Zeybekçi'den cari açık yorumu!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Eylül 2015 ödemeler dengesi verilerine ilişkin açıklama bulundu
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cari açık / GSYH oranının yılsonunda %5’ler seviyesine, hatta daha da aşağısına inebileceğinin görüldüğünü kaydetti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eylül 2015 ödemeler dengesi verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
“Bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye 6 yıl aradan sonra ilk kez cari fazla vermiştir. Aslında, yapılan revize ile birlikte Ağustos ayında verdiğimiz açık da fazlaya dönüşmüş olup, iki ay üst üste cari fazla vermiş olduk. Hep söylediğimiz gibi, Türkiye için cari açık artık bir sorun olmaktan çıkıyor. Yıl geneline baktığımızda, Türkiye’nin ilk 9 aylık cari açığında %18,9’luk bir azalma görüyoruz. Geçen yıl ilk 9 ayda 31,51 milyar dolar olan cari işlemler açığı bu yılın aynı döneminde 25,56 milyar dolara geriledi.
Böylelikle cari açık / GSYH oranının yılsonunda %5’ler seviyesine, hatta daha da aşağısına inebileceğini görüyoruz. Bu, Türkiye ekonomisi için son derece olumlu bir gelişme.
Cari İşlemler Hesabındaki açığımız, geçen yılın aynı dönemine göre 5,95 milyar dolar azaldı. Cari açığımızdaki azalışta dış ticaret açığımızda görülen %18,2’lik azalma etkili olmuştur. 2014 yılının ilk 9 ayında 45 milyar 485 milyon dolar açık veren Dış Ticaret Dengesi kalemi, bu yılın aynı döneminde 37 milyar 198 milyon dolar açık verdi.
Ekonomi Bakanlığı olarak, 2015 yılında parite ve emtia fiyatlarındaki düşüş kaynaklı olarak küresel ticarette daralma gerçekleşeceğini öngörmüştük. Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye’nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak Hükümet olarak Ekonomi Bakanlığı eliyle aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş, ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş olmaya devam ediyor. Dış ticaret dengemizde özellikle son 2 ayda görülen hızlı düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edeceğini ve bu sayede cari açığımızın yılsonunda 35 milyar dolar seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, şu ana kadar geçen süreçte elde ettiğimiz sonuçlar beklentilerimizle birebir uyumlu. Dünya ticaretindeki gelişmeleri anlık olarak izliyor ve öngördüğümüz risklere karşı önlemlerimizi alıyoruz. Ülkemiz ihracatçısı bu zor küresel şartlarda rakiplerine göre daha iyi bir performans sergiliyor.
Küresel şartlar her ne olursa olsun, geçmişte bir yapısal sorun haline gelmiş olan cari işlemler açığı sorununun çözümü daha fazla
ihracat ve üretim ile mümkündür. Bu şuurla ülkemiz ihracatını ve üretim gücünü artırmak için kamu ve reel sektörü ile sivil toplum kuruluşları ile hep beraber var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
Cari açığımız düşmeye devam ederken cari açığımızın finansman kalitesi de artmaya devam ediyor. 2014 yılının ilk 9 ayında 9,5 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırımlar girişi 2015 yılının aynı döneminde %32,3 artış kaydederek 12,6 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu rakam 2014 yılının sonunda 12,7 milyar dolar seviyesinde idi. Yılsonunda bu rakamın çok daha üzerinde bir doğrudan yabancı yatırım girişi ile kapatacağız. Cari açığımızın finansmanında net doğrudan yabancı yatırımların payı 2014 sonunda %12 düzeyinde iken, bu rakam ilk 9 ayda %34’ler seviyesine yükselmiştir. finansman kalitesinin çok daha sağlamlaştığı bir yıl olmaktadır.
Küresel durgunluk ve politik baskılara rağmen uygulanan doğru politikalar sayesinde Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların hızlanarak artması, Türk ekonomisine küresel anlamda güvenin arttığının bir göstergesidir. Türkiye’nin yakalamış olduğu istikrar ortamıyla birlikte önümüzdeki dönemde bu güven daha da artacak, Türkiye, büyüme performansını güçlü bir şekilde sürdürmeye üretimini, ihracatını, istihdamını, yabancı yatırımlar açısından cazibe merkezi olarak yatırımlarını artırmaya devam edecektir."