosa garcamayalim once para harcanmadan yapilacaklari yapalim evrensel hukuk demokrasi adalet iyi biregitim reformlari ...
-
Vatandaş 05 Ekim 2018 19:59
Alın ben size birkaç öneri sunayım hayırımıza bedava : 1 Kamu kurumlarının futbol a desteğini çekin , 2 (Diyanete para yetmiyor ne pahalı dinmiş İslâm, haşa ama o konuma getirdiler ) Diyaneti yapılandırın ilahiyat fakültesi dekanı aynı zamanda müftü olsun. 3 Tarım Hayvancılık ve buna bağlı sanayi işini devlette yapsın 4. Danışman kadrolarını kapatın milletvekili danışmanı gibi 5. Sendika aidatlarını devlet değil üye ödesin vs.
-
Vay be05 Ekim 2018 19:49
Şimdiye kadar böyle bir şirketi niye keşfedememişler.
-
Saka05 Ekim 2018 19:34
Finans dunyasinin dahi ve onder ismi mi?
-
facts05 Ekim 2018 16:59
Çok güzel ve objektif bir yazı olmuş. Çokça saptırılan bir konu oldu. Sığ kalanlar, zaten çamur atacaklar. Uluslararası kaşe deyimi cuk oturmuş. IMF öncesi diyenlere çok güldüm.
-
Suat Atılgan05 Ekim 2018 15:18
Güçlü Türkiye denilen şeyin gazdan ibaret olduğu ortaya çıkıyor ne yazık ki. Buradaki yazı ise, geçer not verebilmek için zorla puan bulmaya çalışan öğretmen edasıyla yazılmış basit bir yazı olmuş. Ekonomisini emanet edebileceği ekonomisyen ve danışmanlık şirketi olmayan bir ülke sadece yüzölçümü olarak büyük olabilir. Çok üzülüyorum bir iktisatçı olarak.
-
acemi05 Ekim 2018 13:29
arkadaşlar bu tip şirketlerin amacı şudur. İMF borç vermeden önce rapor ister. bu şirkette bunun için geldi rapor verecek. imf den borç alınacak başka bişey değil gizleniyor.
-
samsunlu05 Ekim 2018 13:26
Adam diyecek ki devletten başlayarak tassarruf edeceksiniz. Bu siyasiler mi tasarruf edecek
-
Misafir05 Ekim 2018 13:25
Diyetisyenmiş. Sevsinler :D
-
murat sarıhan05 Ekim 2018 12:22
peki sormazlar mı maliye bakanlığı ve o kadar alt birimler ne işe yarar
-
Borsacı05 Ekim 2018 11:15
Bir ABD şirketi adına büyük bir bankaya 4 kişi danışmanlık hizmeti verdik. 4 kişi de Türk'dü bir kişinin ABD pasaportu vardı. ABD li şirketten sadece bazı template formlar geldi, soru sorup doldurduk. Sonra bir kaç iyileştirme yaptık ve yerli bir şirket ile programlar da yazdırdık. Sonuçda ABD li firmanın ismi kullanılmış oldu. Tabi metodoloji ABD merkezliydi. Yerli firma olsa referans vs çok şey istiyorlar işi almak zor olurdu.
-
Koala05 Ekim 2018 10:37
Tüm yetkiler Cumhurbaşkanı na verildi, o da tüm yetkileri Mckinseye devretti. Yaşasın ABD mandası olduk sonunda
-
Tülay Ergün05 Ekim 2018 09:57
Eksikleri olabilir ancak bütünü itibari ile bakınca olumlu olduğunu düşünüyorum...
-
amanin amanin05 Ekim 2018 09:56
eee o zaman sürekli çalışılsın madem o kadar iyi. Peki başka hangi ülkeler çalışıyor acaba? onu da yazsaydınız. mesela avrupadan hatırı sayılır bir ülke var mı???
-
Begonya05 Ekim 2018 09:56
Yerli danışmanlık şirketine, sadece içindeki uzmanların bilgi ve deneyimine göre iş verebilen bir iktidar. Hayal etmesi bile güzel.
-
Pardus05 Ekim 2018 09:54
Size soyliyim, Mckinsey in midesi kaldıramayacak ve sözleşmeyi yarıda bırakacak
-
Emekci05 Ekim 2018 09:52
Anlaşmayı dolar üzerinden yapmışlar bir de.
-
Murat Özer05 Ekim 2018 09:42
Üstad ellerine sağlık Eğitici ve öğretici olmuş😉
-
Misafir05 Ekim 2018 09:28
1998-2000 yıllarında Demirbank Değişim Projesi ismiyle McKinsey'den danışmanlık alındı, 2001 yılını göremedi banka, HSBC oldu, baya değişti yani
-
Dostane05 Ekim 2018 08:54
Algı operasyonu yapılmış. Gerçek dışı bir yazı... Son dönemde Porto Riko'da olanlardan habersiz miyiz?Siz öyle olabilirsiniz ancak biz değiliz...NyTimes okuyabilirsiniz mesela...
-
Kerim Feryat05 Ekim 2018 08:33
Hiç olumsuz yönü yokmuş. Ne güzel birşeymiş bu Mckinsey. Her eve lazım, almak lazım.
-
Bika05 Ekim 2018 08:07
Enron'nun batışında rol oynadı, McKinsey'in başındaki Rajat Gupta içeriden bilgi edinme suçundan hapis cezası aldı. G.Afrikalı devlet şirketinden rüşvet aldı.
-
08 Mayıs 2020, Cuma
Yok yıllara giriyoruz…Kaliteli küçülme planınız var mı?
Devamını Oku -
25 Nisan 2020, Cumartesi
Beyaz yakalının köye dönüş hikayesi
Devamını Oku -
14 Nisan 2020, Salı
Bankacılıkta tıkanan lavaboyu açmak
Devamını Oku -
11 Nisan 2020, Cumartesi
Kovid 19: Geleneksel bankacılığın sonu
Devamını Oku - 25 Şubat 2020, Salı Devamını Oku
-
23 Eylül 2019, Pazartesi
Finans Kulüp nedir ne değildir
Devamını Oku -
13 Eylül 2019, Cuma
Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Uluslararası İstanbul Finans Merkezi’nin neresinde?
Devamını Oku -
29 Ağustos 2019, Perşembe
Türkiye’de yatırım bankaları için yeni yönelimler
Devamını Oku - 05 Ekim 2018, Cuma Devamını Oku
-
25 Eylül 2018, Salı
Sahibinden konut alana Türk vatandaşlığı
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri