BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZengin olmak için bu tüyolardan uzak durun----

Zengin olmak için bu tüyolardan uzak durun

Zengin olmak için bu tüyolardan uzak durun
24 Haziran 2024 - 18:29 www.finansgundem.com

Yatırım stratejileri söz konusu olduğunda herkes için tek bir doğru yoktur. Uzmanlar kulaktan dolma tavsiyelere göre finansal stratejilerin belirlenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Konu finans konusunda tavsiyeye geldiğinde her kafadan bir ses çıkar. Gerek sosyal medyada, gerek ana akım medyada gerekse de iyi niyetli tanıdıklar arasında popüler ifadeyle ‘tüyo’ paylaşılması oldukça dikkat çekicidir. Ancak bu tüyolar çoğunlukla doğru olmaz.

Örnek vermek gerekirse ‘nakit kraldır’ gibi birçok özlü söz yatırımcı lugatında kendine yer bulmuştur. Bu aynı zamanda ikinci bir düşünceninse mümkün olamayacağı algısını yaratır.

Ancak profesyonel finans uzmanları bu kadar hızlı olunmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Zira ortalıkta çok fazla iyi Finans tavsiyesi olsa da berbat derecede kötü finansal tavsiyeler de bulunuyor ve bu tavsiyeler gelecekte servet üretmenizin önünde büyük bir engel olabilir.

GoBankingRates’in haberine göre danışmanlık firması Sexton’ın CEO’su Steve Sexton, “İster komşunuzdan, ister sosyal medyadaki bir finans uzmanından olsun, sizin için anlamlı olan finansal tavsiyelerden kurtulmak zor olabilir. İlk olarak kendinize bireysel finansın tam olarak ne olduğunu hatırlatmanız önemlidir. Kişisel finans hedeflerini, kilometre taşlarını ve karşılaşabilecek zorlukları dikkate almadan herhangi bir finansal tavsiyeyi herkes için uygulamak muhtemelen uzun vadede fayda sağlayamayacaktır” açıklamasında bulundu.

Nakit kraldır

Creigton Üniversitesi Heider İşletme Okulu Finans Profesörü Robert R. Johnson para konusundaki en büyük mitlerden birinin “nakit kraldır” anlayışı olduğunu söylüyor. Gerçekte ise uzun vadede önemli miktarda nakit tutmak bireylerin önemli fırsatları kaçırmasına sebep olabilir.

Johnson konuyla ilgili açıklamasında “Servet inşa etmek söz konusu olduğunda kişi ya iyi bir uyku çekmeli ya da iyi bir yemek yemelidir. Muhafazakar bir şekilde yatırım yapmak, çok fazla oynaklık olmadığı için kişinin iyi uyumasını sağlar. Ancak, hesabınız fazla beslenemediği için uzun vadede iyi büyümesine izin vermez” diyor.

Borsalara doğru zamanda yatırım yapmak gerekir

Johnson borsalarda doğru zamanı tahmin etmeye çalışmayı “aptal altını” olarak nitelendiriyor. Johnson, "Vanguard'ın Kurucusu Jack Bogle’un bile piyasalarda doğru zamanı yakalamak hakkında 'Bu işte yaklaşık 50 yıl geçirdikten sonra dahi bunu başarılı ve tutarlı bir şekilde yapan kimseyi tanımadım' dediği aktarılıyor" uyarısında bulundu.

Borsa uzmanı birçok insanın yıllardır resesyona hazırlandığını ve bu yüzden borsadan çıktığını belirtti. Jackson, “Böyle bir stratejinin fırsat maliyeti oldukça yüksektir. Yatırımcılar yatırım yapmaya devam etmeli ve borsaları ‘dışlamaya’ çalışmamalıdır” diyor.

Kirada kalan boşa para harcar

Castaneda CPA’in Yeminli Mali Müşaviri Hector Castaneda bir ev almanın bazı durumlarda akıllıca olsa da her zaman en iyi opsiyon olmayabileceğini belirtiyor:

“Bireylere piyasayı, finansal durumlarını ve hatta kişisel uzun vadeli hedeflerini dikkate almadan mülk satın almayı teklif etmek finansal zorluklara neden olabilir.”

Castaneda, mevcut tüm seçenekleri değerlendirmenin ve ihtiyaçlarınıza en uygun bilinçli kararı vermenin, herkes için uygun olmayan genel tavsiyeleri takip etmekten daha iyi olduğunu ekledi.

Saxton ise ev almanın herkesin hayali olduğunu kabul ediyor. Ancak mevcut ekonomide bir ev alırken konut kredisi faizleri, gizli maliyetler, sigorta ücretleri ve diğer masraflar konusunda gerçekçi olunması gerektiğini sözlerine ekledi. Zira çoğu durumda bu masraflar aylık kiradan çok daha pahalıya mal olabilir.

Saxtaon, “Bu tablo yaygın olarak kabul edilen bir finansal kuralı körü körüne takip etmek değildir. Finansal durumunuzu, hedeflerinizi ve bir ev sahibi olmanın büyük resme nasıl uyduğunu anlamanın kritik olduğu bir senaryodur” açıklamasında bulundu.

Emeklilik yatırımlarına daha fazla para kazanıldığı zaman başlanır

Aynı zamanda Achieve Lending’in başkanı olan tüketici finans uzmanı Kyle Enright emeklilik yatırımlarını geciktirmenin çok yanlış bir strateji olacağını belirtiyor:

“Genç bir yetişkinseniz, kariyerinize başlıyorsanız ve büyük bir maaş almıyorsanız birikim için ‘Daha sonra yaparım’ demek kolaydır. Bu berbat bir hata.”

Enright bileşik faizin getirisine dikkat çekiyor ve genç yaşta yapılan yatırımların genişlemek için çok daha zamana sahip olduğunu hatırlatıyor. Finans uzmanı ileri yaşlarda yapılan emeklilik yatırımlarınınsa genişlemek için çok daha az zamana sahip olduğunu belirtiyor.

Para kötülüklerin anasıdır

National Business Capital’ın CEO’su Joe Camberato’ya göre bu düşünce mutlak bir saçmalık. Camberato, “Gerçekte para doğru şekilde kullanıldığında dünya için iyi şeyler yapmak için çok güçlü bir araçtır. Burada önemli olan sadece tasarruf etmeye değil yatırıma odaklanmaktır” dedi.

CEO paranın sadece hesabınızda durmasının aslında enflasyon karşısında para kaybetmek anlamına geleceğini de hatırlattı.

Camberato, “Bu yüzden, birden fazla yatırım yoluyla fonlarınızın sizin için çalıştığından her zaman emin olmalısınız. Para yönetimini ikinci bir meslek olarak düşünün. Varlıklı insanlar paraları üzerinden sürekli olarak daha fazla gelir getiren farklı yatırımlarla, işletmelerle veya fırsatlarla uğraşarak servetlerini büyütür” açıklamasında bulundu.

Tüm borçlardan uzak durun

Touchdown Money'nin Kurucusu Scott Lieberman, borcun doğası gereği kötü bir şey olmadığını söyledi:

“Frank Underwood’dan bir satır ödünç almak gerekirse iki tür borç vardır: Sizi daha güçlü yapan borçlar ve işe yaramaz borçlar.”

Lieberman öğrenci kredileri, işletme kredileri ve konut kredileri gibi borçların finansal açıdan geleceğinizi inşa ederken kullanılabilecek maddi bir varlık sağladığını sözlerine ekledi. Lieberman kredi kartı borçlarınınsa tümüyle işe yaramaz olduğunu belirtiyor.

Yeni başlayanlar için 10 bireysel finans tavsiyesi

 

Resesyondan korunmak için bu hataları yapmayın!

 

10 yıl sonra pişman olacağınız 4 yanlış para hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)