Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Normalde insanlar zengin olmasalar da zenginmiş gibi davranabilirler. Bunun herkesin tahmin edebileceği nedenleri olabilir. Ancak bunun tam tersi de mümkündür: Bazı insanlar gerçekten zengin olmalarına rağmen yoksulmuş gibi davranabilir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, zenginlik, özellikle de bugünün dünyasında ifşa edilmemesi gereken nasir özelliklerden biri olmasına rağmen insanlar gösteriş merakları yüzünden zenginliklerini diğer insanlara gösterme heveslisi olabiliyor. Bu davranışta, özellikle sosyal medyanın büyük bir payı bulunuyor.
Yoksulluk gösterisiyle zenginlik ifşası
Savoteur’den Elizabeth Ervin'in haberine göre, bazı insanlar, böylesi bir ifşanın tehlikelerini anlamış olacaklar ki, zenginliklerini gizleme ihtiyacı hissedebiliyor. Elbette her tür genellemeden kaçınmak gerekiyor ancak bu davranış şekli de, içerdiği abartı nedeniyle, bu kişilerin yoksulluklarını değil, tam tersine zenginliklerini ifşa etmelerine neden olabiliyor. İşte yoksulmuş gibi davranıp aslında zengin olan insanların tipik davranışları…
Para biriktirmeyi seviyorum
Zengin bireyler çoğu zaman para biriktirmekten sanki sadece bir boş zaman etkinliğiymiş gibi bahseder. Hatta bunu ifade etmek için, “Elimden geldiği kadar para biriktirmeyi seviyorum” gibi cümleler kurabilirler. Ancak orta sınıftan biri için bu durum, bir seçim değil, daha çok hayatta kalmayla ilgili bir durum olabilir. Yani birisinin para biriktirmekten sanki isteğe bağlı bir hobiymiş gibi bahsettiğini duyduğunuzda, bu aslında gizli bir zenginlik gösterisi olabilir.
Sırt çantasıyla seyahat
Sırt çantasıyla seyahat etmek elbette masum bir eylem olabilir ancak bu, varlıklı Batılı gençlerin, Asya ya da Orta ve Güney Amerika’daki düşük gelirli ülkelere seyahat etmeleri ve birkaç ay boyunca pansiyonlarda vakit geçirmeleri şeklinde de olabilir. Bu gençler gittikleri ülkelerde ufak tefek işler yaparak para kazanır ve sonra velecek birkaç yıl boyunca ‘gerçek’ ve ‘hayat değiştiren deneyimler'inden bahseder. Bazıları için bu maceraperest davranış da tipik bir zenginliğini gizleme davranışı olabilir.
Karavanda yaşam
İnsanların yoksulmuş gibi davranarak zenginlik göstergesi olarak kabul ettiği bir diğer yaşam tarzı da karavan hayatıdır. Bazı insanlar, ev kiralarının yüksekliğinden şikayet ederek bir karavan satın alabilir ve bunu tasarruf etmek amacıyla yaptıklarını söyleyebilir. Ancak aynı kişiler kaldıkları karavana bir ev kirasından daha fazla para harcayarak onu lüks bir yaşam alanı haline getirmekten de geri durmayabilir.
Bohem bir sanatçı olmak
Birçok Reddit kullanıcısı, sürekli bir işi olmayan birçok hippinin ve sanatçının, ‘yüksek kiralı bir şehirde pahalı bir çatı katı’ da dahil olmak üzere yaşam tarzlarını nasıl destekledikleri konusunda kaçamak cevaplar verdiklerini kabul ediyor. Bazıları ise onları ayakta tutanın ebeveynleri veya aileleri olduğunu öne sürüyor, ki bu da bir başka zenginlik çığlığı olarak kabul ediliyor.
Onu yemeyin, bunu giymeyin, araba kullanmayın
Bazı insanlar, oldukça mütevazı evlerde yaşayabilir, çok kısıtlı kıyafet seçeneklerine sahip olabilir, lüks restoranlardan uzak durabilir ve özellikle de araç kullanmayabilir. Ancak bu, bu kişilerin zengin olmadıkları değil, yoksulmuş gibi davranarak zenginliklerini gizledikleri anlamına gelebilir. Bunu, aynı kişinin ebeveynlerinin yaşadıkları lüks evden, garajlarındaki arabalardan ve yemek yedikleri restoranlardan anlamak mümkün olabilir.
Acıklı hikayeler ve inci gibi dişler
Özellikle ‘influencer’lar ve ünlüler eğer size bazı acıklı yoksulluk hikayeleri anlatmaya çalışırlarsa bunun halkla ilişkiler olduğunu aklınızda bulundurmanız iyi olabilir. Anlatılan hikayelerin ortak özellikleri ise genellikle sizin gibi yoksul bir mahallede büyümüş olmak ve ekonomik açıdan büyük zorluklar çekmek şeklindedir. Ancak bunu anlatırlarken inci gibi dişleri onları ele verebilir. Bu da, zenginlerin yoksulmuş gibi davrandıkları anlardan biri olabilir.
Ben de sizden biriyim
Özellikle sosyal medyada birçok genç, düşük gelirli mahallelerde büyüdüklerini, mahallede bazı çetelere katıldıklarını anlatabilir. Bu davranış tarzı, özellikle hizmetçiler, kahyalar ve şoförlerle büyüyen zengin çocukların sosyal medyada dışlanması nedeniyle uygulanır. Oysa bu yaşam tarzının tam anlamıyla bir ‘maske’ olabileceği noktasında dikkatli olmak gerekebilir. Bu kişileri ele veren ise genellikle başları belaya girdiğinde takındıkları tavır olur; eğlence bitmiştir ve zengin ebeveynleri tarafından içine düştükleri zor durumdan kurtarılırlar.
Azla yetinme
İkinci el kıyafetler giymek belki de yoksulmuş gibi davranan zenginlerin en sıradan davranışlarından biridir. Tasarruf etmek, zenginler arasında da zaman zaman moda haline gelebilir. Giyinmekten hoşlanan zengin biri, tasarruf etmenin moda haline gelmesiyle birlikte, kendi gibi zenginlerin yaşadığı muhitte bir dizi yeni ‘ikinci el, vintage' mağazanın açıldığından bahsedebilir. Bu kişiler de genellikle, zenginliklerini yoksulmuş gibi davranarak gizleyen kişiler olur.
Yırtık kot
Bazıları, insanların delikli ya da yırtık kot pantolon satın almasına hayret edebiliyor ve bunu zenginlerin yoksul gibi davranmasının bir örneği olduğunu öne sürebiliyor. Pek insandırıcı olmasa da, uzun seneler boyunca giydiği kıyafetlere yama yapan birine kıyasla bunun da zenginlik olmasa da ‘yoksul olmama’ ifşası olduğunu söylemek mümkün gözüküyor.
Ekonomi sınıfında uçmak
Son olarak birisinin bir neden yokken ekonomi sınıfında uçtuğunu vurgulamasının da bu tip bir davranış olabileceği düşünülüyor. Buradaki mantık ise, zaten normal olan ekonomi sınıfında uçmakken bir insanın bunu özellikle belirtmesindeki tuhaflıkta yatıyor.
Gizli zenginlik için 10 strateji
Zenginler bile zorlanıyor: Yaşanacak en pahalı 10 şehir...
Çalışırken zengin olabilmek için Warren Buffett’tan 5 tavsiye
Minimalist bir felsefeyle nasıl zengin olursunuz?
Dünyanın ultra zengin nüfusu düştü
İşte zenginler için en pahalı 15 şehir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.