Dr. Ekrem Öncü [email protected] Dr. Ekrem Öncü

Hisse senetlerinin vergilendirilmesi

17 Mart 2018, 16:08 ---

Gelen sorulardan anladığım kadarı ile hisse senetlerinin vergilendirilmesi konusunda anlaşılmayan hususlar bulunmaktadır. Hisse senetlerinin vergilendirilmesinde iki tür vergilendirme bulunmaktadır. Bunlardan biri, hisse senedi alım-satım kazançlarının vergilendirilmesi (borsadan hisse senedi alıp-satıldığında doğan gelir) diğeri ise hisse senedini elde bulundurma nedeni ile şirketlerin kar dağıtımı yapması durumunda alınan kar payının vergilendirilmesidir.

HİSSE SENEDİ ALIM-SATIM KAZANÇLARINDA VERGİLENDİRME

GVK geçici 67’nci madde ile menkul kıymetlerden hangilerinin tevkifata tabi olduğu düzenlenmiştir. Hisse senetleri alım-satım kazançlarının vergilendirilmesinde, alım-satım kazançları geçici 67’nci madde kapsamında tevkifata tabi olup, 27/4/2012 tarihli ve 2012/3141 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından geçici 67’nci madde kapsamında hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul’da işlem gören aracı kuruluş varantları dahil olmak üzere hisse senetleri (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) ve hisse senedi yoğun fonların katılma belgelerinden elde edilen kazançlar için uygulanacak tevkifat oranı %0 olarak tespit edilmiştir.

Tekrardan vurgulayalım ki, hisse senetleri alım-satım kazancında tevkifat bulunmaktadır lakin oran 0 (sıfır) olarak belirlenmiştir. Dolayısı ile, oran Bakanlar Kurulu Kararı ile sıfır olarak değil de %10 belirlenecek olur ise bu kazançlar üzerinden %10 tevkifat yapılması gerekecektir. Ancak, mevcut durumda oran sıfırdır ve 31.12.2020 tarihine kadar da geçici 67’nci madde devam edecektir.

Ayrıca, tam mükellef kurumlara ait olup, Borsa İstanbul’da işlem gören ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirler tevkifata tabi olmayacağı gibi bu gelirler için Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80’inci maddesi de uygulanmayacağından değer artış kazancı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi de söz konusu değildir.

Bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından elde edilen gelirler hiçbir şekilde tevkifata tabi olmayacak ve beyan edilmeyecektir. Bakanlar Kurulu oranı sıfır olarak belirlememiş olsa idi bir yılın altında elde tutulan senetlerin alım satımı tevkifat sureti ile vergiye tabi olacaktı.

01.01.2016 TARİHİNİN ÖNEMİ

1/1/2006 tarihinden itibaren iktisap edilenlerin vergilendirilmesi 1/1/2006 tarihinden itibaren iktisap edilen hisse senetlerinin alım-satım kazançları geçici 67’nci madde hükümleri çerçevesinde tevkifata tabidir. Gerçek kişilerin tevkifata tabi hisse senedi alım-satım kazançlarına uygulanan tevkifat oranı, 2012/3141 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca tüm tam ve dar mükellef gerçek kişiler için %0 olarak belirlenmiştir. Söz konusu gelirler için yıllık veya münferit beyanname verilmeyecektir.

1/1/2006 tarihinden önce iktisap edilenlerin vergilendirilmesi 1/1/2006 tarihinden önce iktisap edilen hisse senetleri alım-satım kazançları için geçici 67 nci madde kapsamında tevkifat yapılması söz konusu değildir. Bu gelirler 31/12/2005 tarihinde geçerli olan mevzuat hükümlerine göre vergilendirilecek olup, maliyet bedeli endekslemesi ve istisna uygulamasından sonra kalan tutar ne olursa olsun beyan edilecektir.

HİSSE SENEDİ KAR PAYLARININ VERGİLENDİRİLMESİ

Hisse senedi kar payları geçici 67’nci madde kapsamı dışında olduğundan tevkifata tabi değildir. Gelir Vergisi Kanununun 22’nci maddesi hükmü uyarınca, elde edilen kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutarın aynı Kanunun 86’ncı maddesinde belirtilen beyan haddini aşması halinde (2017 yılı için 30.000 TL) beyan edilecektir. Beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan gelir vergisinden yapılan %15 oranındaki tevkifatın tamamı mahsup edilecektir.

Hisse senedi alm-satım kazançlarının ve hisse senedi kar paylarının vergilendirilmesi yazımızda ele alınmıştır ve vergilendirme bu şekildedir. Tarafıma gelen bazı sorularda hisse senedi alım-satım kazancı üzerinden vergi kesintisi yapıldığı ifade edilmektedir. Tekrardan belirtmek isterim ki, Bakanlar Kurulu Kararı ile sıfır olan oran artırılmadıkça 2021 yılına kadar hisse senedi alım-satım kazançlarına vergi yoktur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zafer 05 Ocak 2021 16:52

    Hocam öncelikle hayırlı günler dilerim. Peki Türkiyeden yurtdışındaki bir borsadan yutdışı şirket hissesenedi alıpta ondan kar elde esersem vergilendirilirmi. evet ise vergisi nekadar dır. ( mesela Hongkong borsasından çin senedi aldım, kar yaptım ve sattım). Teşekkürler

  • NEVZAT İstanbul17 Mart 2019 12:41

    Sayın Öncü,kesilen vergilerimi geri alabilirmiyim?

  • NEVZAT İstanbul 16 Mart 2019 14:04

    Yazının son cümlesinde 2021 yılına kadar,hisse senedi alım satım kazançlarına vergi yoktur.Diyorsunuz Ama iş bankası benden hep vergi kesmiştir.Belgelendirebilirim.

  • komisyon24 Mayıs 2020 01:01

    dediğiniz komisyon olmasın?

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri