Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
CÖMERT YILDIZ / FINANSGUNDEM.COM
Geçtiğimiz yıl ağustos ayında Ziraat Katılım, Konyalı işadamı Mustafa Sürmegöz’e ait Sürmegöz Tekstil’in yüzde 50’sini satın almıştı. Bu işlemin hemen ardından ağustos ayı sonunda da Sürmegöz Tekstil, Sabancı Holding’e ait Yünsa’yı devralmış ve 70 milyon lira ödemişti.
Aradan geçen 9 ayın ardından bu kez Yünsa’da bir devir daha oldu. Yünsa’nın makinelerini Ziraat Katılım Bankası satın aldı. Satın alma için Ziraat Katılım, 35 milyon lira ödedi. Yünsa bu satışın ardından da makineleri kiralama yoluna gitti. Yünsa’dan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderilen açıklamada da “Şirketimizin 31.03.2020 tarihli Yönetim Kurulu Kararı'na istinaden, orta ve uzun vadede likiditenin artırılması amacıyla, sahibi olduğu makinelerin 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nun 18.Maddesi çerçevesinde Sat ve Geri Kirala (Sell and Leaseback) yöntemi ile Ziraat Katılım A.Ş.'ye satılıp, hemen geri kiralanmasına, oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.
Arkadaşlar fabrikanın krediye ihtiyacı varken adamlar makineyi satıp makineyi alım kredisi kullanarak şirkete finansman sağlıyor. Yanı cebindeki telefonu arkadaşına satıyorsun 1000 tl e Sonra arkadaşına diyorsun ki ben kullanayim telefonu sana günlük5 tl öteyim kira parası. Ve sonuç telefon cebinde kalıyor ancak 1000 tl para giriyor cebine. Sonuç 1000 tl telefondan SEBEB arkadaşından borç almış oldun mal onun kullanımı senin süper bi ticaret
Haberi doğru anlamlandıramayanlara; Ziraat Katılım makineleri almıyor. Ziraat Katılımın kredili müşterisi Sürmegöz Tekstil, Yünsa'nın makineleri almak için gerekli olan finansman ihtiyacını Ziraat Katılım vasıtasıyle leasing yaparak karşılıyor. Yoksa banka niye alsın makineleri di mi! Herşeyden önce o makinelerin ticaretini bir banka olarak yapmak BDDK mevzuatına aykırı.
insanımız saf göremiyor olayı. 35 miliyona ziraat katılıma satın makinalar büyük ihtimalle eskimiş ve 1-2 yıl sonra kullanılamaz hale gelecek. Yünsa 1 yıllığına kiralayıp sonra yenisini alır makineler ziraat katılımın elinde patlar. 35 miliyona aldığı makinaları 1 yıl sonra 1 milyon hurda fiyatına satar. İş adamının elinde patlayacağına Kamu bankasının elinde patlar.
Dürüm öyle değil. Zamanında iyi bakım yapılmışsa kolay çöp olmaz. Verim düşer bakım maliyeti artar. Sat kirala yöntemi bir çeşit finansman bulma. Satın alan bir süre sonra satmak isterse yunsa almam diyemez. Ortak olmadan yandan destekleme durumu var. Amaç başka.
madem tekstil makinaları alacaktı, devlet sümerbankları niye sattı o zaman. paylaşın kardeşim, nasıl olsa hesap soran yok.
Calisanlarin ahini alan yunsa, ne desem olmasaydi sonumuz boyle
Arsasına ismine herseyine 70 milyon veriyor devlet sadece makinasına 35 milyon veriyor. Tekstil makinaları 10 yıl içinde çöp olur herkes bilir.
Yanılıyorsunuz. Makine parkı süperdir Yünsa'nın. EN son teknoloji tezgahlardır. Sallamayın öyle. Üretim düştü. Günde 100.000mt üretilirdi. Şimdi yerlerde sürünüyor. Tezgahlar boş. İhracatı düştü. Yeni sahip de boş duran tezgahları satıp para girişi sağlıyor. Ziraata gelince aşağıda Konya sevgisini çok iyi açıklamışlar.
Sabancı niye sattı sanıyorssun makinaları yenilemektense 70 milyona sattı. Ömrü bitmiş 1 yıl sonra 2 milyon hurda fiyatına bile satamayacağı makinalara ziraat katılım neden 35 milyon verdi onu sormak lazım. seneye yünsa ben artık kiralamak istemiyorum deyip 35-40 milyona yeni makina alıcam derse ziraat katılımın zararını kim karşılayacak. Yoksa Hazine (vergi ödeyenler) mi karşılayacak.
Herkesin bir hesabı varsa , Allah'ın da hesabı vardır. Bu büyük milletin haklarını ister siyasi , hısım akraba ' i tahallukata beşkeş çeken kim,kimler ve hangi şartlar olursa olsun Rabbime havale ediyorum. İnşallah kahrı berişan olurlar.
Guzel devletim benim yandas olanin kolundan herzman tutyyor yunsada 4 ten aldilar hisseyi 15 ten caktilar ohhh misss
Yatacak yerleri yok.
ziraat katılım makineleri ne yapacak ki.
okuduğunu anlamadın herhalde makineleri alıp tekrar aynı sirkete kiraya vermiş...
Mustafa Sürmegöz elindeki 20 bin TL sermaye ile 70 milyon TL nin sahibi olmuş süper ticaret. Millet poğaça pırasa yesin.
Mustafa Sürmegöz Hacıdır arkadaşlar Konyalı hemşerimizdir ailenin cami okul hayır işleri çoktur öyle dediğiniz gibi iktidara ve sayın Cumhurbaşkanımıza çok yakın olması Konyamızda okul açılışına bile bizzat sayın Erdoğanın gelmiş olması hatta Akpartiden milletvekili adayı olması değerli hayırsever hemşerimizin kul hakkı yediği anlamına gelmez bence iyice araştırın kaldıki ne onaylar neler gerekli borsa şirketi bu çok ayıp böyle bilmeden eleştirmek zaten bu işlemlerde sorun varsa ima edildiği gibi tüyü bitmemiş yetim hakkı yiyenler bu dünyada kendini kandırsalarda Allah korusun öbür dünyada durumları fena olur Mustafa Sürmegözün geçmişi iyice araştırılmalı hatta bunu muhalif bir gazeteci yapsa nasıl bir insan olduğu ortaya çıksa bu dedikodular biter.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.