Matrah artırımı kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi incelemesine engel olmayacak mı?
Bilindiği gibi 6736 sayılı Kanunla mükelleflere matrah artırımı imkanı getirildi. Matrah artırımı ve borçların yapılandırılması için son gün 31.10.2016 iken bu süre 2016/9385 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 25.11.2016 tarihine uzatıldı.
Matrah artırımında özellikle kurumları ilgilendiren bir konu var ki oldukça dikkat çekici. Kurumlar vergisi mükellefi olanlar matrah artırımı yaparak, matrah artırımı yaptıkları yıllar için incelenmeyeceklerini düşünmekteler. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinde yer alan soru cevap bölümünde;
Soru 16: Kurumlar vergisi matrah artırımından yararlanılması durumunda ilgili yıl için transfer fiyatlandırması yönünden inceleme yapılması ve kar dağıtımına yönelik stopaj farkı çıkartılması mümkün müdür?
Şeklinde bir soru sorulmuş ve cevap olarak aşağıdaki cevap verilmiştir.
Cevap: Kar dağıtımı stopajlarının 6736 sayılı Kanunun 5’inci maddesi kapsamında artırımı söz konusu değildir. Matrah artırımında bulunması mükellefin kar dağıtım stopajı yönünden incelenmesine engel teşkil etmeyecektir.
Halbuki, 6736 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisi bakımından matrah artıran mükellefler hakkında matrah artırımında bulunulan yılar için kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak daha sonra başka bir tarhiyat yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verdiği cevap kurumlar vergisi mükelleflerinin kafalarında soru işareti oluşturmaktadır. Mükellefler, madem kurumlar vergisi boyutuyla matrah artırımına gidiyoruz, o halde neden inceleniyoruz sorusunu sormaktadır.
Mükellefler bu itirazlarında haklı gözükmektedir. Nitekim transfer fiyatlandırmasının iki boyutu vardır. İlk boyutu, kurumlar vergisi matrahının aşındırılması boyutu iken diğer boyutu kar dağıtımı boyutudur. 6736 sayılı Kanun vergi incelemesi yapılamaz derken, GİB ben incelememi yaparım, kurumlar vergisi tarhiyatı yapmam ama kar dağıtımı boyutuyla stopaj yaparım demektedir. GİB kar dağıtımı boyutuyla tarhiyat yaparım diyor ama sonuçta mükellefleri kurumlar vergisi boyutuyla da incelemiş oluyor aslında.
Diğer yandan, madem kar dağıtımı boyutuyla stopaj yaparım deniliyor ise neden gelir vergisinde olduğu gibi stopaj boyutuyla Kurumlar Vergisinde de matrah artırımı düzenlemesi getirilmemiştir?
Kanaatimce, kar dağıtımı stopajı boyutuyla inceleme yapmak da kurumlar vergisi incelemesi yapmaktır. Nitekim, transfer fiyatlandırması düzenlemesi aslında aynı zamanda kurumlar vergisi boyutuyla getirilen bir düzenlemedir ve inceleme yapılmamalıdır.
Sonuç olarak, GİB transfer fiyatlandırmasını kar dağıtımı stopajı boyutuyla inceleyebilir (bu da 6736 sayılı Kanun boyutuyla tartışmalı olur) ama kurumlar vergisi boyutuyla ek tarhiyat yapamaz ve ceza kesemez.
-
27 Aralık 2024, Cuma
Bankaların paranın kaynağını sorgulaması vergi yasalarına göre mümkün müdür?
Devamını Oku -
16 Aralık 2024, Pazartesi
Özel esaslar/kod uygulaması kalktı mı, kalıcı hale mi geldi?
Devamını Oku -
06 Kasım 2024, Çarşamba
Vergisini ödediğiniz karı dağıtabilecek misiniz!
Devamını Oku -
31 Ekim 2024, Perşembe
2023 dönemi sonunda enflasyon muhasebesinden kar eden şirketler dikkat
Devamını Oku -
22 Ekim 2024, Salı
Enflasyon muhasebesi gerçekten de gerçeğe uygun olmayan bilançolar yaratmış!
Devamını Oku -
14 Ekim 2024, Pazartesi
Sadece kredi kartı limiti üzerinden değil, tapu, noter işlemlerinden de yeni vergiler alınacak!
Devamını Oku -
24 Eylül 2024, Salı
Enflasyon muhasebesi gerçeğe uygun olmayan bilançolar yaratıyor!
Devamını Oku -
24 Kasım 2022, Perşembe
Otomotivde ÖTV matrahı yeniden belirlenmiştir!
Devamını Oku -
22 Kasım 2022, Salı
Araç fiyatları ötv matrah artırımından nasıl etkilenecek, hangi araçların fiyatları düşecek?
Devamını Oku -
04 Temmuz 2022, Pazartesi
Bir kez daha varlık barışı, ama bu kez kuralları daha net ve vergili!
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri