<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZiraat Bankası, BİST dahil Türkiye'nin devleri Varlık Fonu'na devredildi----

Ziraat Bankası, BİST dahil Türkiye'nin devleri Varlık Fonu'na devredildi

Ziraat Bankası, BİST dahil Türkiye'nin devleri Varlık Fonu'na devredildi
05 Şubat 2017 - 19:12 www.finansingundemi.com

Bakanlar Kurulu kararıyla, Ziraat Bankası, TPAO, Türksat, BOTAŞ, BİST, Eti Maden, Çaykur ve PTT'nin Hazine'ye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na devrildi.

Bakanlar Kurulunca, Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Türkiye Petrolleri AO, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazine'ye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Türkiye Varlık Fonuna aktarılması kararlaştırıldı.

Başbakanlıktan, Hazine uhdesinde bulunan bir kısım kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programında bulunan bazı şirketlere ait hisselerin Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Varlık Fonu'na devredildiği bildirildi. Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Varlık Fonu'na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi.

TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETECEK

Açıklamada, Türkiye Varlık Fonu'nun söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulunca onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yöneteceği kaydedildi.

TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ KURULMUŞTU

Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurulmuştu. Ağustos 2016 yılında Anadolu Ajansı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'nin kuruluşunu şöyle duyurmuştu:

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu.

Şirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı şirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diğer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirecek.

KURULUŞ SERMAYESİ 50 MİLYON LİRA

Şirketin 50 milyon lira olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonu'ndan karşılanacak. Tamamı ödenmiş olan bu sermayeyi temsil eden paylar Özelleştirme İdaresi Başkanlığına ait olacak ve şirketin hisse senetleri nama yazılı olacak.

Şirketin en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü başbakan tarafından atanacak.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ile bağlı şirket veya iştirakleri ile fon ve bünyesinde kurulacak alt fonları kapsayan 3 yıllık stratejik yatırım planı yönetim kurulu tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulunun onayıyla yürürlüğe girecek.

Türkiye Varlık Fonu'nun kaynakları, Özelleştirme Yüksek Kurulunca özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve fona devrine karar verilen kuruluş ve varlıklarla Özelleştirme Fonu'ndan fona aktarılmasına karar verilen nakit fazlasından oluşacak. Gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde elde edilen, tescile tabi olabilen diğer her türlü değer, ilgili siciline veya kütüğüne Türkiye Varlık Fonu adına tescil edilecek.

BAĞIMSIZ DENETÇİLER DENETLEYECEK

Şirket ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi olacak ve şirket, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurumsal yönetim düzenlemelerine uyacak.

Türkiye Varlık Fonu'nun mal varlığı ile şirkete yönetilmek üzere devredilen varlık ve haklar şirketin mal varlığından ayrılacak.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERİM06 Şubat 2017 20:59

    DUYUNİ UMUMİ NİN AYAK SESLERİ

  • yaşar inan24 Eylül 2018 08:37

    bu varlıklar zaten borçlu varlıklar. bunların hepsi zaten ipotekli.. bir örnek vereyim. ziraat bankasına çamaşta 200binliraya bitmiş bina verdim almadılar. 5 yıllık kira için mefruşat dahil 400 binlira peşin ödediler.bunlar menfaatleri için herşey yapabilen insan kılıklı lar

  • durmuş çevik06 Şubat 2017 10:51

    türktrlrkom 40 milyar dolar verilirkrn satılmasın diyen zavallı zihniyet yine devrede.hem anlaşılmayan varlık fonunun sahibi yine devlet .

  • toprak06 Şubat 2017 09:24

    bi satılmadık bunlar kalmıştı, çaresizliğin göstergesi...

  • Vatandaş06 Şubat 2017 09:09

    Yabancı bankalara bu varlık fonları satılabilecek mi? Satılırsa yazık. Vatandaşın eğitim düzeyi belli ekonomiden bi haber, ali cengiz oyunları ile elde kalan 3 - 5 şirket te buhar olur.

  • Erkin06 Şubat 2017 04:30

    Varlık Fonu bütçesi fazla veren veya emeklilik vb. gibi diğer fonları artıda olan ülkelerde artan parayı değerlendirilmek için kurulur. (Bkz. Norveç) Türkiye böyle bir ülke değil. Burada amaç devletin en büyük ve karlı şirketlerinin varlıklarını ve karlarını meclis ve sayıştay denetimi olmadan bir yerlere aktarmak. Mesela projelere olabilir, yandaş şirketlerin hisse senetlerine olabilir. En kötüsü söylemek istemediğim bir sebep için olabilir. (Bkz. Malezya)

  • Sinan 06 Şubat 2017 02:05

    Bu satış dolar kurunu etkiler mi?

  • kenan05 Şubat 2017 23:37

    ziraat özelleştirecekler

  • hayir05 Şubat 2017 23:20

    Yerli mali yurdun mali başkan ne var ne yok satmali. Gelecek icin hayirrrr diyoruz

  • realite05 Şubat 2017 23:19

    ben parti marti bilmem..sol sağ bilmem..ben sadece bilirimki bu ülkede hepimizin ortak paydası t.c. vatandaşlarının menfaatidir..ve sanıyorumki yabancılar bu menfaatlerimizin son damlasına kadar gözünü dikmiş malesef seyir ediyoruz :((

  • Muhtar05 Şubat 2017 23:05

    Bütün gelişmiş ülkelerin varlık fonu var. Bu varlık fonu Türkiye'yi dış şoklara karşı koruyacak. Artık döviz üzerinden spekülasyon yapacaklar 2 kere düşünsün.

  • reo05 Şubat 2017 22:01

    Hemen yabanciya satilir

  • db05 Şubat 2017 21:40

    Bu nerden icap etti şimdi??

  • Maharet05 Şubat 2017 21:38

    Özelleştirme geliyor

  • KERİM05 Şubat 2017 21:09

    VARLIK FONU NE İÇİN KURUKUR Kİ ACEP ÖZELLEŞTİRME İÇİN Mİ

  • haso05 Şubat 2017 21:02

    ali ergül seni istiyoz

  • Cem05 Şubat 2017 20:11

    Hisse senetlerini etkiler mi

  • Ali Ergül05 Şubat 2017 20:04

    Başkanlığa ne gerek var ki, zaten memleketi babanızın malı gibi kullanıyorsunuz. Anlamadım daha ne istiyorsunuz.

  • Yorum05 Şubat 2017 19:56

    Bu geceden başlar hareket özellikle kendisi içeride olup parası dışarıda olanlar gelir

  • Yorum05 Şubat 2017 19:53

    Dolar yarın tepetaklak olur demedi demeyin çıktığı yere geri girer ona göre

  • Rt05 Şubat 2017 19:46

    Borsanıñ neden yükseldi gi belli oldu

  • sinirli05 Şubat 2017 19:35

    tamam ordanda satılırlar artık.önce devret.sonra sat

  • zehra05 Şubat 2017 19:18

    kurum adlari haberin icinde yok