BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakZenginlere konut krizi işlemiyor----

Zenginlere konut krizi işlemiyor

Zenginlere konut krizi işlemiyor
26 Temmuz 2024 - 17:21 www.finansgundem.com

Konut fiyatlarındaki olağanüstü artışlar sıradan hane halklarını etkilese de ultra zenginlerin malikane alımları tüm hızıyla devam ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de sıradan bir hane halkı üyesinin bir ev alabilmesi neredeyse uzak bir hayal gibi görünüyor. Ancak lüks evlerin fiyatları ise ikinci çeyrek itibariyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Diğer bir deyişle zenginler malikane satın almaya devam ediyor.

Fortune’un haberinde yer alan Redfin verilerine göre, tipik bir lüks evin fiyatı bir yıl öncesine göre neredeyse %9’luk bir artışlar 1 milyon 180 bin dolara satıldı. Bu rakam iki yıla yakın bir süredir elde edilen en büyük sıçramayı ifade ediyor. Lüks olmayan sıradan evlerin fiyatları ise sadece %4 arttı.

Analize göre bu olağanüstü fiyat artışlarına rağmen lüks ev satışları hafif de olsa arttı. Buna karşılık normal evlerin satışları %3’ten fazla düşerek son on yılın en düşük ikinci çeyrek rakamına geriledi. ABD Ulusal Emlakçılar Birliği'ne göre, haziran ayında milyon dolarlık evlerin satışları bir yıl öncesine göre artarken, diğer tüm fiyat kategorileri satışlarının düştüğünü gördü. Tabii ki, tüm konut dünyası pandemi öncesine göre daha az talep görüyor. Ancak lüks konutlar piyasası daha hızlı hareket ediyor gibi görünüyor.

Habere göre bir Redfin acentesi analiz raporunda, “İyi fiyatlı, üst düzey mülklere, özellikle de güzel bir şekilde sunulan ve taşınılmaya hazır olanlara hâlâ güçlü bir talep var. Yakın zamanda bir müşterimiz 2.4 milyon dolarlık bir mülk listeledi ve sonunda 2.6 milyon dolara sattık. Bir mülk doğru fiyatlandırıldığında, görsel olarak çekici olduğunda ve herhangi bir çalışmaya ihtiyaç duymadığında hâlâ birden fazla teklif görebiliyoruz” dedi.

ABD’deki hane halkları artan ev fiyatlarının ve yükselen mortgage faizlerinin etkilerini hissediyor. Ancak bol miktarda nakit birikimi olan zenginler için bu bir engel değil. Redfin verilerine göre, ikinci çeyreğin çoğunda mortgage faiz oranları %7'den yüksekti. Ancak nakit ödeme yapanlar için faizlerin önemi bulunmuyor.

Mayıs ayında sona eren üç aylık bahar dönemi boyunca satılan lüks evlerin neredeyse %44'ü tamamen nakit olarak ödendi. Ayrıca ABD Ulusal Emlakçılar Birliği'ne göre, nakit satışlar haziran ayındaki işlemlerin %28'ini oluşturdu. Bu iki rakam da bir önceki yılın verileriyle neredeyse aynı.

Redfin Kıdemli Ekonomisti Sheharyar Bokhari, "Lüks konut pazarı, tamamı nakit alıcıların bolluğu sayesinde bu yıl yüksek mortgage faiz oranlarının sebep olduğu tahribata dayandı" dedi.

Bokhari "Satışlar istikrar kazandığına ve daha fazla ev satışa sunulduğuna göre, bundan sonraki süreçte lüks konut fiyatlarının bu kadar yüksek bir oranda artmaya devam etmesi pek olası değil” açıklamasında bulundu.

Lüks olsun ya da olmasın toplam konut envanteri artıyor ve evler piyasada daha uzun süre kalıyor. Orlando merkezli bir Redfin acentesi, "Uluslararası nakit alıcılar hâlâ faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak yerel alıcılarda bir yavaşlama gördük” ifadelerine yer verdi.

Ev sahiplerine 'TÜFE' uyarısıEv sahiplerine 'TÜFE' uyarısı

 

ABD'de yeni konut satışları 7 ayın en düşük seviyesindeABD'de yeni konut satışları 7 ayın en düşük seviyesinde

 

Seyahat acentaları belgesiz konut pazarlayamayacakSeyahat acentaları belgesiz konut pazarlayamayacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)