2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
2020 yılının başlarında ortaya çıkan Kovid-19 salgını, modern dönemlerde, dünyadaki ekonomik sisteme ve insanlığa en yüksek etkiye sahip olan yıkıcı bir gelişme olmuştur. Bu salgın ekonomik krizle birlikte dünyadaki toplumların hemen hemen tamamının yaşamında, geçim kaynaklarında , ekonomik ve sosyal ilişkilerinde önemli tahribatlar yaratmıştır. Bu salgın devletleri, şirketleri, iş insanları ve hane halkını, sağlık ile ekonomik ve sosyal kaygılar arasında denge kurmaya zorlamıştır.
Salgının sağlığa, ekonomiye ve sosyal yapıya olan yıkıcı etkisi devam etmekte olup, bu süreç önümüzdeki dönmelerde, dünyayı bu alanlarda önemli risklerle karşı karşıya bırakmıştır.
2021 yılına girerken çeşitli kurumlarca yapılmış olan anketlerden derlemiş olduğum, önümüzdeki dönemlere ait beklenen en önemli riskler, önem derecesine göre aşağıda sıranlanmıştır.
1- Kovid 19 salgınının daha da derinleşmesi ve virüsün mutasyona uğrayarak bulunan aşılara karşı daha dirençli hale gelmesi ve toplumsal bagışıklığın sağlanamaması.
2- Global bazda ekonomik durgunluğun devam etmesi. Çin hariç dünyanın önemli bir bölümünde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin GSMH larının 2020 yılı öncesi değerlerine ulaşamaması.
3- Çok yüksek tutarlara ulaşan kamu ve özel sektör borçları nedeniyle yeni bir finansal krizin ortaya çıkması, önemli ölçüde şirketin iflas etmesi.
4- Orta sınıfın gelişmesinin durması, fakirliğin daha geniş kitlelere yayılması ve genç işsizlerin sayısının muazzam bir şekilde artması ile bunun neden olacağı toplumsal kargaşalar ve sosyal gelişmelerin ortaya çıkması.
5- Özellikle tedarik zincirinin tahrip olması nedeniyle gıda ve beslenme kıtlığının öngörülemeyecek seviyeye ulaşması.
6- Amerika’daki politik gelişmelerin derinleşmesi ve bunun Amerika’da ve dünyada yaratacağı olumsuz gelişmelerin uzun süre devam etmesi.
7- Amerika Birleşik Devletleri ile Çin’in Tayvan problemi nedeniyle çatışma noktasına gelmesi.
8- Siber saldırılar nedeniyle ülkelerin iş hayatında yeni kargaşaların meydana gelmesi.
Genel olarak oluşan bu riskler ve bu beklentiler altında işletmelerin karşılaşacakları en önemli riskler ise aşağıdaki gibidir.
1- Kovid nedeniyle daha fazla yara almamak için geçici olarak kapanan veya küçülen şirketlerin, ekonominin normale dönmesi durumunda yeniden faaliyete geçememesi veya büyüyememesi.
2- Şirketlerin nakit akışlarının bozulması nedeniyle iflasların artması.
3- Mevcut gelişmelere bağlı olarak işletmelerin iş modelini değiştirememesi
4- Pandemi sürecinde tüketicilerin tüketim alışkanlıklarında meydana gelen değişikliklerin kalıcı hale gelmesi ve bu alışkanlıklara öncülük eden şirketlerin yıkıcı bir şekilde piyasayı ele geçirmesi. Diğer bir değişle yıkıcı bir rekabetle karşı karşıya kalınması.
5- IT güvenlik sistemlerinin güvenliğinin önemli problem haline gelmesi.
6- Yeni alışkanlıklar nedeniyle ihtiyaç duyulan yeterli ve nitelikli iş gücünün bulunamaması.
7- Kovid salgınının ortadan kalkması durumunda salgın nedeniyle yeni duruma göre değiştirilen iş modelinin eskiye dönüş halinde işe yaramaması.
İşletmelerin bu riskleri gözden geçirip mümkün olduğu kadar tedbir almaları, yaşamlarına devam etmeleri için elzem olacaktır.
-
Yılmaz Can15 Ocak 2021 00:15
Sinir uçlarına vurgu yapmıșsın kalemine sağlık Dursun kardeșim. Geri dönüș zor ve sancılı olacak katılıyorum.
-
Hasan talip UÇAR12 Ocak 2021 01:44
Bundan daha iyi anlatılamazdı. Bu kötü ortamda birde FAİZLERİN artırılması. Bir çok şirket kapanacak, iflaslar, genç işsizlik daha artacak. Sonumuz hayırlı olsun.
-
11 Ocak 2021, Pazartesi
2021 yılı ve sonrasında dünyanın karşılaşacağı önemli riskler
Devamını Oku -
01 Eylül 2020, Salı
Yunanistan ekonomisi ve Avrupa Birliği’nin desteği
Devamını Oku -
13 Nisan 2020, Pazartesi
IMF’den kaynak temini ve muhtemel şartlar
Devamını Oku -
09 Mart 2020, Pazartesi
Küresel risklerin gerçekleşmesi
Devamını Oku -
25 Kasım 2019, Pazartesi
Metal fiyatlarındaki dalgalanmalar ve fiyat risk yönetimi
Devamını Oku - 22 Temmuz 2019, Pazartesi Devamını Oku
-
27 Mayıs 2019, Pazartesi
Türkiye’nin risk primindeki artış ve ekonomik beklentiler
Devamını Oku -
07 Mart 2019, Perşembe
Merkez Bankası’nın faiz kararı ve bütçe dengesi
Devamını Oku -
21 Ocak 2019, Pazartesi
Üfe ve Tüfe farkının kapanması
Devamını Oku -
12 Aralık 2018, Çarşamba
Startupların gelişmesi ve başarılı olması
Devamını Oku
- BANKA HİSSELERİ
-
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
- BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
-
Basın Daveti
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği
06 Şubat 2020, 09:30
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
- Tüm Etkinlikleri Göster