İlk çeyrek büyüyen Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte ne olur?
Türkiye ekonomisi dünya çapında 2020 yılı başında, Türkiye de ise etkisini 11 Mart gibi göstermeye başlayan pandeminin yarattığı ekonomik ve sosyal sorunlara rağmen yılın ilk çeyreğinde % 4,5 oranında büyüdü. Ekonomimiz bakımından son derece sevindirici olan bu durum acaba yılın ikinci çeyreğinde de devam edebilir mi bir göz atalım hep birlikte.
DÜNYADA İŞLER İYİ GİTMİYOR
Her ne kadar tüm dünya çapında ekonomik küçülmenin ne kadar olduğu netleşmese de aşağıda yer alan tablolardan da anlaşılacağı üzere tüm dünya genelinde yılın birinci çeyreğinde ticaret hacmi % 2,9 oranında, sanayi üretimi ise % 4,3 daralmış vaziyette. Türkiye’nin sanayi üretimi ise maalesef 134 ayın en düşüğüne gerilemiş durumda.
Koronavirüs salgını, dünyanın en büyük ekonomilerini de derinden sarsmış halde. ABD ekonomisi % 4,8 daralırken, Çin ekonomisi ilk çeyrekte % 6,8 küçüldü. Avrupa Birliği ise % 3,5 geriledi. Fransa’daki küçülme ise % 5,8 ile İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en sert düşüş oldu.
Türkiye ekonomisi büyüdü, bize ne Dünya ekonomisinden demek ise tahmin edebileceğiniz üzere ne yazık ki artık mümkün değil. Türkiye ekonomisi dışa açık, birçok tedarik zincirine eklemlenmiş, ihracatının içerisinde ithal girdi oranı % 65’ler oranında olan ve dünyaya entegre bir ülke. Üstelik yıllık ihracatının % 50’sini ise Avrupa bölgesine gerçekleştiriyor.
Peki, Türkiye’nin ihracatı bu süreçte ne olmuş diye baktığımızda ise bu noktada da çok olumlu sinyaller alamadığımızı görüyoruz. Nitekim en son açıklanan ihracat verilerine göre Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı aylarına göre Mart ayında % 17,8 Nisan ayında % 41,4 Mayıs ayında ise % 40,8’lik bir gerileme yaşamış durumda. Yani son 3 aydır ihracatımız kesintisiz olarak düşüyor.
SONUÇ
Ulusal ve uluslararası birçok ekonomik araştırma merkezi yukarıda yer alan veya burada yer veremediğimiz çok sayıda veriyi kullanarak yaptığı analizlerde, Türkiye ekonomisi için karamsar bakış açısına göre % 30 oranında, daha iyimser bir bakış açısına göre ise % 23 oranında bir ekonomik daralma öngörüyorlar. Ekonomik daralmanın yaşanacağı kesin olmakla birlikte, temennimiz haziran ayında başlayan normalleşme süreci ile birlikte bu oranın daha da düşük gerçekleşmesi.
İçinde bulunduğumuz pandemi süreci hepimize yaşadığımız dünyanın gelecekte aynı dünya olmayacağını çok net bir şekilde tekrar hatırlatmış oldu. İş yapma şekillerimizin mecburen değişeceği, daha dijital, daha esnek, çevik şirketlerin ve organizasyonların geleceğe adapte olabileceğini gösterdi. En önemlisi ise tedarik zincirlerinin geçtiği ülkelerin bazılarının (Çin, Hindistan gibi) yerini, meydana gelecek değişim sebebiyle Türkiye’nin alabileceği konuşuluyor. Fırsattan istifade edebilmek ve bunun kalıcı olabilmesi adına Türkiye’nin mutlaka teknolojiye dayanan ve katma değeri yüksek ürün üretebilen yeni bir sanayi alt yapısı kurgulaması şart. Haliyle bunu başarabilmek için de yepyeni bir eğitim modeline yani ezbere dayanmayan, analitik, yaratıcı, özgür ve sadece bilimsel temellere dayanan bir eğitim sistemine geçilmesi ise elzem.
Umudumuz ve dileğimiz yeni değişim rüzgarlarının estiği bu günlerde ayazda kalmamak…
-
Sadettin Tanseli̇ 07 Haziran 2020 15:18
Merhaba çok güzel bir konuyu ele almışsınız Türkiye nin en çok kafa patlatması gereken bir Konu ve ciddi gelir kaybına uğrayacağız Hem ihracat ve hem de turizm gelirlerinde ciddi kayıplar oluşmaya başladı ve oluşacak Buralarda teknoloji pek fazla rol oymamıyor Türkiye çok önemli birkaç atılımda bulunup yenilikleri keşfetse de tüm ülkeyi kurtarmaz Tüm sanayi ve tüm işler digital olsa yine 85 mlyn luk nüfusun dolayısıyla toplam GSMH artmaz Çalışma çağında olan herkese yakın bir nüfusa devamlı çalışabileceği işler yaratmadıkça Türkiye nin işi çok zor Ama her zor durumda bazı sektör ve firmalar çok iyi durumda olabilirler Türkiye nin tek kurtuluşu petrol dışı ithalatı sıfırlayacak ara ve ana malları üretebilmek Tarım ve hayvancılık ta ihracat ta iddialı hale gelmek Turizm gelirlerini arttırmak Hepsinde de yüksek sayıda istihdam var Teknolojide de asla ve asla geri kalmadan Bunlar çok da zor değil
-
26 Kasım 2021, Cuma
Finansal dalgalanmayla ortaya çıkabilecek tahsilat ve satış riskleri nasıl azaltılabilir?
Devamını Oku -
22 Eylül 2021, Çarşamba
Faiz artırımı ve parasal sıkılaşma öncesi reel sektör ne yapmalı?
Devamını Oku -
23 Ağustos 2021, Pazartesi
25. yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği revizyonu ve Yeşil Mutabakat süreci
Devamını Oku -
26 Temmuz 2021, Pazartesi
Bankacılık sektörünü mü yoksa reel sektörü mü kurtarıyoruz ?
Devamını Oku -
22 Haziran 2021, Salı
ISO 500 verileri ışığında Türk Sanayisi analizi: Katma değer mi montajcılık mı ?
Devamını Oku - 28 Mayıs 2021, Cuma Devamını Oku
-
17 Nisan 2021, Cumartesi
Çevreye duyarlı bir finansal araç türü olarak Yeşil Tahviller
Devamını Oku -
03 Nisan 2021, Cumartesi
Ekonomik riskler artarken şirketlerimiz ne yapmalı?
Devamını Oku -
16 Mart 2021, Salı
Küresel rekabetçilikte ve yarının dünyasında nereye doğru koşuyoruz ?
Devamını Oku -
07 Mart 2021, Pazar
Şirket iflasları artarken ekonomik riskler de büyüyor
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster