<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZorda kalan işyerlerine maaş desteği!----

Zorda kalan işyerlerine maaş desteği!

Zorda kalan işyerlerine maaş desteği!
27 Aralık 2016 - 06:18 www.finansingundemi.com

Zorda kalan işyerlerinde çalışanlara 4 ay süreyle İşkur tarafından gelir desteği verilmesi anlamına gelen ‘kısa çalışma ödeneği”nde, şartların yumuşatılması için çalışma başlatıldı

Zorda kalan işyerlerinde çalışanların maaşlarının bir süre İşkur tarafından ödenmesi anlamına gelen “kısa çalışma ödeneğinde”, yararlanma koşulları kolaylaştırılıyor. İşçi ve işveren kesiminin “daha çok işletmenin bu imkandan yararlanması gerektiği” yönündeki taleplerinin ardından, İşkur konuyu gündemine aldı. Başlatılan çalışma kapsamında işçi ve işveren kesimi temsilcilerine ne tür kolaylıklar istedikleri sorusu yöneltiliyor. Bu kapsamda getirilen öneriler arasında “işyerinde örgütlü bulunan işçi sendikası ile işverenin ortak başvurusu halinde, başvuru direk onaylansın” da bulunuyor. Yetkililer ise, “İki tarafla da görüşerek, ortak noktayı bulacağız. Konu üçlü danışma kurulunda gündeme geldi, alınan karar çerçevesinde de çalışma başlatıldı. Amaç daha çok işletmeye ulaşabilmek” bilgisini veriyor.

Yürürlükteki mevzuata göre kısa çalışma ödeneği, kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde devreye giriyor. Bu tür durumlarda üç ayı aşmamak üzere, çalışanlara “kısa çalışma ödeneği” adı altında gelir desteği sağlanıyor. Çalışanların Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. İşverenler, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebepleri gerekçe göstererek, başvuruda bulunabiliyor. Krizin varlığının işçi ve işveren sendikaları tarafından da iddia edilmesi ve bu yönde kuvvetli bir emarenin bulunması halinde, İşkur Yönetim Kurulu karar alıyor. Herhangi bir genel kriz olmadan işletmenin yaşadığı nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı ise, kısa çalışma ödeneği kapsamına girmiyor.

YÜZDE 60’INI ÖDÜYOR

Kısa çalışma ödeneği, sigortalının günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde belirlenen kısa çalışma ödeneği, aylık brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçemiyor. Buna göre son 12 ayda asgari ücretle çalışan bir kişiye kısa çalışma ödeneğinden 980 TL ödenirken; 5 bin TL ücreti olan bir kişiye kısa çalışma ödeneğinden yapılacak aylık ödeme de 2 bin 451 TL olabiliyor.

HANGİ KOŞULLAR KRİZ KABUL EDİLİYOR

Kısa çalışma uygulaması bakımından “genel ekonomik kriz” ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar olarak görülüyor. “Bölgesel kriz” ise, belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlar olarak değerlendiriliyor. “Sektörel kriz” ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlar olarak kabul ediliyor. Zorlayıcı sebepler ise, yangın, su baskını, salgın, hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler olarak sıralanıyor.

Hürriyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb27 Aralık 2016 08:29

    Kardeşim böyle hazineyi hiç ediyorsunuz. Herkes ayağını yorganına göre uzatacaktı. Bu vebaldir. Kimin parasını kime veriyorsun sen. Bu sana emanet bir para. Bunun vebalini ödeyemezsin. Kaldı ki ekonomi böyle iyileştirilmez.