BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZiraat Çin Seddi'ni aşmaya hazırlanıyor----

Ziraat Çin Seddi'ni aşmaya hazırlanıyor

Ziraat Çin Seddi'ni aşmaya hazırlanıyor
28 Nisan 2011 - 08:36 www.finansgundem.com

Çağlar, fırsatları yakından izlediklerini açıkladı

Banka olarak ‘bayrak taşıyıcılık’ gibi önemli bir misyonu üstlendiklerini söyleyen Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bu kapsamda dünya üzerindeki birçok ülkedeki fırsatları yakından izlediklerini belirtti. Bu kapsamda bir süredir Çin’de bankacılık yapma olanaklarını incelediklerini aktaran Çağlar,“ Çin’de yeni lisans, ortaklık veya satınalma dahil kapsamlı bir arayış içindeyiz. Yurtdışında büyüme stratejisi kapsamında Katar’da da incelemeler yapıyoruz” dedi.
Halen 17 ülkede faaliyet gösteren ve Türk finans sektörünün bayrak taşıyıcısı rolünü üstlenen Ziraat Bankası gözünü şimdi de Çin’e dikti. Genel Müdür Can Akın Çağlar, “ Çin’de yeni lisans, ortaklık veya satınalma dâhil kapsamlı bir arayış içindeyiz” dedi. Çağlar, Katar’da da incelemeler yaptıklarını belirtti.
Active Academy tarafından düzenlenen II. Sermaye Piyasaları Zirvesine katılan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can akın Çağlar, burada bir grup gazetecinin sorularını cevaplandırdı. Ziraat Bankası olarak ‘bayrak taşıyıcılık’ gibi önemli bir misyonu üstlendiklerini kaydeden Çağlar, bu kapsamda dünya üzerindeki birçok ülkedeki fırsatları yakından izlediklerini anlattı. Bu kapsamda bir süredir Çin’de bankacılık yapma olanaklarını incelediklerini aktaran Çağlar,“ Çin’de yeni lisans, ortaklık veya satınalma dahil kapsamlı bir arayış içindeyiz.” diye konuştu. Çağlar, yurtdışında büyüme stratejisi kapsamında Katar’da da incelemeler yaptıklarını söyledi.
Ziraat Bankası’nın tarım bankacılığında öncü banka olduğunun altını çizen Çağlar, oluşan yeni kredi olanaklarının da etkisiyle tarım kesimi kredilerinde anormal bir ilgi oluştuğunu anlattı. “Anlayan da anlamayan da bu işe girmeye çalışıyor” diyen Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum piyasanın gerçek oyuncularını rahatsız etmeye başladı. 3000-3500 lira olan inek fiyatları 7 binlere kadar geldi. Biz bu konuda seçici davranıyoruz. Bu işi daha önceden yapmış veya bu işi yeterli sermayeye hsaşp mi diye bakıyoruz.” Genel Müdür Çağlar’ın verdiği bilgilere göre Ziraat Bankası geçen yıl 13.6 milyar liralık tarım kredisi kullandırdı. Bankanın bu seneki hedefi ise 17 milyar lira.
Ziraat İstanbul’a 2015’te geliyor
Bankanın İstanbul’a taşınması konusunda Çağlar, şunları söyledi: “2010 yılı planlama yılı oldu. Taşınmamız biraz zaman alacak ama biz 20 yıl öteye zıplayarak Ziraat’i İstanbul’a taşımak istiyoruz. Bu nedenle İstanbul’a ihtiyacının ötesinde eleman alacağız. Bu sene 4500 kişiyi işe alacağız. İstanbul’a hep yüzde 20 fazla elaman alıyoruz. “
Bankalar Birliği’nde Beşiktaş kazandı
Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığına Hüseyin Aydın’ın atanmasının bir Beşiktaşlı olarak kendisini sevindirdiğini söyleyen Çağlar, “ Bankalar birliğinde masanın yarısı Fenerbahçeli, diğer yarısı da Galatasaraylı idi. İki Beşiktaşlı bizdik. Yönetimi biz ele geçirdik” esprisini yaptı.
Banka kârları % 20-25 düşecek
Merkez Bankası’nın munzam karşılıklarda yaptığı düzenlemelerin bankacılık sektörünü karını olumsuz etkileyeceğine işaret eden Çağlar, “Geçen sene bu dönemde Ziraat Bankası’nın mevduatı 100 milyar liraydı ve bunun için ayırdığımız munzam karşılık toplam 5.5 milyar idi. Bugün ayırdığım munzam karşılık 16 milyar lira. Yani 11 milyar lira fazladan munzam karşılık yatırıyorum. Geçmişte 5.5 milyar için faiz alırken, bugün 16 milyar için faiz almıyoruz. Yıl genelinde yüzde 20-25 civarında daralma, kâr erozyonu yaşanacak” yorumunu yaptı. Bankalar arasındaki rekabetten ötürü kimsenin yeni maliyetleri tüketiciye yansıtmak istemediğini anlatan Çağlar, “ Herkes fiyatlara direniyor. Ama bir müddet sonra bunu yavaş yansıtmak zorundalar” dedi.
Bank Sofia’nın devrinde İŞ tamam
İş Bankası’nın “bölgesel banka” olmak ve uluslararası piyasalarda etkinliğini artırmak üzere bir süredir devam ettirdiği çalışmalar çerçevesinde Rusya’da faaliyet gösteren Closed Joint Stock Company Bank Sofia’nın yüzde 100 hissesinin alımına ilişkin süreç dün tamamlandı.
Hisse Alım Sözleşmesi’nin 25 Ekim 2010 tarihinde imzalanmasıyla başlayan süreç satın alma bedelinin yüzde 90’ına tekabül eden 36 milyon dolarlık bölümünün ödenmesiyle tamamlandı. Moskova’da imzalanan anlaşma kapsamında, Bank Sofia’nın yüzde 100 hissesi İş Bankası tarafından 40 milyon dolar bedelle satın alındı. 4 milyon dolarlık bölüm ise takip eden bir yıl vadede ödenecek.
Hisse devri; Hisse Alım Sözleşmesi’nin imza tarihinden itibaren Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Rusya’da ise Rusya Hükümet Komisyonu, Federal Anti Tekel Kurumu ve Rusya Merkez Bankası’nın onayının alınması süreçlerinin ardından gerçekleştirildi.
İş Bankası’nın Rusya’da banka satın alma vizyonunun temelinde; Türkiye-Rusya arasında ikili anlaşmalar başta olmak üzere artarak gelişen ticari ilişkiler, Türk şirketlerinin Rusya’da yaptıkları yatırımın önemli boyutlara ulaşması ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine olan ilgisi yer alıyor. İş Bankası, bu unsurlarla gelişmekte olan potansiyeli Bank Sofia aracılığı ile değerlendirmeyi planlıyor.
Bank Sofia üzerinden, müşteri odaklı ve uluslararası bankacılık standartlarına uygun bir hizmet anlayışı ile hareket edilerek, başta Rusya’da faaliyet gösteren Türk firmalarına yönelik olmak üzere öncelikle kurumsal ve ticari bankacılık ağırlıklı bir hizmet sunumu hedefleniyor, ayrıca bireysel bankacılık faaliyetlerinin de geliştirilerek sürdürülmesi planlanıyor.
Yeri gelince paratoneriz
Bu arada İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, dünya ve Türkiye ekonomisine değinerek “Asıl olan finansal istikrarın sağlanmasıdır. İşler sıkıntıya girse de burada olacağız. Yeri gelir paratoner görevi yaparız, yeri gelir istinat duvarı oluruz ama zeminin kaymasına asla izin vermeyiz” dedi.
Ufuk Şanlı  - Vatan

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)