Dövizdeki hareketlilik ve Euro/USD paritesi için beklentiler
Son bir aylık dönem içerisinde döviz sepetinde önemli oynaklıklar meydana gelmiş ve son olarak bu dönem içerisinde sepet 2.065 den 2.1014 yükselmiştir. Yine bu dönem içerisinde Euro/USD paritesinde daha fazla oynaklık yaşanmış ve parite 1,3050 den 1,2836 ya gerilemiştir. Bu dönem içerisinde TL’nin değer kaybı faizlerdeki düşüşe bağlı olarak gelişmiş olmasına rağmen Euro/USD paritesindeki değişim daha çok Amerika ve Avrupa’daki büyüme beklentilerine bağlı olarak gelişmiştir.
Peki, durgunluktan kim önce çıkabilecektir? Bu soruya yanıt oldukça güçtür. Ekonomik çarkların yeniden tam randımanlı olarak çalışması bu iki bölgedeki ülkelerin, Merkez Bankalarının desteği olmadan borç çevirme gücüne yeniden kavuşabilmelerine, finansal sektörün ise rehabilitasyonunu tamamlayıp kredi aktarma mekanizmasını düzenli bir şekilde yeniden çalıştırmasına bağlıdır. Ancak bunu yapmak toplumsal mutabakata ve siyasi güce bağlıdır. Bunu sağlamakta aslında her iki bölge içinde oldukça güç bir iştir ve belirsizliklerle doludur.
Burada Amerika’nın bu gelişmelerden bağımsız olarak büyümeyi tetikleyecek önemli bir avantajı ortaya çıkmıştır. Bu avantaj kaya gazından gelmektedir. Amerika’da, geliştirilen yeni sondaj yöntemleri ile devasal miktarda kaya gazını (Doğal Gazı) ucuz bir şekilde elde etme imkanı ortaya çıkmıştır. 2008 yılında 12 USD/Milyon BTU mertebesinde olan doğal gaz fiyatı bu günlerde 4USD/Milyon BTU kadar gerilemiştir. Halbuki Euro Bölgesi’nde doğal gazın ithal fiyatı 11 USD/Milyon BTU mertebesindedir. Diğer bir değişle Euro Bölgesi doğal gazı Amerika’dan 3 kat daha pahalıya kullanmaktadır. Amerika’nın kaya gazı ihracı henüz serbest hale gelmemiştir ve izne tabidir. Ancak Amerika’nın, ihracat yapmasa bile ucuz enerji kullanımı nedeniyle yıllık 100 milyar USD civarında tasarruf sağladığı belirtilmektedir.
Son dönemlerde doğal gaz ihracatı için kısmi izinler verilmiş olsa da henüz gaz ihracatı tam olarak serbest bir şekilde yapılamamaktadır. İhracatın serbest hale gelmesi ile Amerikan ekonomisine doğal gazın yapacağı katkı daha da büyük olacaktır. Bu açıdan bakıldığında Amerika’nın durgunluktan çıkma şansı Euro Bölgesi’ne göre daha fazladır. Bu da USD’nin daha fazla güçlenmesini işaret etmektedir. Ancak bilindiği üzere pariteyi etkileyen diğer gelişmelerin ne olacağı belirsizdir. Bu nedenle daha önce belirttiğimiz gibi risk yönetimini her zaman uygulamak gerekir.
-
11 Ocak 2021, Pazartesi
2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
Devamını Oku -
01 Eylül 2020, Salı
Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği
Devamını Oku -
13 Nisan 2020, Pazartesi
IMF’den kaynak temini ve muhtemel şartlar
Devamını Oku -
09 Mart 2020, Pazartesi
Küresel risklerin gerçekleşmesi
Devamını Oku -
25 Kasım 2019, Pazartesi
Metal fiyatlarındaki dalgalanmalar ve fiyat risk yönetimi
Devamını Oku - 22 Temmuz 2019, Pazartesi Devamını Oku
-
27 Mayıs 2019, Pazartesi
Türkiye’nin risk primindeki artış ve ekonomik beklentiler
Devamını Oku -
07 Mart 2019, Perşembe
Merkez Bankası’nın faiz kararı ve bütçe dengesi
Devamını Oku -
21 Ocak 2019, Pazartesi
Üfe ve Tüfe farkının kapanması
Devamını Oku -
12 Aralık 2018, Çarşamba
Startupların gelişmesi ve başarılı olması
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri