Ziraat Bankası'nın karı 2015 yılının ilk 9 ayında yüzde 18 oranında artışla 3.582 milyon TL olurken, 3. Çeyrek karı ise 1.152 milyon TL olarak gerçekleşti.
Bankanın 3. çeyreğe ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, müşteri odaklı bir anlayışla iş modellerini ve bilançolarını geliştirmeye devam ettiklerini belirtti.
Genel Müdür Hüseyin Aydın “Bireysel ve kurumsal çözüm önerilerimiz ile çiftçilerimizden emeklilerimize, temel tarım ürünlerinin finansmanından tarımsal sanayi işletmelerine, reel sektördeki küçük ölçekli işletmelerden ülkemizin en büyük firmalarına ve büyük
projelerin finansmanına kadar herkesin bankası olmak için, müşterilerimize ve ülkemize değer katmak için faaliyetlerimizi eliştiriyoruz.
Müşterilerimiz ile birlikte verimli ve sürdürülebilir olarak büyüme hedefi ile bu yılın 9 aylık döneminde aktif toplamını %21 artırırken, kredileri %28 oranında artırarak reel sektör odaklı büyüme stratejimizi sürdürdük” dedi.
Müşteri ağırlıklı bilanço hedefiyle uyumlu olarak nakdi kredilerin aktif toplamı içerisindeki payını %60’ın üzerine çıkardıklarını belirten Aydın “Nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamında 239 milyar TL’yi aştık. 3. çeyrekte nakdi kredilerimiz 13,1 milyar TL artışla %8
büyüme kaydetti. Sektörün en büyük nakdi ve toplam kredi büyüklüğüne sahip bankası olduk.
Kurumsal kredi portföyümüzde %24 paya sahip tarım sektörü dahil, ülkemizin üretim potansiyelini artıran, istihdam sağlayan, cari dengeye destek olan imalat, enerji, ulaştırma, lojistik, turizm gibi sektörler başta olmak üzere reel sektöre finansman ve diğer bankacılık
çözümleri sunmayı sürdürüyoruz” dedi.
Ülkemize ve Müşterilerimize Değer Katan Faaliyetlerimizi Geliştiriyoruz
Genel Müdür Hüseyin Aydın “Girişimci bankacılık anlayışımızla KOBİ müşterilerimize farklı ve yeni çözümler sunuyoruz. Bunu yaparken girişimci bankacılık kapsamındaki KOBİ müşterilerimize etkin iş süreçleri ile bu çerçevede dizayn ettiğimiz ihtisas şubelerimiz
kanalıyla hizmet veriyoruz. Proje finansmanına yönelik kredilerimiz ile ülkemizin alt
yapısının geliştirilmesine, üretim kabiliyeti ve istihdamının artırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Proje finansman büyüklüğümüz, Eylül sonu itibariyle toplamda 6 milyar USD seviyesine ulaşmış bulunuyor.
Reel sektöre sağlanmakta olan finansman ve diğer bankacılık hizmetlerinin yanı sıra, bireysel bankacılığımızı da bireysel müşterilerimizin ömür boyu bankacılık ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlayıp geliştiriyoruz. 30 milyona yakın müşterisi ile bireysel bankacılıkta da söz sahibi olmak yönünde ilerlemeyi sürdürüyoruz” diyerek açıklamalarına devam etti.
Takipteki kredilerden herhangi bir satış yapılmamasına karşın kredi kalitelerinin olumlu seyrini sürdürdüğünü belirten Hüseyin Aydın, Bankanın risk iştahını kurumsallaştırmaya devam ettiğini ifade ederek bu kapsamda teknoloji ağırlıklı alt yapılarını, değişen
koşullara uygun olarak güncelleyip geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
Takipteki Kredi Rasyomuz Sektör Ortalamasının Altında
Hüseyin Aydın “Sadece takipteki kredi rasyosunun değil aynı zamanda risk maliyet rasyosunun da olumlu seyri, kredi süreçleri yönetim araçlarımızın etkinliğini ve kredi kalitemizin sürdürülebilirliğini teyit etmektedir. %1,6 ile sektör ortalamasının
yaklaşık yarısı düzeyindeki takipteki kredi rasyosu ve şu anda 0,5 puan olan risk maliyetimiz de kredi kalitemizin sürdürülebilir olduğunu teyit eden en net göstergelerdendir
Kaynak Yapımızı Çeşitlendirmeye Devam Ediyoruz
Tabana yaygın mevduat ve çeşitlendirilmiş kaynak yapımızı sürdürüyoruz. Yeni mevduat ürünlerini müşterilerimize sunarak ekonomimizde kıt kaynak olan tasarrufun geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Müşteri odaklı stratejimizle uyumlu olarak bilançomuzun
kaynak yapısını geliştirmeye devam ediyoruz.
Mevduatımızın büyüme oranı, 3. çeyrekte yaklaşık %10 ve 9 aylık dönemde %23 olarak gerçekleşmiştir. 3. çeyrekteki mevduat büyümemiz, kredi büyümesinin üzerinde ve 16,8 milyar TL olmuştur. Mevduatın yanı sıra yurt dışı dahil olmak üzere mevduat dışı kaynak temini ile kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi süreci devam ediyor” dedi.
Değişim süreci boyunca uluslararası
finans kurumlarından uzun vadeli, toplam 2 milyar USD dolayında kredi temin edildiğini açıklayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bu kredilerin özellikle KOBİ müşterilerinin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarla karşılanmasında kullanıldığını söyledi.
Hüseyin Aydın “Yaklaşık 4 yıldır sürdürmekte olduğumuz değişim ve dönüşüm projesini, tamamen kendi kaynaklarımızla gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirmekte olduğumuz değişim sürecinin gerektirdiği yatırım ve işletme giderlerine rağmen güvenli bir şekilde sektör ortalamasının altında seyretmekte olan ve hali hazırda % 40’ın altında bulunan maliyet/gelir rasyosu, maliyetlerin ve gelirlerin doğru yönetilmekte olduğunu teyit etmektedir.
Hizmet Kanallarımızın Etkinliği ve Verimliliğini Artırıyoruz
Operasyon merkezimiz dahil olmak üzere şube dışı hizmet kanallarına taşımakta olduğumuz işlem oranını %80’lerin üzerine çıkarmış durumdayız. Böylelikle ölçek ekonomisinden yararlanarak hizmet kanallarımızın etkinliği ve verimliliğini yükseltiyoruz. Artık şubelerimizde müşteri ilişki yönetimi daha etkin yapılabilmektedir.
Türkiye’de 400’den fazla yerleşim biriminde tek
banka olmak üzere Eylül sonu itibariyle 1.776’ya ulaşan yurtiçi şube ağı, 6.443’e ulaşan ATM’si, internet şubesi, Ziraat Cep Şubesi ve çağrı merkezi ile her yerde herkese bankacılık hizmetlerini ulaştırmaya, müşterilerimizin
finansal ihtiyaçları karşılamaya devam ediyoruz Son 1 yıllık dönemde yurtiçi şube sayısını 115, ATM sayısını ise 509 adet artırdık.” diyerek sözlerine devam etti.
Aydın “Devam etmekte olan değişim sürecinde kredilerimizi %154 ve şube sayımızı %24 artırdık. Çalışan sayımızı aynı seviyede tutarken verimliliğimizi artırmayı başardık. Şube ve personel başına kredilerde sırasıyla yaklaşık %105 ve %150 artış sağladık. Şube ve çalışan başına verimliliklerimizdeki iyileşmelere devam ediyoruz.
Dünyanın En Yaygın Türk Bankası: 18 Ülke 96 Nokta
Gerek yurtiçi gerek yurtdışı iştirak ve ortaklıklarımızla finans grubumuzun faaliyetlerini geliştirmeyi sürdürüyoruz. Yurtdışında Kosova ve Karadağ’da da faaliyete geçerek faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 18’e, hizmet noktasını da 96’ya çıkarmış bulunuyoruz.
Balkanlarda ve Orta Asya’da büyüme ve daha etkin bankacılık yapma stratejimizi sürdürüyoruz. Yurtdışında hizmet verdiğimiz her ülkede, o ülkenin ‘yerli’ bankası olmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönem yurtiçi ve yurtdışı iştiraklerimizin etkinliğini artırarak konsolide bilanço ve gelir tablomuza katkılarını artırıyor olacağız. Böylelikle ‘global Ziraat müşterisi’ hedefimize adım adım yaklaşıyor olacağız” dedi.
Yurtdışında yaygın hizmet ağı ve geniş muhabir
banka ağı ile dış ticaret işlem hacmini artırmaya devam ettiklerini sözlerine ekleyen Genel Müdür Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’nın dış ticarette değişim süresi boyunca yaklaşık %2 olan pazar payının %9’a yükseldiğini belirtti.
Olumlu Mali Performansımızın Sürdürülebilir Olmasını Önemsiyoruz
Karlılık ve verimlilik içerisinde istikrarlı olarak büyümek ana yönetim stratejileri çerçevesinde karlılık ve verimlilik göstergelerinde sektörün en iyi bankası olduklarını ifade eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, karlılık ile desteklenen güçlü sermaye yapısı ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu finansman ihtiyaçlarını karşılamak ve tasarrufun geliştirilmesine destek olmak için azimle çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Hüseyin Aydın sözlerine “Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın 9 aylık döneminde net karımız %18 artışla 3.582 milyon TL ve 3. Çeyrek karımız ise 1.152 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İhtiyaçlara uygun olarak geliştirilen iş modeli ve bilanço yönetimi ile gerçekleşen olumlu mali performansın son yıllardaki seyri sonuçların bir kerelik
değil sürdürülebilir olduğunu göstermektedir.
Karın önemli bir bileşeni olan ücret ve komisyon üretiminde ölçülü, adil, açık ve hesap verebilirlik çerçevesindeki stratejimizi sürdürürken geliştirdiğimiz iş hacmiyle orantılı olarak gelişim sağlamaya devam edeceğiz. Ücret ve komisyon uygulamalarımızla sektörün en iyi uygulamalarına örnek teşkil edeceğiz” diyerek devam etti.
Büyüklük Yarışına Girmeden Büyük Olmaya Devam Edeceğiz
Aydın “Ziraat Bankası bilanço büyüklüğünde, nakdi ve toplam kredi, mevduat, konut kredisi, ihtiyaç kredisi, kar rakamı ve şube sayısında sektörün bir numaralı bankası haline gelmiştir. Büyüklük yarışına girmeden büyük olmaya devam edeceğiz. Sermaye yeterlik
rasyomuz, kredilerimizi sürdürülebilir bir şekilde büyütmemize imkan vermektedir”
Bu sonuçların, sermayesinin tamamı kamuya ait olan bir banka olmamız itibariyle de ayrıca önemi bulunmaktadır. Emanet alınmış olan kamu sermayesinin doğru ve etkin yönetim ile güçlendirilmesi, ‘Ziraat’in piyasa değerinin yüksek ve ülkenin en önemli aktifleri
arasında olması, en önemli yönetim stratejilerimiz arasında yer almaktadır.
Ziraat Bankası, sergilemekte olduğu olumlu performansın orta ve uzun vadede de sürdürülebilir olmasını sağlamak için iş modelini dinamik, küresel ve dahili makro çerçeve ile uyumlu ve rekabete açık kurmaktadır ve bunu sürdürecektir” diyerek açıklamalarına son verdi.