Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, AA muhabirine, sektörün son 10 yılda ihracatını yüzde 85 artırdığını, dünya genelinde 206 ülkeye ürün satışı başarısına imza attıklarını ifade etti.
Geçen yıl sektörün ihracatının 5 milyar doları aştığını belirten Öksüz, "En çok ihracat yaptığımız ürün gruplarında küçük elektrikli ev aletleri ile endüstriyel mutfak ekipmanları başı çekti. İhracatımızın yüzde 45'ini Avrupa ülkelerine gerçekleştirdik. İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İsrail ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeydi. 2020 yılında ihracatımızı 6 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Küresel gelişmelere göre planlarını revize ettiklerini dile getiren Öksüz, Çin'de başlayıp dünyanın birçok ülkesine yayılan yeni tip korona virüse (Kovid-19) göre de hareket ettiklerini söyledi. Öksüz, ilerleyen zamanlarda koronavirüs gibi salgınların olma ihtimaline işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu tarz virüs olaylarında uçuşların durması, sınır kapılarının kapanması, fuarların iptal olması gibi etkenler dijitalleşmenin önemini bir kez daha bize göstermiş oldu. Pazar sayısında neredeyse artık her noktadayız ancak koronavirüs nedeniyle Çin'in kaybedeceği pazarı değerlendirebileceğimizi düşünüyorum. İhracat ağırlıklı olan ve her yıl dış ticaret fazlası veren sektörümüz açısından fuarlar büyük önem taşıyor."
"ÇİN'İN ALTERNATİFİ OLABİLİRİZ"
Geçen yıl 2018'e göre ithalatı yüzde 21 azalttıklarına değinen Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Pazardaki en büyük avantajımız, ülkemizin bir Avrupa ülkesi olarak değerlendirilmesi, marka değeri yüksek ürünleri daha uygun fiyatlarla sunabilmesi. Son çeyrekte Çin’e ihracatta hız kazanmıştık. İthalat kısmına baktığınız zaman ise sektörümüz, 5 milyar dolarlık bir ihracata karşılık 800 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleştirmektedir. İthalatımızın da yüzde 40'ını Çin'den gerçekleştirmekteyiz. Porselen veya çiniden sofra ve mutfak eşyaları ithalatında ise yüzde 88 gibi bir oranla Çin açık ara önde gelen ülkedir. Küçük elektrikli ev aletleri ithalatının yüzde 43 pay ile 183,5 milyon dolarlık önemli bir bölümü Çin'den gerçekleştirilmektedir. Şu an için ithalat kısmında bir sıkıntı görünmüyor. Dünyanın en büyük ihracatçısının kaybedeceği pazarlardan rahatlıkla pay alabilecek güce sahibiz çünkü sektörümüz bilinenin aksine ithalatçı değil, ihracatçı bir sektördür. Evet, bu küçük ithalatın neredeyse yarısını Çin’den gerçekleştirsek de Çin’den ithal ettiğimiz ürünleri Türkiye’de üretecek altyapıya sahibiz."
Öksüz, gelecek dönemde özellikle küçük elektrikli ev aletlerindeki parçalar ve ince porselen üretimi konusunda hızlı yol alabileceklerini ifade etti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.