Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

EY Türkiye’den Fatih Öğün aramızda

28 Aralık 2015, 09:07 ---

Finans dünyasının cesur, güçlü ve rakipsiz internet ekonomi haber portalı Finansgundem.com, gücüne güç katıyor. Alanında usta bir isim daha dev kalemler arasında yerini alıyor.

Küresel iş dünyasının ünlü markalarından, dünya çapında 140 bini aşan çalışanı ile bağımsız denetim, danışmanlık, kurumsal finansman ve vergi  alanlarında hizmet veren EY Türkiye Ofisi’nden Fatih Öğün, artık finans profesyonellerinin buluşma noktası Finansgundem.com’da.

EY Türkiye’de Danışmanlık Bölümü Performance Improvement alanında Kıdemli Müdür olarak görev yapan Fatih Öğün, ‘Finansal Hizmetlerde Trendler’ şapkası altındaki yazılarıyla, Finansgundem.com okuru bankacı ordusuna, üst düzey yöneticilere, şirketlere, patronlara, CEO’lara, CFO’lara, otoritelere, yüksek gelir grubundaki yatırımcılara seslenecek. Yeni bir bakışla finans dünyasına renk ve heyecan getirecek…

Banka, sigorta, enerji, telekom ve perakende sektörlerinde yatırım, üretim planlaması ve tedadik zinciri yönetimi alanlarında imzasını attığı başarılı projelerle tanınan, bilgi ve tecrübesiyle öne çıkan Fatih Öğün’ün uzmanlık portföyü o kadar kalabalık ki!

Kurumsal Strateji Geliştirme, Teknoloji Stratejisi Geliştirme, Yetkinlik Analizi, Yol Haritası Geliştirme, Organizasyon Modelleme, Alternatif Dağıtım Kanal Analizi, Yeni Ürün ve Hizmet Tasarımı bazıları…

Finansgundem.com Yazı Ailesi’nin yeni üyesi Fatih Öğün’e “Aramıza Hoşgeldiniz” diyor, okurlarımızla baş başa bırakıyoruz.

İşte ilk yazı…

YATIRIM DANIŞMANLIĞINDA DİJİTAL YAKLAŞIM

Mevzuatta son dönemlerde yürürlüğe giren değişikliklerle birlikte “yatırım danışmanlığı” ülkemizde önemi artmakta olan bir sektör. Bankalar ile yatırım şirketlerinin faaliyet alanlarının ayrılması sonucunda kurumlar işleyiş modelleri, müşteri yönetimi, ürün tasarımı ve kanal yönetimi alanlarında yeni yapılanmalara doğru ilerliyorlar.

Dijitalleşmenin son dönemde kazandığı hız ve genişleyen etki alanı yatırım sektörünü de etkiliyor. Müşteriyi daha iyi anlamaya ve kanal yapılarını iyileştirmeye yönelen şirketler için dijitalleşme farklı olanaklar sunuyor. Veri yönetimi gelişiyor, müşteri ile olan iletişimde farklı noktalarda veriler yüksek bir hız ve hacim ile toplanıp müşteri deneyimini iyileştirecek çözümlere dönüştürülüyor.

Dijital ile öne çıkmaya başlayan yatırım danışmanlığı konularından biri de “Robo-Advisor” kavramı. Dünyadaki önde gelen yatırım bankacılığı sektörlerinde uygulanan bu yaklaşım kapsamında ileri seviyede yazılımlar müşterinin risk iştahı ve belirlediği kriterler doğrultusunda müşterinin yatırımlarını yönetebiliyor ve günlük işlemler konusunda karar alabiliyorlar. Müşteriye hız, yatırım şirketlerine de maliyet avantajı getiren bu yaklaşım kapsamında yatırım danışmanları da müşteriye ilişkin daha karmaşık konulara odaklanabiliyorlar.

EY’nin Robo-Advisor konusunda yapmış olduğu çalışmaya göre ilerleyen dönemde yatırım danışmanlığı piyasasında önemli etkileri olması beklenen bu yaklaşım farklı seviyelerde uygulanabiliyor. Tamamen otomatik olan yaklaşımda müşterinin direkt müdahalesi ya da yatırım danışmanı etkisi yer almıyor, müşteri hesabını açtıktan sonra yazılım seçtiği hisseler, fonlar ve yatırım fonları üzerinde yatırımlar yapmaya ve varlığı yönetmeye başlıyor. Dünya’da Betterment, Wealthfront ve Nutmeg gibi şirketlerin öncülük ettiği bu yaklaşımda müşterinin yatırımları otomatik yönetiliyor ve işlem başına alınan komisyon yüzdesi yatırım danışmanlarının dahil olduğu opsiyonlara göre daha düşük kalabiliyor. ANZ Bankası örneğinde olduğu gibi IBM Watson çözümleri de bu alanda kullanılmaya başlandı.

Yatırım danışmanlarının dahil olduğu modelde ise iki opsiyon öne çıkıyor. Self-Servis denen ilk opsiyonda, müşteriye sorulan temel bazı sorulara verilen yanıtlar ışığında yatırım tavsiyeleri üretilip aksiyon alınıyor. Müşterinin verdiği yanıtları değiştirerek yönetebildiği bu sistem kapsamında geniş bir yatırım ürünü yelpazesinde hareket edilebiliyor ve avantajlı komisyon oranları uygulanabiliyor. Discount brokerage şeklinde tanımlanan şirketlerin sundukları bu yaklaşım otomasyon ile yatırım danışmanı yönlendirmesi arasında bir çözüm görüntüsü veriyor.

İkinci opsiyon olan yönlendirilmiş tavsiye kısmında ise yatırım danışmanı üretilen otomatik tavsiyeye ek olarak müşteriye tavsiye hazırlama, portföy incelemesi ve yatırım planı hazırlama görevlerini üstlenebiliyor. Yatırım danışmanının sürece dahil olduğu ve müşteri ile iletişim kurduğu bu yaklaşımda komisyon oranları diğer opsiyonlara göre daha yüksek olmakla birlikte yatırım danışmanlığı hizmetini de içeriyor.

Gelişim seyri ilerleyen dönemlerde de izlenecek olan bu yeni yaklaşımlarda kesin olan bir nokta şu ki dijitalleşme ve getirmekte olduğu analize dayalı otomasyon yetkinlikleri yatırım alanında kendilerine yer kazanmış durumdalar. Dijital konulara yatkınlığı yüksek olan yeni nesil yatırımcılar arasında bu yaklaşımların daha da önem kazanması bekleniyor.

Müşteri yaklaşımı ve iş modeli

Yatırım danışmanlığı alanında faaliyet gösteren şirketlerin yukarıda bahsi geçen araç ve yöntemleri sadece yeni alınan bir yazılım gibi uygulamaları yeterli değil. Şirketlerin bu alana girerken aynı zamanda müşteri yaklaşımını gözden geçirmeleri ve iş modellerini yeniden tanımlamaları gerekiyor.

Yatırım danışmanlığının hizmet kalitesine dayalı bir işkolu olması sebebi ile ilerleyen dönemde müşteri yaklaşımı sadece belirli noktalardaki müşteri deneyiminin yönetiminden müşterinin tüm yaşam döngüsünün ve buna bağlı olarak yaşadığı duygusal deneyimin de yönetilmesine doğru evrilecek. Yatırım alanında verilen bir tavsiye, otomasyon kapsamında sağlanan hız ve yönetim ve müşterinin işlem sonunda aldığı hizmetten memnuniyetini paylaşır hale gelmesi kritik öneme sahip olacak.

İş modelini yeniden düşünmek de konunun bir diğer önemli boyutu. Robo-Advisor yapısını kendi başına kurmak ilerleyen dönem için doğru pozisyonlanmak açısından yeterli değil. Kurumun buna paralel olarak hedef müşteri segmentlerini, hangi ürün ve servislerle bunlara yönelmek istediğini ve buna ilişkin gelir ve gider yapısını da yeniden düşünmesi gerekiyor. Hedef müşteri segmentlerinin dijitalin getirdiği yeni trendleri nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda yol gösterici noktalar arasında olması bekleniyor.

Dijital ile iş modeli arasında doğru bağlantıyı kurmak ve buna göre yatırım planlaması yapmak kritik önem taşıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri