Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Halk Bankasının yüzde 51´inin satışı veya Ziraat Bankasının özelleştirilmesinin, kısa ve orta vadeli planda olmadığını kaydetti.
Babacan, TBMM Genel Kurulu´nda görüşülen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu Tasarısı´nın 2. bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
CHP grubu adına konuşan Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, KOBİ´lerin finansman sorununun çözümü için bir şey yapılmadığını iddia ederek, KOBİ´lerin finansman sorununun Halkbankası aracılığıyla çözülebileceğini söyledi. Özgümüş, Halkbankası´nın 2001 krizinden sonra asıl misyonunu kaybettiğini iddia etti.
Halkbankasının yüzde 25´nin satıldığını, yüzde 50´sinin de 9 milyar dolara satılması durumunda elde sadece ziraat Bankasının kalacağını ifade eden Özgümüş, "O da satılırsa hiç bir şey kalmaz. Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı kalır ama satarak bir yere varılamaz" diye konuştu.
Ali Babacan, konuşmasında, kamu bankalarının özelleştirme stratejisi hakkında bilgi verdi.
İktidar oldukları 2002 yılının kasım ayında, Halkbankası ve Ziraat Bankasının tek bir ortak yönetim kurulu altında birleştirilmiş durumda olduğunu belirten babacan, "Halkbankası, kendi başına devamlılığını sürdüremeyecek, zayıf duruma düşmüş, ancak Ziraat Bankası ile birleştirildiğinde ayakta kalabilecek banka olarak görülüyordu" dedi.
Babacan, bu yönetim kurulunu ayırdıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Ziraat bankası ve Halkbankasının ayrı tüzel kişilik olarak devam etmesini uygun gördük. Bunun sonuçlarını, Halkbankasının önce yüzde 25´inin, sonra da yüzde 24´ünün halka arzında gördük. 2002´de Ziraat Bankasını içinde eritilecek bir kurum gözüyle bakılırken, şu anda toplam piyasa değeri yaklaşık 10 milyar dolara ulaşmış bir değerden bahsediyoruz. 2008-2009 krizinden sonra, dünyada bankacılık sektörü büyük sıkıntılar yaşadı. Bizim kamu bankalarımızın herhangi bir tanesinin tamamını satın alabilecek güçte ve kuvvette bir banka göremiyoruz. Tam tersine büyük bankalar varlık satışı operasyonları yapıyorlar. Halkbankasının yüzde 51´inin satışı ya da Ziraat Bankasının özelleştirilmesi süreci, kontrol hissesinin satışı için, önümüzdeki birkaç yıl zaten dünya piyasası uygun olmayacak. Bizim kısa ve orta vadeli planımızda da böyle bir adım olmayacak.
Biz bu bankaların halka arzı ile neyi sağlamış olduk? Vakıfbankın yüzde 25´i de halka arz edilmiş durumda. Ziraat Bankasına henüz öyle bir operasyon yapılmadı ama o da önümüzdeki dönemde gündemimizde olabilir. Henüz kesin karar vermiş olmamakla beraber, Ziraat Bankasının ilk halka arzı söz konusu olabilir. Burada yaptığımız; bu kıymetli varlık kuruluşlarının bir yandan devlet kontrolünde bir süre daha devamını sağlarken, bir yanda da buradan elde ettiğimiz özelleştirme gelirlerini, borcu azaltmakta kullanmamız."
Babacan, Ziraat Bankası ve Halkbankasının son 10 yılda performans açısından "çok çok farklı bir noktaya geldiklerini" söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.