Kurlarla tango
Seçimler yaklaştıkça tansiyon artmaya ve spekülasyonlar çoğalmaya başladı. Kurlardaki manüpilasyona varacak derecede oluşan köpükler ekonomiye de zarar verir noktalara geldi. Bu dalgalanmalarda önünü göremeyen firmalar fiyat listelerini geri çekerken, bankalar da kredileri dondurabilir. Normal koşullarda hiç sorun yaşamayacak olan firmalar, nakit dengeleri bozulduğu için ciddi sıkıntıya düşebilirler. Bankaların teminat değerlemesi ihtiyacı, risklerin öngörülemezliği gibi konular yüzünden kredi davranışlarında da değişiklikler olabilir. O zaman firmalar planladıkları nakit döngülerini bu karambolde yapamama riskiyle karşılaşabilirler.
Doların sert yukarı hareketleri özellikle 23/05/2018 günü kendini belli etti. Öyle ki USD 4,9271 TL seviyesine kadar yükseldi. Teknik anlamda yukarı sinyallerinin geldiği bir zamanda bunun olması çok ilginç, Böylece piyasayı da peşine takma imkanı bulabiliyorlar. 85,36 seviyesine gelen RSI risk göstergesine göre 70 seviyesinin üzeri fazla yükseldi anlamına gelmektedir. Risklerin geldiği nokta da bu maalesef..EURTL paritesi de bu hareketlilikten payını alarak 5,7694 seviyesini gördü. Hem de 82,88 RSI risk seviyesindeyken.
23/05/2018 günü dövizde gerçekleşen dalgalanma zaten prim yapmış olan bir dövizin adeta öldürücü vuruşu gibiydi. Buna karşılık TCMB 3 puan beklentilerin üzerinde faiz artırarak dövizde satış gelmesine neden olurken döviz karşılıklara uygulanan gecelik faiz oranını %1.500 yaparak da bana döviz getirin mesajı vererek yukarı hareketlenmeye de neden oluşturdu. Bir yandan aşağı bir yandan da yukarı yönde etki yapabilecek iki olay. Bize pek de anlamlı gelmedi.
JCR/Öktem açıklamasında kur yükselişlerinin yabancı yatırımcı çıkışından kaynaklanmadığı şeklinde olunca dönen oyunları iyice hisseder olduk..Buraya serbest piyasa mekanizması içerisinde daha profesyonelce kontrol şart.
Hedef, seçim öncesinde kişilerin oylarını değiştirecek kadar sıkıntı oluşturarak yılgınlık yaratmak olabilir. Çünkü hareket döviz sepeti bazında anormallikler içeriyor. Paritelere bağlı bir hareket yok. Ekonomi ile ilgili ciddi bir sapma da söz konusu değil. Ancak bu kadar kısa sürede böyle bir agresifliği makro analizin siyasi riskler başlığında seçim senaryoları başlığında yorumlamak mümkün. Özellikle mecliste oluşacak aritmetikle çoğunluğun ele geçirilmesi yolu ile Sn Cumhurbaşkanı’nın etkisizleştirilmesi gibi. İşin kötüsü söylentilerle birlikte panik hareketlerin arttığı bir ortamda hangi analizle neyi ölçeceğinizin de fazla anlamı kalmıyor.
Tehlike seçimlere kadar geçmeyecek. O yüzden kısa vade panik yapmayacak şekilde kendimizi ayarlamalıyız.
-
24 Ocak 2024, Çarşamba
TCMB politika faiz artırımını bu ay pas geçmeli, işte sebebi
Devamını Oku - 18 Mayıs 2023, Perşembe Devamını Oku
-
29 Ekim 2022, Cumartesi
Cari açık mı yoksa cari fazla mı?
Devamını Oku -
15 Haziran 2022, Çarşamba
Resesyon-stagflasyon-faiz artırımları ve piyasalara etkisi
Devamını Oku - 28 Nisan 2022, Perşembe Devamını Oku
- 05 Şubat 2022, Cumartesi Devamını Oku
- 13 Ocak 2022, Perşembe Devamını Oku
-
15 Ekim 2021, Cuma
Dövizde yukarı hareket devam eder mi?
Devamını Oku -
17 Ağustos 2021, Salı
Döviz sepetine teknik bir bakış
Devamını Oku -
12 Temmuz 2021, Pazartesi
Döviz sepetinde olası gelişmeler ve kur riski
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster