Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni Zelandalı araştırmacılar, mıknatıslar kullanarak hastanın ağzını kilitleyen bir kilo verme cihazı geliştirdiler. Kimileri bu cihazı ortaçağ işkence aletlerine benzetse de, araştırmacılar obeziteyle mücadele için yeni bir araç olduğunu söylüyorlar.
Dünyada bir ilk olan bu yeni cihaz, diş kliniklerinde kullanılan bir tür mıknatısın hastanın üst ve alt azı dişlerine vidalar yardımıyla takılmasıyla çenelerin sadece iki milimetre açılmasını sağlıyor.
Cerrahi müdahalelere alternatif
Otago Üniversitesi Sağlık Bilimleri Okulu'ndan baş araştırmacı Paul Brunton cihazla ilgili şunları söyledi: “Bu yenilik, kişinin nefes almasını veya konuşmasını engellemeden sıvı bazlı bir diyet izlemeye zorluyor.”
Brunton yeni cihazın kalıcı olmayan, ekonomik ve çekici olan cerrahi müdahalelere bir alternatif olduğunu ve olumsuz bir sonuç doğurmayacağını söyledi.
Otago Üniversitesindeki araştırmacılar küresel obeziteyle mücadeleye yardımcı olmak için dünyanın bu ilk kilo verme cihazını geliştirdiler.
İngiliz Diş Hekimliği Dergisi'nin (British Dental Journal) bu ayki sayısında sonuçları yayınlanan çalışmayı yapan araştırmacılar Dental Slim Diet Control adı verilen cihazla iki haftalık bir deneme yapan yedi kadının ortalama 6.36 kilo kaybettiğini söylediler.
Peki cihaz etik mi?
Araştırmacılar hastaların başlangıçta bir miktar rahatsızlık yaşadıkları sonucuna vardıklarını ancak genel olarak tolere edilebilir bulduklarını söylediler.
1980' lerde popüler olan ve insanları sıvı diyetlerle sınırlamak için kullanılan çene teli yönteminin aksine bu cihaz kusma veya panik atak halinde devre dışı bırakılabiliyor.
Her ne kadar deneklerden biri, çikolatayı eriterek sıvı diyeti bozduğunu itiraf etse de, iki haftalık deneme süresince hastaların hiçbiri cihazın bu özelliğini kullanmadı.
Öte yandan bu yenilik sosyal medyada büyük bir etkileşime yol açtı. Birçok kullanıcı, araştırmacıları obez insanlara olumsuz şekilde damgalamakla suçlarken kimileri de bu yöntemin etik olup olmadığını sorguladı.
Bir kullanıcı cihazı "iğrenç ve insanlık dışı" olarak nitelendirirken, bir diğeri sağlıksız beslenme alışkanlıklarını güçlendirebileceğini söyledi.
Bilim dünyası ikiye bölündü: Venüs'te hayat var mı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.