Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’la Paris’te OECD Bakanlar Konseyi Başkanı olarak katılımcıları ağırladığı yemek sonrası sohbet ediyoruz. Yanımızda Türkiye’nin OECD’deki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kadri Ecvet Tezcan da var.
Babacan, Türk bankacılık sektörünün krizde gösterdiği sağlam duruş başarısından söz edince sorduk:
- Kamu bankalarına yurt dışında banka almaları konusunda bir hedef verdiniz mi?
- Dışişleri Bakanlığımızın dünyadaki tüm temsilcilerine, “Gözünüzü açık tutun, bulunduğunuz ülkelerdeki satılık bankaları bize bildirin” mesajı verdik. Onlardan bize bilgi geldiğinde arkadaşlarımız hemen gidip inceleme yapıyor.
- En çok hangi ülkede banka alınmasını istersiniz?
- Başta yakın çevremiz olmak üzere dünyada her fırsata bakıyoruz. Ziraat Bankası’ndan Çin’de bir banka sahibi olması konusunda çalışmalar yapmasını istedim.
Babacan, bu noktada Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping’le Türkiye’yi ziyareti sırasında yaptığı görüşmeyi anımsadı:
- Jinping’e, “Biz bir Çin bankasına, siz de Türk bankasına lisans verin” dedim. Bu konuda anlaştık.
Sonra Makedonya örneğini verdi:
- Halk Bankası, bir süre önce Makedonya’da bir banka aldı. Adını da Halkbank yaptı. Ziraat Bankası da oradaki bankasını Halkbank’a devretti. Şimdi Makedonya’ya gidenler her tarafta Halkbank şubesi görüyor.
Ziraat Bankası’nın da Bosna-Hersek’te güçlendiğine vurgu yaptı:
- Ziraat Bankası’nın da Bosna-Hersek’e odaklanmasını istedik. Arkadaşlarımız bu yönde çalışmalar yapıyor.
Babacan, yeri gelmişken Türkiye’de banka satın alan veya ortak olan yabancıların memnuniyetinin altını çizdi:
- Geçenlerde Yapı Kredi Bankası’nın ortağı UniCredit’in CEO’su geldi. Türkiye’den kâr payı götürmediklerini, Yapı Kredi’nin sermayesinin güçlenmesine özen gösterdiklerini vurguladı.
- Siz ne yanıt verdiniz?
- Kendisine, “O kaynağı Türkiye’de değerlendirmekten daha iyi seçeneğiniz var mı?” dedim.
Citigroup örneğine değindi:
- Koskoca Citigroup bile kaynak ihtiyacı olduğu zaman elindeki Akbank hisselerinin bir bölümünü sattı. Bu kararı Akbank’ı beğenmediğinden değil, en iyi getiriyi oradan sağlayabildiği için verdi.
Bankaların yüksek kâr payı dağıtmak yerine sermayelerini güçlendirmeleri gereğini vurguladı:
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bu yöndeki kararı geçerliliğini koruyor. Bankalarımız büyümeyi sürdürüyor. Büyümeyi karşılayacak sermaye gücünü de sürdürmeleri gerekiyor. Biz kamu bankalarından 2011’de çok sembolik temettüler aldık. Merkez Bankası çok yüksek temettü verince, kamu bankalarından fazla temettü talep etmedik. Onlar da kârlarının asıl bölümünü sermayeye katma fırsatı yakaladı.
Bu yöndeki tavsiyelerini G-20’de de gündeme getirdiğine dikkat çekti:
- Sorunlu bankalara sermaye gücü katılmasının daha doğru olduğunu kendi deneyimlerimizden G-20 ülkelerine anlatıyoruz.
Çin’de bugüne kadar kendini gösterebilen Türk bankası, orada temsilciliği bulunan Garanti Bankası oldu... Garanti Bankası temsilciliği bir anlamda Çin’e her yeni giden Türk şirketine rehberlik görevi de gördü...
Şimdi Ziraat Bankası’nın Çin’de bir banka sahibi olması, dünyanın ekseninin kaydığı bölgeye yönelik önemli adım açılımı ortaya koyar...
Çin’de bir Türk bankasının bulunması, dünya devi ülkeye açılacak Türk şirketlerine de güç verir...
Vahap Munyar - Hürriyet
ben giderim çin'e
Bu durumda buyuk baskana uzun bir cin seyahati gorundu..Calismalarinizda basarilar dilerim..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.