Türkiye ekonomisinin hız kesmeden büyümeye devam edeceğini dile getiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın (MB)
faiz indirmeme inadının ikinci çeyrek büyüme rakamlarını negatif yönde etkilediğini söyledi. Zeybekci, "Merkez Bankası faizi cesur bir şekilde indirebilseydi iç piyasanın büyümeye katkısını daha fazla alacaktık. İkinci çeyrekte ihracatın büyümeye katkısının üzerine iç talep de ekenince büyüme yüzde 4'ün altına inmeyecekti" dedi.
REEL SEKTÖR FAİZE RAZI DEĞİL
Önümüzdeki dönemde biraz daha piyasayı açmak ve cesaretlendirmek gerektiğine dikkat çeken Zeybekci, "Merkez, cesur davransın. Merak etmesin, bunun siyaseten cevabını verecek olan biziz. Ekonominin dalgalanmaları, kırılganlıkları ve olumsuz sonuçlarının hesabını millet iktidardan sorar. ABD'deki parasal daralmadan Türkiye etkilenmeyecek. Ancak faizi düşürerek, enflasyonun belini kırıcı önlemlerle ekonomiyi yukarı götürürüz" diye konuştu. Merkez'in ABD'nin parasal daralma açıklamalarından normalin üzerinde endişe duyduğunun altını çizen Zeybekci, şunları söyledi: "ABD'nin daralmasının bizi de etkileyeceği dolayısıyla Türkiye'nin
faiz artırımına gitmek zorunda kalabileceği endişeleri var. Toplam ticaretimizin yüzde 50'sini Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile yapıyoruz. AB şimdi parasal genişlemeye gidecek. Avrupa'da paranın bollaşması demek buraya da gelmesi demek. Dolayısıyla Türkiye önümüzdeki dönemde daralma yaşamayacak, faizlerin artırılmasına gerek olmayacak." Özellikle reel sektörün yüksek
Faiz ödemeye razı olmadığının altını çizen Zeybekci, "Beklenti enflasyonunun yüzde 6'nın altında olduğu bir ortamda yüzde 14 faiz ödüyorsunuz. Bu maliyetle yatırım yapmak, üretim artırmak istemez" dedi.
KİMSEYİ ELİ BOŞ GÖNDERMİYORUZ
Özel sektörün büyümeye katkısının da beklenenin altında olduğunu hatırlattığımız Zeybekci, "Kimseyi eli boş göndermiyoruz. Kişiye özel ceket diker gibi yatırımcıya özel destek paketleri hazırlıyoruz. Yatırımı teşvik ediyoruz" dedi.
CARİ AÇIK 5.5'İN ALTINA DÜŞECEK
Şu anda 6.4'ler seviyesinde olan dış ticaret açığının hızla düştüğünü dile getiren Zeybekci, "Cari açığın kapanmasına ihracatın katkısı büyük olacak. Cari açık yüzde 5.5'in altına düşecek" dedi. Zeybekci, şöyle devam etti: "Almanya, Japonya, Kore, Çin gibi ülkeler ihracata dayalı büyüyorlar. AB Merkez Bankası Başkanı euronun değer kazanmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Çin, milli parasını dengede tuttu ve bugün dünyanın en büyük ihracatçısı. Bizim de gerçek kur politikasıyla bir fark yaratmamız gerekiyor."
FAİZİ SERT İNDİRSEYDİK OCAK AYINA DÖNERDİK
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu'da faizi neden yavaş indirdiğine yönelik eleştirilere dolar kurunu bahane ederek yanıt verdi. Başçı, "Sert bir faiz indirimi yapsak ocaktaki gibi vatandaş TL yerine dövize dönerdi" diye konuştu. Şu anda döviz kurlarındaki hareketliliğin geçici olduğunu söyleyen Başçı, "Döviz kurundan kaynaklanan çok sert fiyat hareketlerini kontrol altına aldık. Gerekirse bunu tekrar yaparız" dedi. Başçı, her ay 1 milyar doların üzerinde rezerv biriktirdiklerini, bunun da Türkiye'nin risk primini aşağı çektiğini söyledi. Başçı, bankaların Merkez'de tuttuğu zorunlu karşılılıklara telafi faizi konusundaki çalışmayı kasımda netleştirebileceklerini belirtti. Mevduat artışını destekleyici önlemler üzerindeki çalışmalarını ilerlettiklerini belirten Başçı, "Enflasyonun bir miktar üzerinde faiz verilmesi gerekiyor ki, mevduat artsın" şeklinde konuştu.
CARİ AÇIK 11 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Cari açık iç talepte yavaşlama, dış ticaret açığındaki azalma ve altın ticaretinde ithalatın azalmaya devam etmesi ile birlikte düşüşünü sürdürüyor. MB tarafından dün açıklanan verilere göre cari açık temmuz ayında 2 milyar 634 milyon dolarla, aylık bazda son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.