BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZiraat Katılım kâr rakamını neden açıklamadı?----

Ziraat Katılım kâr rakamını neden açıklamadı?

Ziraat Katılım kâr rakamını neden açıklamadı?
15 Şubat 2022 - 14:25 www.finansgundem.com

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir’in, 2021 yılı finansal sonuçlarını yorumladığı basın bülteninde kurumun ne kadar kâr ettiği açıklanmadı.

FINANSGUNDEM.COM

Finans kurumları bir bir bilançolarını açıklıyor. Bilanço bültenlerinin neredeyse tamamında başlıklar aynı: “Ekonomiye …. liralık destek sağladık. Reel sektöre desteğimiz artarak sürüyor.” Ziraat Katılım Bankası’da benzer bir bülten paylaştı basın mensuplarıyla. Genel Müdür Metin Özdemir 2021 yılı finansal verilerle ilgili açıklamalarda bulunmuş. Ancak Müdür Bey katılım bankasının 2021 yılında ne kadar kar ettiğini açıklamamış. Faaliyet raporuna bakıldığında görülüyor ki, 2020 yılında 638 milyon lira olan net kar 2021 sonunda 558 milyon liraya gerilemiş. Yüzde 12.5 oranında bir gerileme söz konusu kar rakamında. Belki de bu yüzden finansal sonuçların açıklandığı bültende kar rakamında yer verilmemiş. Bir diğer önemli nokta ise 2021 yıl sonu itibarıyla toplam aktiflerini bir önceki yıl sonuna göre %64 oranında arttığı belirtilirken bu aktiflerin büyümesinde etkili olan kredilerle ilgili ayrılan karşılıktan bahsedilmemiş.

DİKKAT ÇEKİLEN DETAYLAR

Faaliyet raporunda bağımsız denetim şirketinin uzmanları “Kilit Denetim Konuları” başlığı altında şu detaylara dikkat çekmişler:

“Banka'nın 31 Aralık 2021 tarihli konsolide olmayan finansal tablolarında aktifinde önemli bir paya sahip olan toplam 68.134.816 bin TL krediler ve alacaklar ve bunlara ilişkin ayrılmış olan toplam 1.734.896 bin TL beklenen kredi zarar karşılığı bulunmaktadır. Krediler ve alacaklar ile ilgili tesis edilen beklenen kredi zarar karşılığına ilişkin açıklama ve dipnotlar

31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla düzenlenmiş olan ilişikteki konsolide olmayan finansal tabloların Üçüncü Bölüm VII, Üçüncü Bölüm VIII, Dördüncü Bölüm II, Dördüncü Bölüm IX-3, Beşinci Bölüm I-6 ve Beşinci Bölüm II-8 numaralı dipnotlarında yer almaktadır.

22 Haziran 2016 tarih ve 29750 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan "Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" uyarınca Banka, değer düşüklüğü karşılıklarını "TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı" hükümlerine uygun olarak ayırmaktadır. Banka, kredi değer düşüklüğüne dair oluşturacağı kaydın zamanlaması ve miktarı konusunda önemli yargı, yorum ve varsayımlar kullanarak kararlar alır. COVID-19 salgını kaynaklı etkiler 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla krediler ve alacaklara ilişkin zarar karşılıklarının belirlenmesinde Banka yönetiminin kullandığı bu tahmin ve varsayımların önemini artırmış olup söz konusu etkilerin yarattığı belirsizlikler beklenen kredi zararı hesaplamasında dikkate alınmıştır.

Banka, kredi riskinde önemli artışın tespit edilmesi ve beklenen kredi zarar karşılığının hesaplanması için karmaşık modeller kullanmaktadır. Beklenen zarar karşılığı muhasebesinde dikkate alınan geçmişteki olaylar, mevcut koşullar ve makroekonomik tahminleri içeren bilgiler makul ve desteklenebilir olmalıdır.

Denetimimiz esnasında bu alana odaklanmamızın nedeni; beklenen kredi zararları karşılıklarının, geçmiş kayıp tecrübesi, mevcut koşullar, ileriye yönelik makroekonomik beklentiler gibi bütünü itibarıyla karmaşık bilgi ve tahminler içeriyor olması; krediler ve alacakların büyüklüğü; söz konusu krediler ve alacakların aşamalarına göre sınıflandırılması ve bunlara ilişkin hesaplanan beklenen zarar karşılığının belirlenmesinin önemidir. Krediler ve alacakların temerrüt hali ile kredi riskindeki önemli artışın doğru ve zamanında belirlenmesi ve yönetim tarafından yapılan diğer yargı ve tahminler bilançoda taşınan karşılık tutarını önemli derecede etkileyeceğinden, söz konusu alan tarafımızca kilit denetim konusu olarak ele alınmıştır.”

2021 yıl sonu verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, kurumun toplam aktiflerinin bir önceki yıl sonuna göre %64 oranında artırarak 98,5 milyar liraya ulaştığına dikkat çekiyor.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)