Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yükselen enflasyon finansal açıdan iyi durumda olan bireylerin bile harcama alışkanlıklarını yeniden düşünmesine sebep oldu. Ancak Wells Fargo’nun yakın zamanda gerçekleştirdiği bir anket araştırmasına göre hali vakti yerinde sayılabilecek Y kuşağı üyelerinin finansal başarılarını abartmaya veya yalan söylemeye daha yatkın olduğu ortaya çıktı.
CNBC’nin haberinde yer alan araştırmaya göre maddi durumu iyi olan Y kuşağı üyelerinin %34’ü finansal durumları konusunda abartı veya yalana başvuruyor. Bu oranın X kuşağı için %20, baby boomer’lar içinse sadece %4 olduğu gözüküyor.
Varlıklı Amerikalıların yarısından fazlası pandemi sonrasında lüks tüketimlerini azalttı. Üstelik birçok kişi satın almadan önce ürünlerin indirime girmesini beklediklerini söylüyor. Ancak yatırıma yönlendirilebilir servetleri 250 bin dolar ile 1 milyon dolar arası olan Y kuşağı üyeleri zengin görünmek için ayrıca bir çaba harcıyor.
Wells Fargo anketine göre mali durumu görece iyi olan bu Y kuşağı bireylerinin %29’u bazen başkalarını etkilemek için paralarının yetmediği ürünleri satın aldıklarını itiraf etti. Bu arada söz konusu bireylerin %41’i yaşam tarzlarını kredi kartı veya bireysel kredilerle idame ettirdiklerini kabul etti. Bu oran X kuşağı için %28 ve baby boomer’lar için sadece %6.
Bu varlıklı Y kuşağı üyelerinin yarısından fazlası (%51) çabalarının işe yaradığını ve insanların kendilerini olduklarından daha zengin gördüklerini belirtiyor. Ancak bunun bedelini de ödüyorlar. Zira ankete katılan Y kuşağı bireylerinin %40’ı tercih edecekleri miktardan daha fazla borç aldıklarını bildiriyor.
Wells Fargo Finansal Tavsiyeler ve Planlamalar Müdürü Emily Irvin varlıklı Y kuşağı üyelerinin enflasyon nedeniyle yüksek yaşam maliyetleri sorunuyla karşılaştığını ve aynı zamanda öğrenci kredileri yükünü de taşıdıklarını söyledi.
Irwin, "Yine de 'Çok çalışıyoruz ve bu nedenle başarılıyız ve hâlâ yapmak istediğimiz her şeyi yapabiliriz' düşüncesine sahip olmak istiyorlar" dedi.
Para hâlâ tabu bir konu
Irwin'e göre, sosyal medyada sıklıkla zengin yaşam tarzlarının sergilenmesine rağmen, ankete katılan bireylerin üçte ikisinin para hakkında konuşmak konusunda isteksiz olması dikkat çekti. Bireysel finans uzmanı özellikle kadınların aylık kazançları dışındaki finansal konuları tartışmaktan çekindiklerini söyledi.
Erkeklerse aylık kazançlarını paylaşma konusunda isteksizler, ancak yatırımlar, bilançolar ve borçlar dahil olmak üzere diğer finansal konuları ele almaya oldukça istekli görünüyorlar.
Irwin birinin finansal durumunun ne olduğuna bakılmaksızın sosyal medyada tasvir ettikleri tablodan bir sonuç çıkarmanın kolay olduğunu söyledi. İnsanlar belirli bir yaşam tarzını ve onu desteklemek için gereken tabloyu tasvir etmeye istekli olabilir. Ancak uzmanlar bunun perde arkasının doğru olmayabileceğini akılda tutmak gerektiğini belirtiyor.
Zengin olmanın anahtarı para harcamamak
İnsanların davranışlarının çoğunluğu parayla ilgili hikayelerine bağlıdır. Nasıl bir ortamda büyüdükleri nasıl eğitim aldıkları ve hayata başlarken ne kadar birikime sahip oldukları bireylerin davranışlarını da değiştirir.
Yeminli mali müşavir, finansal psikoloji ve davranışsal finans uzmanı Brad Klontz fakir ailelerden gelen insanların finansal konularda gösteriş yapmaya daha yatkın olduklarını belirtiyor. Klontz bu insanların genellikle çok fazla paraya ve servete sahip olamayacaklarını da belirtiyor.
Klontz servetlerini gösteriş için kullananlar için, “Bu, çoğu insanın nasıl zengin olduğunu ve çoğu varlıklı insanın paralarını nasıl harcadığını temsil etmiyor” dedi.
Gerçekten de ultra zengin bireyler servetlerini Instagram’dan paylaşmıyorlar, tasarım kıyafetlerini veya Gucci kemerlerini göstermek için çaba sarf etmiyorlar. Bunun yerine oldukça hevesli bir şekilde tutumlu davranıyorlar.
Klontz, “Net servetinizi artırmanın tek yolu paranızı harcamamaktır” dedi.
Irwin isteğe bağlı bir ürün satın almadan önce kendinize bazı sorular sormanızı öneriyor:
İlk olarak, bu harcamaları desteklemek için yeterli nakit akışınız var mı?
İkincisi, acil durumlar için yeterli paranız var mı?
Emeklilik planınız için gereken yatırımı yapıyor musunuz?
Irwin bu tür soruların hayati nitelikte olduğunu ve bunun cevapları olmadan aşırı harcamalara gidilmemesi gerektiğini tavsiye ediyor:
“Ancak bu soruların cevaplarını verdikten sonra, ‘Genel mali tablom biraz savurganlık için uygun mu?’ diye gerçekten düşünebiliriz.”
Zamanınızı boşa harcadığınızın 5 işareti
Acil durumlar için kara gün akçeniz var mı?
10 bin dolarla zengin olunur mu?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.