Aracı kurumlarda hizmet ihracı ve KDV istisnası
17.01.2019 tarihli yazımızda Aracı Kurumların bazı faaliyetlerinin KDV kapsamında olduğunu belirtmiştik. Esasen BSMV konusu gelirleri olan bu kurumlar arizi nitelikte de olsa zaman zaman KDV kapsamına girerler.
Bu günkü yazımızda, diğer firma ve kişilere verilen danışmanlık hizmeti gelirlerinin yurt dışındaki kişilere yönelik yapılması halinde ortaya çıkan durumu ele alacağız. Daha önce de belirttiğimiz gibi BSMV kapsamında olmayan yatırım danışmanlığı hizmetleri esasen[1] KDV kapsamındadır.
Bununla birlikte danışmanlık hizmetlerinin yurt dışındaki firma veya kişilere yönelik olması halinde bu faaliyetlerin “hizmet ihracı” kapsamında değerlendirilmesi söz konusu olabilecektir.
Katma Değer Vergisi mevzuatına göre; “yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler” vergiden istisna edilmiştir. Bunun için;
- “Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması ve
- “Hizmetten yurtdışında faydalanılması gerekir.
“Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapıldığı, yurtdışındaki müşeri adına düzenlenen fatura ve benzeri belge ile tevsik edilir. Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır.”
Örneğin; Türkiye’deki bir aracı kurumun, Türkiye’de ihraç edilmiş hisse senetleri (menkul kıymetler) ile ilgili olarak yurt dışındaki bir finansal kuruma kendi müşterilerine tavsiyelerde bulunmak üzere danışmanlık hizmeti vermesi halinde hizmet ihracından bahsedebiliriz. İşin konusu yurt dışındaki finansal kurumun yine yurt dışında mukim müşterilerine bilgi vermek/rapor sunmak amacını taşımaktadır. Buna göre aracı kurumunca verilen danışmanlık hizmetinden (Türkiye’de hazırlanan rapordan) yurt dışında faydalanıldığının kabulu gerekir. Zira hizmetten faydalanılma yeri, hizmetin yöneldiği hedef müşterilerin yaşadığı ülke (Örneğin Almanya) olmaktadır.
Burada menkul kıymetler Türkiye’de işlem gördüğü için hizmetten yurt dışından faydalanılmadığı iddiasıyla dar bir yorum yapılmamalı. Zira, alınan danışmanlık hizmetinden istifade eden yurt dışında mukim kişiler tabii ki Türkiye’deki piyasalardan hisse senedi ve diğer menkul kıymet alımı gerçekleştirecekler. Çünkü alış-satış yeri ülkemizdeki İstanbul Borsası. Bu kıymetler sadece BİST’te alınıp satılabilir. Yurt dışı yatırımcı kendi ülkesindeki aracı kuruma alım emri verir, o kurum da Türkiye’deki aracı kurumlar vasıtasıyla alışı işlemini gerçekleştirir. Böylece Türkiye’de işlem gören ve saklaması da Türkiye’de yapılan menkul kıymetler yabancı kişilerce satın alınmış ve ülkeye döviz girişi gerçekleşmiştir. Bu durumda yurt dışı aracı kuruma verilen yatırım danışmanlığı işinin hizmet ihracı koşullarını taşıdığı kuşkusuzdur. Çünkü görüldüğü üzere bu hizmetten yurt dışında faydalanılmaktadır.
Tabii kabul etmek gerekir ki; hizmetten faydalanma (tüketimi) konusunun malın tüketiminden farklı ve tespitinin zor olduğu şüphesizdir. Burada sunulan hizmetin yurt dışındaki müşterinin hangi süreçlerine yönelik olduğunun dikkate alınması ve tüketim yerinin (faydalanma yerinin) hizmetin hedef aldığı bu sürecin gerçekleştiği yer olarak kabul edilmesi gerekir. Aksi halde Kanun ile getirilmiş istisna hükmü uygulanamaz olur. Yukarıdaki örnekte; yurt dışında ikamet eden kişi o ülkedeki aracı kurumun kendisine tavsiyesi üzerine Türkiye’deki Borsa’dan menkul kıymet almaktadır. O kuruma Türkiye piyasasına ilişkin danışmanlık veren de Türkiye’deki aracı kurumdur.
Sonuç olarak yurt dışına yönelik bu hizmet bedeli üzerinden KDV hesaplanmasına gerek yoktur. Bununla beraber, her olayı kendi özelliği ve şartları içinde değerlendirmek gerekir.
-
ny03 Ekim 2019 12:44
böyle yasal gelişmelerle istanbul finans merkezi olur.
-
04 Ekim 2024, Cuma
Bankalarla nakdi uzlaşmalı forward işlemi yapan şirketlerde Katma Değer Vergisi tarhiyatı
Devamını Oku -
08 Ağustos 2024, Perşembe
Gayrimenkul yatırım fonlarında (GYF) ve ortaklıklarında (GYO) yeni vergi durumu
Devamını Oku -
11 Haziran 2024, Salı
Forex işlemlerindeki kur farkı vergisinde yeni gelişmeler
Devamını Oku -
22 Mayıs 2024, Çarşamba
Enflasyon düzeltmesi ve 2023 yılı yeniden değerlemede son 3 ay amortismanları için itiraz gerekçesi
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Mevduat faizi ve TL yatırım fonu stopaj oranlarındaki yeni uygulama
Devamını Oku -
19 Nisan 2024, Cuma
Kurumlar vergisi beyanında örtülü sermaye kar payı istisnası nasıl ve ne zaman kullanılır?
Devamını Oku -
14 Mart 2024, Perşembe
Temettü (kâr payı) geliri olanlarda vergi beyanı
Devamını Oku -
05 Mart 2024, Salı
Ücret gelirlerinde vergi beyanı ve iade alma hakkı
Devamını Oku -
24 Ocak 2024, Çarşamba
Gerçek kişiler yönünden eurobond gelirlerinde vergi durumu (2024)
Devamını Oku -
29 Aralık 2023, Cuma
Yeni Torba Yasa’daki vergi mevzuatı konuları
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster