Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2023 yılı, Rusya'nın önde gelen şirketleri için finansal açıdan dalgalı bir yıl oldu. Forbes tarafından açıklanan en kârlı şirketler listesi, bazı devlerin yerini kaybettiğini, bazılarının ise zirveye yükseldiğini gösteriyor.
Haberrus'un haberine göre Forbes, 2023 yılı için Rusya'nın en çok kazanç sağlayan şirketlerini sıraladı ve listenin başına Rosneft yerleşti.
Petrol devi, yılı 1.529 trilyon ruble (yaklaşık 15.8 milyar dolar) net kazançla tamamlayarak, geçen yıl üçüncü sırada yer aldığı listede bu yıl birinciliğe yükseldi.
Geçtiğimiz yıl listenin zirvesinde bulunan Gazprom ise, 629 milyar ruble (yaklaşık 6.5 milyar dolar) net zarar beyan ederek en kârlı 100 şirket arasında yer bulamadı.
İlk üçte değişiklikler
Sberbank, ikinci sırada yer alarak 1.509 trilyon ruble net kâr elde etti. Bir yıl önce bankanın karı sadece 287,8 milyar rubleydi.
Üçüncü sırada ise Surgutneftegaz, 1.32 trilyon ruble kârla yer aldı.
İlk 10’daki şirketler
1. LUKOIL – 1.16 trilyon ruble
2. NOVATEK – 469.5 milyar ruble
3. VTB – 432.2 milyar ruble
4. Sakhalin Energy – 315.3 milyar ruble
5. Transneft – 306.6 milyar ruble
6. Tatneft – 286.3 milyar ruble
7. Norilsk Nikel – 251.8 milyar ruble
VTB ve Sakhalin Energy’nin geri dönüşü
VTB, bir önceki yıl 612.6 milyar ruble zarar ettikten sonra bu yıl yeniden kâra geçerek sıralamada yükseldi. Sakhalin Energy ise, Sakhalin-2 projesini devralan yeni bir yapının altında yer alarak güçlü bir performans sergiledi.
Listede yeni yer bulanlar
Bu yıl listeye ilk kez dahil olanlar arasında:
Trust bankası (34. sıra, 75.7 milyar ruble), Avito (57. sıra, 39.3 milyar ruble), T1 BT Holding (36. sıra, 73.4 milyar ruble), inşaat firmaları Grup 1520 ve Velesstroy da yer aldı.
2023’teki genel performans
Listedeki 100 şirketin toplam kârı, 2023 yılında 13.2 trilyon rubleyi aştı. Bu rakam, 2022’deki 9.27 trilyon rubleye kıyasla önemli bir artış gösterdi.
BAE bankalarından Rus şirketlerine ödeme engeli
Rus şirketlerinin paraları yurt dışında kalıyor
Rus şirketler geçen sene ne kadar kâr etti?
Rus şirketlerden yaptırımları aşmak için 'stabilcoin' taktiği
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.