<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZiraat,Halkbank,Emlak Bankası kanununda son düzlük----

Ziraat,Halkbank,Emlak Bankası kanununda son düzlük

Ziraat,Halkbank,Emlak Bankası kanununda son düzlük
25 Eylül 2014 - 13:43 www.finansingundemi.com

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın katılım bankası kurmasını kolaylaştırıcı yönde kanun değişikliği hazırlandı

Hükümetin, kamu bankalarının katılım bankacılığı alanında da faaliyet göstermesi hedefi kapsamında, Ziraat Bankası ve Halkbank'ın  katılım bankası kurmasını kolaylaştırıcı yönde kanun değişikliği hazırlandı; BDDK izin sürecini devreden çıkaran değişik teklifi ilgili kurumların görüşlerinin tamamlanmasının ardından TBMM'ye sevk edilecek.

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın bankalar kanunundan ayrı olarak "Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlak Bankası Hakkında Kanun" ile ayrıştırılmış düzenlemeleri bulunuyor. Bu bankalar, özel kanunlarında yer alan hükümlerde söz konusu kanuna, özel kanunlarının düzenlemediği hükümlerde Bankalar Kanunu'na tabi sayılıyor.

Özel kanunlarında katılım bankası kurulmasına yönelik herhangi bir düzenleme yer almadığı için; kamu bankalarının da özel bankaların izlediği BDDK onay sürecini izlemesi gerekiyor.

Konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, yapılacak düzenlemeyle kanuna bir hüküm
ekleneceğini; buna göre Ziraat Bankası ve Halkbank'ın veya bunların bağlı ortaklıklarının,
katılım bankası kurma yönünde karar alması durumunda BDDK izin sürecine tabi olmayacağını söyledi.

Yetkili, yasa değişikliğinin tamamlandığını, ilgili kurum görüşlerinin tamamlanmasının
ardından çok yakın bir zamanda TBMM'ye sevk edileceğini belirterek, "Böylelikle kamu bankaları, mevcut teknik altyapılarını kullanarak, hazırlıklarını tamamlamaları halinde, değişikliğin ardından iki-üç ay gibi kısa bir sürede faaliyete başlar hale gelebilir" dedi.

Ziraat Bankası'nın Ağustos ayı sonunda katılım bankası kurmak için BDDK'ya izin başvurusunda bulunduğunu hatırlatan diğer bir bankacılık kaynağı ise şöyle konuştu:

"Ziraat Bankası'nın BDDK başvurusunda sürecin uzun sürmesi ihtimaline karşılık, yapılacak değişiklikle alternatif bir yol da elde edilebilecek. Halkbank için de mevzuat altyapısı hazır hale gelmiş olacak. Tüm bu faaliyetler alt alta konduğunda, kamu bankalarını, en azından Ziraat Bankası'nı, 2015 yılı içinde katılım bankacılığında görme ihtimalimiz çok yüksek."

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ağustos ayı başında Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı satın almak üzere görüştüğünü söylemiş; ancak Ziraat Bankası 21 Ağustos'ta, Bank Asya
ile yürütülen resmi olmayan satın alma görüşmelerini, Ziraat Bankası'nın öncelikleriyle uyumlu olmadığı gerekçesiyle sonlandırma kararı aldığını açıklamıştı.

Bu gelişmenin ardından Ziraat Bankası, 29 Ağustos'ta Hazine sermayedarlığında kurulacak
katılım bankası için BDDK izin sürecini başlatmak üzere BDDK'ya başvurdu. 

Ziraat Bankası'nın yanı sıra, diğer kamu bankaları Halkbank ve Vakıfbank'ın  da katılım bankacılığına adım atmak için ön hazırlıkları devam ediyor. Vakıfbank'a Hazine'nin sermaye koyabilmesi için gereken mevzuat değişikliği üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Bankalar Kanunu, bir banka kurulması için üç aşamalı süreç öngörüyor.  

Buna göre; BDDK, yapılan başvurunun ardından; belge eksikliği bulunması halinde altı ay
içinde bu eksikliklerinin tamamlanmasını talep ediyor; eksikliklerin tamamlandığı tarihten
itibaren üç ay içinde en az beş kurul üyesinin oyuyla kuruluş izni veriliyor. Kuruluş izninin
ardından dokuz ay içinde faaliyet iznine başvuruluyor; kurul, üç ay içinde faaliyet iznine
yönelik karar veriyor.

Faaliyet izni için, bankanın sermayesinin nakit olarak ödenmiş ve planlanan faaliyetleri
gerçekleştirebilecek düzeyde olması, faaliyetlerinin kurumsal yönetim hükümlerine uygunluğunun sağlanması, kurulca faaliyet konularını yürütebilecek yeterliliğe sahip olunduğu kanaatine varılması gibi şartların sağlanmış olması gerekiyor. 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adalet Hazar25 Eylül 2014 13:59

    Böyle bir düzenleme ile banka kurulursa, yasanın ruhuna aykırı hareket edilmiş olur. Anayasa Mahkemesinden döner. Hiç bir şey hukukun genel kurallarından üstün değildir.