Döviz sepeti Türk Lirası karşısında teknik olarak ne sinyaller veriyor?
Bir önceki yazımızda, atanan yeni kadrolara piyasanın vereceği reaksiyonu takip edeceğimizi, dalgalanmaların devam edeceğini, bu dalgalanmaları fırsata çevirmek için soğukkanlı olunması gerektiğini belirtmiştik.
Yeni kadrolar netleştikten sonra bir süre beklemeye geçen piyasa, icraat ve açıklamalara baktıktan sonra dövizde tansiyonu yükseltmeye başladı. Öyle ki, Morgan Stanley gibi kurumların adının kapalı piyasada TL manipülasyonunu gerçekleştirdi diye haberlerde geçtiğini gördük. Bu arada Pazar gününü pazartesine bağlayan gece 00,00-01,00 arasında Türk Lirası ciddi değer kayıpları yaşarken, hareketin manüpilatif olduğu çok açık belliydi. Benzer hareketleri George Soros isimli sicili pek de iyi olmayan bir spekülatörün GBPUSD paritesinde gerçekleştirdiği de iyi biliniyor. Bu konuda İngiltere Merkez Bankası soruşturma başlatmıştı. Tabi ki o soruşturma sonucu bilinmiyor. Yani örtbas edildi gibi bir görüntü var.
Türk Lirasına oynanan oyun da bu hareketlere çok benzediğinden serbest ekonomi düzeninin ard niyetli spekülatörler tarafından nasıl olumsuz kullanıldığını da açıkça görebiliyoruz. Her zaman dediğimiz gibi para piyasaları artık siyasi baskı aracı olarak kullanıldığından serbest kur rejimi ve döviz rezervi konusu mantıklı, objektif ve bilgili kişilerce masaya yatırılmalıdır. Bu konuda maalesef hiç umudumuz da yok.
Gelelim döviz sepetindeki hareketlere ve teknik görünümüne;
Aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere, 01/08/2018 gününe kadar uzun süre 4.97-5.30 TL bandında hareket eden %50 USD+%50 AVRO dan oluşan döviz sepeti. 06/08/2018 günü ilk yukarı deneme sinyalini vererek 5,49 TL seviyesinden 5,76 seviyelerine kadar yükseldi. Daha sonra gelecek aksiyonları izlemeye başladı. Gerek alınan tedbirleri gerekse açıklamaları yetersiz bulunca da dananın kuyruğu koptu ve 09/08 günü hareket için düğmeye basıldı ard arda gelen agresif alımlarla kurlar ekonomiye ciddi zararlar verecek seviyelere getirildi. 7,39-7,40 aralığına kadar süren sert alımlar piyasaların öngörülemez hale gelmesini sağladı. Bu hareketin arkasında ne faiz yetersizliği ne de ekonomik başka nedenler bulunmuyordu. O yüzden de faiz gibi ekonomik nedenlerle mücadele etmeye yarayan silahlar da tabi ki yetersiz kalacaktı. Şimdiye kadar aşırı yükseltilen faizlerin etkisiz olması da bununla alakalıdır.
Son günlerde adeta yatay seviyelerde çakılan döviz sepeti doğal bir görünüm vermemektedir.
Bu görüntü kontrollü ve manipülatif bir piyasa görüntüsüdür. O yüzden önümüzdeki günler yine adrenalini yüksek geçebilir. Burada manipülatörün dilinden anlayan birilerinin direksiyona geçmesi şarttır. Manipülatörlerle mücadele etkin olabilirse döviz sepetinin 5,30’lara kadar sert düşmesi gerekiyor. Eğer Manipülatör başarılı olursa 7,22 tekrar denenebilir.
Şu an teknik görünüm aşağı yönde sinyaller vermektedir. Ancak bollinger bandın açık olması dalgalanma zemini oluşturuyor. 6,33 sepet bazında takip etmemiz gereken kritik destek olup kırmayı başarabilirse düşüş hızlanabilir. Bu desteği yakından takip etmekte fayda var. Eğer kırmayı başaramazsa tekrar yön yukarı dönebilir. Burada alınacak tedbirler önemli etki yapacaktır. Manipülatör tedbiri yetersiz bulursa yukarıyı denemeden kaçınmayacaktır.
Deniz hala durulmuş değil. Sadece kasırganın göbeğinde yaprak kımıldamaması gibi bir görüntü var. Hala süprizler yüksek marjlarda gelebilir. O yüzden altından kalkamayacağınız risklerin altına girmeyin.Her iki tarafa da yüksek yüzdelerle hareket edebilme potansiyeli var. Aşağı sinyallerin olması sadece düşüş ihtimalini biraz daha artırmaktadır.
-
Fatih çevik02 Eylül 2018 16:37
Aylık grafikte stoch rsi değeri , rsi , cci vs indikatörlerin değerleri oldukça yüksek ve normalde düzeltmeye gitmesi gerekiyor. Düzeltmeye gitmezse yukarda hangi rakamlara gidebilir? Birde bu düzeltme olursa orta band altına inme ihtimali nedir? Anlatmak istediğim 0 Ile 6.50 nin bir Ana düzeltmesi olabilir mi?
-
Hasan kayhan 02 Eylül 2018 13:44
Bu güzel yazınız için teşekkür ederim hurşit bey. Sizin gibi tecrübeli bir ismin artik bu devlete daha fazla hizmet etmesi için gerekli adımların atılması gerektiğine inanıyorum. Selamlar denizli - acipayam dan
-
24 Ocak 2024, Çarşamba
TCMB politika faiz artırımını bu ay pas geçmeli, işte sebebi
Devamını Oku - 18 Mayıs 2023, Perşembe Devamını Oku
-
29 Ekim 2022, Cumartesi
Cari açık mı yoksa cari fazla mı?
Devamını Oku -
15 Haziran 2022, Çarşamba
Resesyon-stagflasyon-faiz artırımları ve piyasalara etkisi
Devamını Oku - 28 Nisan 2022, Perşembe Devamını Oku
- 05 Şubat 2022, Cumartesi Devamını Oku
- 13 Ocak 2022, Perşembe Devamını Oku
-
15 Ekim 2021, Cuma
Dövizde yukarı hareket devam eder mi?
Devamını Oku -
17 Ağustos 2021, Salı
Döviz sepetine teknik bir bakış
Devamını Oku -
12 Temmuz 2021, Pazartesi
Döviz sepetinde olası gelişmeler ve kur riski
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster