Dijitalin Sigorta Sektörüne etkisi
İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanmakta olan dijitalleşme beraberinde hızlı bir dönüşüm getiriyor. Birçok sektörde olduğu gibi finansal hizmetler alanında bankacılık ve sigorta sektörleri de bu değişimden etkileniyor. Müşteri beklentileri değişiyor, kanal yapıları yeniden tanımlanıyor, ürünlerin yapısı ve sunuluş şekilleri değişiyor, öncesinde öngörülmeyen ya da sektörün içinde olmadığı düşünülen alanlar yeni iş modelleri ile resme dâhil oluyor.
Mobil teknolojiler, bulut hizmetleri, büyük veri, sosyal medya ve nesnelerin interneti gibi kavramlar müşterilerin istedikleri yerden istedikleri zamanda bilgiye istedikleri format ve zenginlikte ulaşmanın kapısını açıyor. Yeni teknolojinin 50 milyon kullanıcıya ulaşma süresinin ortalama 35 gün olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Gelişmeler bu yönde olunca öne çıkan nokta ürün yerine giderek müşterinin karar verme süreci, seçtiği ürün/hizmet ve sonrasında yaşadığı deneyim oluyor.
Sigorta sektörüne baktığımızda ise geçtiğimiz 3-4 yıl içerisinde bu konuda birçok analiz yapıldı. Hem küresel hem de yerel düzeyde sigorta sektörünün dijitalleşmeden ciddi şekilde etkileneceği, geleneksel sigorta ürünleri ve dağıtım kanallarının değişeceği, iş kollarının yeniden tanımlanacağı belirtiliyordu. Aradan geçen zamanda sektörün temelden değişmediğini, ürün ve kanal bazında dijitalleşmenin etkisini göstermesi ile birlikte geleneksel yapılar işlerliğini koruyacak ve yakın gelecekte de sektörün önemli bileşenleri arasında kalmaya devam edecekler. İş kolları içerisinde de değişiklikler oldu, ama yeniden bir tanımlama olmadı. İşin teknik ve hasar boyutuna bakıldığında dijitalin getirdiği birçok değişiklik olmakla birlikte temel fonksiyon yapıları ve işleyişinin devam ettiğini görüyoruz.
Peki, hiçbir değişiklik olmadı mı, ya da ilerleyen dönemde dijitalleşmenin etkisi ek özelliklerin ötesine geçmeyecek mi? Bu soruyu aşağıdaki boyutlara bakarak yanıtlayabiliriz:
- Dijitalleşme müşterilerin günlük yaşamlarını ve beklentilerini etkilemeye başladı. Dijital dediğimizde artık sadece mobil uygulamalarda yer alan güzel teknoloji özelliklerinden ya da kullanıcı deneyiminden bahsetmiyoruz. Kişinin finansalların yönetiminden sağlığının yönetimine, ulaşımdan iş ile uygulamalara, eğitimden kendi işini kurmaya kadar pek çok alanda dijitalleşme alışkanlıkları, karar alma süreçlerini ve beklentilerini değiştiriyor. Örneğin sağlık alanına baktığımızda dijitalleşme önleyici sağlık yönetiminden kişiselleştirilmiş ilaçlara kadar pek çok alanı etkiliyor olacak.
- Dijitalin getirdiği yenilikler ve iş modeli yaklaşımları, bitişik ve bağlantılı olan sektörleri etkiliyor. Bankacılık tarafına baktığımızda mobil bankacılık işlemlerinin odak noktası olmak yolunda ilerlediğini görüyoruz. Sağlık sektörü tarafında dijital sağlık hizmetleri gelişiyor, hastane içerisinde ve hastane dışı bakımda, önleyici bakımda, kronik hastalıkların yönetiminde verinin ve analitik uygulamaların yoğun kullanıldığı bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Üretim sektörüne geldiğimizde nesnelerin interneti hammaddenin kullanımı, üretim süreci, lojistik, depolama ve son tüketiciye ulaşımda üretim planlama, kalite yönetimi ve tedarik zinciri süreçlerini temelden etkiliyor olacak.
- Yukarıda belirttiğimiz sektörlere ek olarak finansal teknoloji sektörü de bankacılık ve sigorta alanında ciddi faaliyet göstermeye başladı. Ödeme sistemleri ile başlayan sektöre giriş, krediler, varlık yönetimi gibi alanlarda hızlanarak devam etti. Küresel alana baktığımızda sağlık sigortası alanından başlayarak finansal teknoloji şirketlerinin giriş yapmakta olduklarını görüyoruz.
- Müşteri beklentilerine ek olarak demografik değişimler de dijitalleşmenin etkisini artıran alanlar arasında. Küresel düzeyde baktığımızda birçok ülkede nüfuslar yaşlanıyor. Bu durum sağlık ile ilgili ihtiyaçları, emeklilik dönemine geçişin nasıl ve ne koşullarda olacağı gibi birçok konuyu da etkiliyor. Mevcut ürün ve hizmetlerin getirdiği çözümün sınırlı kaldığı ortamda daha geniş kitlelere kaliteli ve maliyet avantajlı çözümler sunmak dijitalleşmenin getireceği noktaları önemli kılıyor.
- Sigorta sektörü dijitalleşme konusunda çalışmasını ve müşteriye yaklaşımını ilerleyen dönemde değiştirecek yetkinlikleri ve fonksiyonları içerisine almaya başladı. Yazımızın başında bahsettiğimiz üzere mevcut ürün ve kanal yapıları yerinde duruyor ama mobil uygulamalar, sosyal medya kampanyaları, verinin daha kapsamlı kullanımı, fitness uygulamaları, araç takip sistemleri, üretim ve depo ortamlarına yerleştirilen sensörler ile ilerleyen dönemdeki farklı uygulama ve müşteri iletişimlerinin de temelleri atılıyor. Başlangıçta ek özellik olan bu yapıların birçoğu ilerleyen dönemde sigortaya ilişkin ürün ve hizmetin sunulduğu ana kanallar arasına giriyor olacak.
Finansal hizmetler sektörünün kritik ayaklarından biri olan sigorta sektöründe dijitalleşme bir yandan sektörü bir yandan da sektörü biçimlendiren diğer parçaları etkiliyor. Etki önceki dönemde beklendiği şekil ve hızda olmasa da sektöre uzun vadede birçok yeni özellik katacak gibi görünüyor.
-
21 Ocak 2019, Pazartesi
Sigorta sektöründe ekosistem mimarisi
Devamını Oku -
08 Ocak 2019, Salı
Bankacılık sektöründe ekosistem mimarisi
Devamını Oku - 24 Aralık 2018, Pazartesi Devamını Oku
-
11 Aralık 2018, Salı
Dijital dönüşüm çağında teknoloji stratejisi geliştirmek
Devamını Oku -
21 Kasım 2018, Çarşamba
Bankacılıkta dağıtım kanallarındaki değişim ve müşteri deneyimi
Devamını Oku -
29 Ekim 2018, Pazartesi
Dönüşüm programları – Geleceğin modelleri
Devamını Oku - 25 Ekim 2018, Perşembe Devamını Oku
-
20 Eylül 2018, Perşembe
Dijital ve fiziksel kanalları birlikte yönetmek
Devamını Oku - 03 Eylül 2018, Pazartesi Devamını Oku
-
13 Ağustos 2018, Pazartesi
Finansal hizmetlerde finansın rolü
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster