Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bir süre önce uzun zaman gündemde yerini korumuş; zeytinlikleri madenciliğe açma kanun teklifi, yeniden TBMM’nin gündemine girdi.
AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan ve dün TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifiyle zeytinliklerin madenciliğe açılmasına olanak veren düzenleme tekrar meclis gündemine geldi. İlgili yönetmelik daha önce tartışmalara sebep olmuş, Danıştay tarafından yürütmesi durdurulmuştu.
Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 29 imza ile meclis başkanlığına sunuldu.
Kanun teklifinde zeytinlikleri madenciliğe açabilecek düzenlemeler yer aldı. Ayrıca bazı limanların özelleştirilmeleriyle imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, 49 yıla kadar uzatılacak.
Yeni düzenlemede 3213 sayılı Maden Kanununa geçici bir madde eklenerek zeytinliklerin madenciliğe açılabilmesi öngörüldü.
TEKLİFİN GEREKÇELERİ SIRALANDI
Teklifin gerekçesinde, yeni ekonomik ve sosyal gelişmelerle birlikte ülkenin artan elektrik ihtiyacına atıf yapıldı. Bu ihtiyacın ise öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması amacı vurgulandı.
Gerekçede “madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi doğrultusunda tabi olacağı usul ve esasların düzenlendiği” belirtildi.
Maddede, madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi durumunda, zeytinliğin maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına ve bu alanlarda artık madencilik faaliyetleri yürütülmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebileceği belirtildi.
Maddede ayrıca, zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda madencilik faaliyetlerine biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden alınan görüşler doğrultusunda verilebileceği belirtildi. Ayrıca bu tür alanlarda faaliyet yürütülecek alan ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesinin tesis edilmesinin zorunlu olduğu aktarıldı.
DANIŞTAY SÜRECİ DURDURMUŞTU
Daha önce “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 1 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış ve birçok kesimden tepki almıştı. İlgili maddenin yürütmesi isse Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunarak durdurulmuştu. (Sözcü)
Bakırköy Zeytinlik Halk Pazarında yıkım gerginliği
Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına Danıştay freni
Madencilik ve taş ocakçılığının varlıkları 3 katına çıktı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.