Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Facebook'un çatı şirketi Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, 2100 yılına kadar insan hastalıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacak bir bilgisayar sistemi kurduklarını duyurdu. Sözcü'de yer alan konuyla ilgili haber şöyle:
Facebook, WhatsApp, Instagram gibi uygulamaları çatısı altında bulunduran Meta, yapay zekâ çalışmalarına ağırlık veriyor gibi görünüyor. Meta CEO’su Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, 2100 yılına kadar insan hastalıklarının ortadan kaldırılmasına nasıl yardımcı olabileceklerini açıkladılar.
Araştırmacılar, hücreleri kataloglamak ve hastalık durumunda nasıl davranacaklarını tahmin etmek için yapay zekâ ile birlikte kullanabileceği bir bilgi işlem sistemi geliştirmeyi amaçlıyor. Chan ve Zuckerberg yaptıkları açıklamada da bu verilerin insan hastalıklarını tamamen ortadan kaldıracak yeni keşifler yapmak için kullanılabileceğini söyledi.
Harvard Broad Enstitüsü’den Anne Carpenter, şunları söyledi: “Biyologların kullanabileceği daha fazla bilgi işlem gücü görmek beni her zaman heyecanlandırıyor. Dolayısıyla bu haberi gördüğümde çok heyecanlandım.
Ancak Carpenter, projenin umut verici olmasına rağmen henüz başlangıç aşamasında olduğuna dikkat çekti: “‘Bir model yarattık’ diye duyuru yapmıyorlar. Bunun yerine, ‘Biyologların yeni modeller oluşturmasına olanak sağlayacak bir kaynak yaratmayı planlıyoruz’ diyorlar.”
Maliyeti ile ilgili bilgi yok
Çiftin ürünlerini 2024 yılına kadar çalıştırmayı planladıkları belirtilirken maliyeti ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
Zuckerberg’in diğer şirketleri daha önce de biyoteknoloji alanına girmişti. Meta, 2022’de Zuckerberg ve Chan’in yeni veritabanlarında kullanılabileceğini söylediği benzer yapay zekâ işleme teknikleriyle oluşturulan ESMFold adlı bir yapay zekâ aracı üretti.
ESMFold, Forbes’un yapay zeka kullanarak proteinlerin şeklinin verimli bir şekilde nasıl tahmin edileceğine ilişkin onlarca yıllık bilimsel problemi çözmek için “yapay zekâdaki en önemli başarı” olarak adlandırdığı AlphaFold programının daha hızlı bir versiyonu.
Yapay zekâ, proteinler ve onları oluşturan amino asitler hakkındaki verilerle beslendi. Bilgisayar, modeli bilinen proteinlerin nasıl oluştuğu konusunda eğiterek diğer bilinmeyen proteinlerin nasıl katlandığını ve şekillendirildiğini tahmin edebildi.
Google, hastalığa yol açan genleri tespit edebilecek
Baş ağrısı deyip geçmeyin: Ölümcül hastalığın habercisi olabilir!
Ölümcül hastalığın ilk sinyali gözdeki değişimlerle ortaya çıkıyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.