Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mantar türleri açısında oldukça zengin olan Türkiye’de, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ormanlık alanlardan bilinçsizce toplanan mantarlar, zehirlenmelere neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Sarıyer’de ormanlık alandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf ve Feriza Yıldız çifti zehirlendi. Yusuf Yıldız hayatını kaybederken eşinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Uzmanlar ölümlerin yaşanmaması için insanların bilinçsizce mantar toplamaması gerektiğini belirtiyor. Mikolog (mantar bilimci) Jilber Barutçiyan konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
‘’ÖLÜMCÜL OLMASI GEREKMİYOR’’
Barutçiyan, Türkiye’nin mantar zengini bir ülke olduğunu belirterek, “Dünyanın bütün değerli mutfaklarında kullanılan mantarlar Türkiye’de bulunuyor. Bunun yanı sıra dünyanın en tehlikeli mantarları da ülkemizde bolca bulunuyor. Çıplak gözle görebildiğimiz minimum 30 bin tür mantar var. Bunlar arasında 200’ü zehirli. Yenilen mantar nedeniyle oluşan en ufak sindirim sorununu bile zehirlenme olarak kabul ediyoruz. Ölümcül olması gerekmiyor. 15 ila 20 mantar türü ise öldürücü etkiye sahip. 200 mantar türü yenilebiliyor. Geri kalan 29 binden fazla tür mantar ise çeşitli nedenlerle yenmiyor. Pis kokanlar var, pişirirken eriyenler var” dedi.
Barutçiyan, insanların İstanbul’un Batı Karadeniz bölgesinde 30 bin mantar türü ile karşılaşılabileceğini ifade ederek, “Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95’i ‘Köygöçüren’ adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler.
En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. O saatten sonra mideniz yıkansa da bir şey fark etmez. Yediğiniz miktara bağlı olaraktan ölüm kaçınılmazdır. İlk belirtileri kanlı ishaldir. Sonra karaciğerinizi parçalar ve böbrekleriniz yok eder” dedi.
MANTARLARI TANIMIYORSANIZ TOPLAMAYIN
Miokolog Jilber Barutçiyan, Sarıyer’deki mantar zehirlenmesinin ‘Köygöçüren’ adı verilen mantardan kaynaklanmış olabileceğini belirterek, “Mantarları tanımıyorlarsa kesinlikle toplamamalılar. Bu kişinin ölüm nedeni yüzde 95 ihtimalle, çok bol miktarda bulunan Köygöçüren mantarı olabilir. İştah açıcı görüntüsü olan bir mantardır. Zehirli ve yenebilen mantarları ayırmak için, hiçbir kısa yol yok.
Çevreden duyacağınız bütün bilgiler yanlış. Hayvanlar yerse bizde yeriz mantığı tamamen yanlış. Bazı hayvanlar dünyanın en ölümcül mantarını yiyebilirler ama, insan için bu ölümcül olabilir. Mantarları bilimsel bir netlikle tanımlayıp, güncel bir kaynaktan yenilebilirliğini kontrol etmeliyiz. Mantarın üremesi için ısı ve neme ihtiyacı var. Yağmur yağması lazım belirli bir sıcaklık gerekiyor. Bu ortamlarda özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında oluşuyor. Onun için sonbahar aylarında bu zehirlenme vakaları artıyor” diye konuştu.
‘’BİLMEDİĞİMİZ TÜRDEN MANTAR OLUNCA UYARIYORUZ’’
İşletmeci Muhammet Sait Çapa, “Genelde buraya gelen müşterilerimizi mantarlar konusunda uyarıda bulunuyoruz. Zehirli ve ölümcül olduklarından büyük problem yaşıyoruz. Genelde mantarları toplayıp masaya koyuyorlar, biz de uyarıda bulunuyoruz” diye konuştu.
Esnaf Kadir Gündüz “Buraya gelen insanları mantarlar konusunda uyarıyorum. Çünkü birçoğu bilemediğimiz türden mantarlar. Toplanmaması gerekiyor. Mantar toplayıp yedikten sonra zehirlenen bir komşumuz olmuştu. Hatta 1 hafta yoğun bakımda kaldı” dedi.
O ilde 23 kişi yediği mantardan zehirlendi!
Küresel ısınmaya karşı yeraltı mantar ağı, ilk defa haritalanacak
Mantar zehirlenmeleri arttı! Uzmanlar uyarıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.