Döviz riski mi yoksa fiyat riski mi önemli?
Mayıs 2013 tarihinden itibaren FED’in parasal genişletmeyi yavaşlatacağı sinyali ile birlikte gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi TL de hızlı bir şekilde değer kaybetmeye başladı. Ancak bunun cari işlemler açığını azaltıcı yönde çok fazla etkisi olmadı. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın 29 Ocak Çarşamba günü yapmış olduğu faiz arttırımı ile birlikte yabancı fon girişi tekrar başladı TL’sı kısmen değer kazanmaya başladı.Ancak artan TL faizleri yanı sıra BDDK tarafından tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili yapılan kısıtlayıcı düzenlemelere bağlı olarak tüketici kredilerinin artışında 2014 yılında önemli ölçüde yavaşlama meydana gelmeye başladı. Örneğin 2013 yılında tüketici kredileri bileşik bazda aylık ortalama yüzde 2.04 büyüme ile yıllık bazda yüzde 28 oranında büyüdü. Alınan bu kararlar neticesinde 2014 Ocak ayı itibari ile Aralık 2013 ayına göre aylık artış sadece yüzde 0,7 oranında oldu. Tüketici kredilerindeki bu yavaşlamanın yanı sıra ithalatın pahalı hale gelmesi tüketim mallarının ithalatının yavaşlamasına neden olmuş bu da ödemeler dengesine olumlu bir şekilde yansımıştır. Nitekim Ocak ayında cari işlemler açığı 4.8 milyar dolara gerilemiş, Şubat ayında ise ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72 ile son 14 aylık dönemin en yüksek rakamına ulaşmıştır.
Özel sektörün kısa vadeli döviz açığının 17 milyar dolar ve YP (yabancı para) Borç/İhracat oranına bakıldığında ise sadece şirketlerin yüzde 12’sinin ihracat yapmadığı halde YP ile borçlandığı verisi gözönüne alındığında şirketlerin döviz pozisyonlarını yönetmelerinin çok zor olmadığını göstermektedir. Ancak enflasyondaki artışın önemli bir bölümünün maliyet artışından diğer bir değişle kurdaki artışa bağlı olarak maliyet artışından kaynaklandığı düşünüldüğünde enflasyonda talep arışının önemli bir katkısının olmadığı düşünülmektedir.
Enflasyonda kur artışının hafiflemesi ve yukarıdaki gelişmeler bağlı olarak iç talepteki yavaşlamanın, önümüzdeki dönemlerde şirketlerin döviz riskini yönetmelerinden çok mal ve hizmet fiyatlaması riskini yönetemleri daha önemli hale gelecektir.
-
11 Ocak 2021, Pazartesi
2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
Devamını Oku -
01 Eylül 2020, Salı
Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği
Devamını Oku -
13 Nisan 2020, Pazartesi
IMF’den kaynak temini ve muhtemel şartlar
Devamını Oku -
09 Mart 2020, Pazartesi
Küresel risklerin gerçekleşmesi
Devamını Oku -
25 Kasım 2019, Pazartesi
Metal fiyatlarındaki dalgalanmalar ve fiyat risk yönetimi
Devamını Oku - 22 Temmuz 2019, Pazartesi Devamını Oku
-
27 Mayıs 2019, Pazartesi
Türkiye’nin risk primindeki artış ve ekonomik beklentiler
Devamını Oku -
07 Mart 2019, Perşembe
Merkez Bankası’nın faiz kararı ve bütçe dengesi
Devamını Oku -
21 Ocak 2019, Pazartesi
Üfe ve Tüfe farkının kapanması
Devamını Oku -
12 Aralık 2018, Çarşamba
Startupların gelişmesi ve başarılı olması
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri