<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZihninizi zinde tutacak 12 kural----

Zihninizi zinde tutacak 12 kural

Zihninizi zinde tutacak 12 kural
12 Mayıs 2023 - 18:03 www.finansingundemi.com

Hemen hemen herkes zihnin nasıl çalıştığını merak eder ama zihnini daha iyi çalıştırmanın yollarını aramak çok az kişinin yaptığı bir şeydir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Beyin ya da bir başka deyişle zihin gerçekten de büyüleyici bir yer. Herkes zihnimizin nasıl çalıştığını muhtemelen en az bir kez merak etmiş ve bu konuda kendince araştırmalar yapmıştır ancak çok az kimse zihnini daha iyi nasıl çalıştırabileceğine kafa yorar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, oysa zihnimiz gerçekten de birçok gizem ve potansiyeli içinde barındırır. Zihnimizi nasıl algıladığımız ve kullandığımız ise bu gizemlerin belli bir bölümünün çözülmesinden ve zihnimizin sahip olduğu potansiyelin açığa çıkarılmasından geçer.

12 kural

ABD’li yatırımcı Steve Burns, John Medina’nın “Zihnin Kuralları” (Brain Rules) isimli kitabından esinlenerek, beyninizi algılama ve kullanma şeklinizi değiştirecek 12 ilke sunduğu makalesinde, zhinin gizemlerini çözmeye yeltenmiyor. Makale, beyninizin nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı oluyor. İşte Burns’un değindiği 12 ilke…

Egzersiz zihin gücünü artırır

Egzersiz sadece karın kaslarını şekillendirmek veya kilo vermek için yapılmaz. Egzersiz ile beyninizin çalışma prensiplerini derinden etkileyebilirsiniz. Kalbinizin kan pompalaması zihninize mutlaka fayda sağlayacaktır. Bu önemlidir, çünkü gerçekten de düzenli fiziksel aktivite beyne giden oksijen akışını artırır ve hafızayı ve bilişsel yetenekleri destekleyen bir dizi faydalı kimyasal salgılanmasını sağlar. Bu yüzden, zor bir problemle mücadele ettiğinizde, tempolu bir yürüyüşe çıkmayı deneyin. Çözüme beklediğinizden daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

İnsan beyni de evrimleşti

Beynimiz durağan değildir ve avcı-toplayıcı günlerimizden bu yana çok yol kat etmiştir. Tıpkı yaşam tarzlarımızın evrim geçirmesi gibi beyinlerimiz de evrim geçirmiştir. Beyinlerimiz, sadece hayatta kalmayla ilgili sorunları değil, karmaşık sorunları çözmek için de adapte olmuş ve evrim geçirmiştir. Beynimiz, değişim ve meydan okumada de gelişme göstermiştir. Bu nedenle, sürekli öğrenerek ve uyum sağlayarak beyninizi keskin tutmanız gerekir. Yeni bir kodlama dili veya gurme tarifi, beyninizin can attığı meydan okumalardan biri olabilir.

Her beyin farklı bağlantılara sahiptir

Hepimiz benzersiziz ve buna beyinlerimiz de dahil. Beynimiz genetik ve yaşam deneyimleriyle şekillenir, bu da herkesin sinirsel bağlantılarının farklı olduğu anlamına gelir. Bu benzersizlik, bazı insanların bir müzik aletini kolayca ellerine almalarını sağlarken bazılarının sporda başarılı olmasının nedeni olabilir. Beyninizin bireyselliğiyle barışık olun ve zayıflıklarınıza meydan okurken güçlü yönlerinizi geliştirin.

Sıkıcı şeylere dikkat etmeyiz

İşte rahatsız edici bir gerçek: Beynimiz sıkıcı şeylere odaklanmak için tasarlanmamıştır. Beynimiz yenilik, karmaşıklık ve duygu için can atar. Hiç monoton bir ders sırasında kendinizi hayal kurarken buldunuz mu? Bu, beyniniz için donuk olandan uzaklaşıp başka yerde uyarım aramasıdır. Bu nedenle, öğrenmeyi veya öğretmeyi ilgi çekici, ilişkilendirilebilir ve heyecan verici hale getirmeniz gerekir. Sıkıcı şeyleri görmezden gelmemizin ancak heyecan verici ve ilginç şeylere odaklanmamızın nedeni de budur.

Hatırlamak için tekrarla

Tekrar, bilgiyi hafızamıza mühürlemenin en etkili yollarından biridir. Bilgiyi ne kadar sık tekrar edersek, onu hatırlama olasılığımız da o kadar artar. Yani, bir dahaki sefere yeni bir şey öğrendiğinizde tekrarlamayı es geçmeyin.

Tekrarlamak için hatırla

Bu sadece akılsızca tekrar yapmakla ilgili değildir; bu aşamada stratejik olarak zamanlanmış tekrardan bahsedilir. Bu, aralıklı tekrar olarak bilinir ve hafızamızı güçlendirmek için bilgileri aralıklarla tekrar gözden geçirmeyi ifade eder. Bir dahaki sefere birkaç gün veya hafta boyunca çalıştığınızda, çalışmanızı bölmeyi deneyin. Bilgilerin zihninize daha kolay mühürlendiğini göreceksiniz.

İyi uyu, iyi düşün

Sağlıklı bir beyin için kaliteli uyku tartışılmaz bir gerçektir. Uyku sırasında beynimiz anıları pekiştirir ve toksinleri dışarı atar. Uyku eksikliği, bulanık düşünmeye, muhakeme bozukluğuna ve halsizliğe yol açabilir. Bu nedenle, iyi bir gece uykusuna öncelik vermeyi ihmal etmeyin.

Stresli beyinler aynı şekilde öğrenmez

Stres, öğrenme için bir cızırtı işlevi görür. Kronik stres hafızayı ve bilişsel işlevi bozarak öğrenmeyi ve hatırlamayı zorlaştırır. Stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulmak çok önemlidir. Meditasyon, egzersiz veya sadece rahatlama bunlar arasında yer alır.

Daha fazla duyunuzu uyarın

Beynimiz çoklu duyusal deneyimleri sever. Ne kadar çok duyu devreye girerse, hafıza o kadar zenginleşir. Çocukluğumuzda en sevdiğimiz yemeğin tadını veya sevdiğimiz birinin parfümünün kokusunu hatırlamamızın nedeni budur. Öğrenirken, mümkün olduğu kadar çok duyuyu harekete geçirmeye çalışın. Yüksek sesle okuyun, notlar yazın ve görsel yardımcılar kullanın. Ne kadar çok duyuyu dahil ederseniz, öğrenme deneyiminiz o kadar iyi ve başarılı olur.

Görsellik diğer tüm duyuların ötesindedir

"Bir resim bin kelimeye bedeldir" sözünü hiç duydunuz mu? Bunun nedeni, beynimizin görselleri metinden daha hızlı işlemesidir. Bir şeyi öğrenmeye veya hatırlamaya çalışırken, görsel araçlar sizin gizli silahınız olabilir. Bu nedenle, bir dahaki sefere bir kavramla tanıştığınızda, bir diyagram veya resim çizmeyi deneyin. Bu öğrenme sürecinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

İnsanların beyinleri farklıdır

Bu fazla bariz bir gerçek olabilir ama bu yine de dikkate değer bir gerçek olduğu gerçeğini değiştirmez. Tüm insanlar bilgileri farklı şekilde işler ve bu farklılıkları anlamak, öğrenme ve iletişim kurma şeklimizi geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu, bir düşünme biçiminin daha iyi olduğu anlamına gelmez, sadece farklı olduğumuz anlamına gelir. Yapılması gereken ise bu farklılıkları benimsemek ve kendi avantajınıza kullanmaktır.

Güçlü ve doğal kaşifleriz

Doğduğumuz andan itibaren birer kaşif olarak büyürüz. Beynimiz yenilik ve meydan okumayla gelişir. Doğuştan gelen bu merak biz yaşlandıkça kaybolmaz ve farklı biçimler alır. Bu keşif ruhunu canlı tutmanız gerekir. Yeni bir dil öğrenmek, yeni bir yere seyahat etmek ve yeni bir hobi denemek bunu sağlayabilir. Keşfetmeye devam etmek beyninizi keskin ve çevik kılacaktır.

Zihinsel yönden güçlü insanların 12 şaşırtıcı özelliği

 

Pandemi stresi ergenlerin beyinlerini yaşlandırdı

 

Mükemmeliyetçilik, yatırımda en büyük düşmanınız olabilir

 

Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji

 

Karar alma süreçlerini şekillendiren 10 psikolojik gerçek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)